Nové knihy

květen 2009

květen 2009 - Knižní novinka: Refugees and Rescue: The Diaries and Papers of James G. McDonald, 1935-1945 (Uprchlíci a záchrana: Deníky a dokumenty J.G.McDonalda, 1935-1945)

Doposud neznámé informace o aktivitách amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta směřujících k záchraně židovských uprchlíků z východní a střední Evropy přináší právě vydané deníkové zápisky J. G. McDonalda z let 1935-1945. Autentické záznamy prezidentova důvěrníka a předsedy jeho poradního výboru pro otázky uprchlíků v podstatě vyvrací obecně rozšířený názor, že prezident otázku ohrožení Židů v předválečné Evropě podcenil. Editory knihy jsou renomovaní badatelé Richard Breitman a Severin Hochberg a McDonaldova dcera, Barbara McDonald Stewart.

.
  • USA Today (1. 5. 2009) - FDR pushed to get Jews to safety in 1930s

  • květen 2009 - Knižní novinka: F. Cinger: Arnošt Lustig zadním vchodem

    Volně pojatý autorizovaný životopis známého spisovatele napsal literární kritik a historik František Cinger, spoluautor knihy 3x18, portréty a postřehy. Vyzpovídal v něm Lustigova kamaráda, spoluvězně Jiřího Justice, aby se dozvěděl, jak společně přežili Terezín, Osvětim i Meuselwitz, pobočný koncentrační tábor Buchenwaldu. Mimo jiné v ní cituje první novinový příspěvek dvacetiletého Lustiga i jeho první povídky, zveřejněné osm let před prvotinou Noc a naděje (1959).

    • Cinger, František. Arnošt Lustig zadním vchodem. Praha: Mladá fronta, 2000. 344 s.

    .

    Klíčová slova

    František Cinger, Jiří Justic

    Facebook skupina
    Kontakt: education@terezinstudies.cz
    CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

    Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
    Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
    Claims Conference Fond budoucnosti
    Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
    Nux s.r.o.