Aktuality

únor 2009

2. února 2009 - Praha: Zmizelí sousedé

V čem tkví ojedinělost mezinárodně úspěšného projektu, který byl v roce 2008 oceněn Zlatou hvězdou Evropské komise za aktivní evropské občanství? U příležitosti vydání nové metodické publikace Pocta dětským obětem holocaustu pohovoří o projektu ing. Eva Kuželová, lektorka Židovského muzea v Praze, a Mgr. Marta Vančurová z občanského sdružení Zapomenutí. Začátek v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15.

5. února 2009 - Brno: Ghetto jménem Baluty

Film režiséra Pavla Štingla vypráví o čtvrti Lodže, na jejímž území bylo za 2. světové války zřízeno židovské ghetto a do kterého směřovaly první transporty z Protektorátu Čechy a Morava. Polovina z pěti tisíc pražských přesídlenců zde nepřežila první zimu. Vzpomínky pamětníků jsou v tomto snímku ilustrovány dnešní podobou někdejšího ghetta - komunita současných chudých obyvatel budí v okolní strach. Úvodním slovem před projekcí uvede film sám scenárista a režisér snímku. Program začíná v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15.

12. února 2009 - Praha - Beseda s Pavlem Wernerem

V lednu 1945, bylo slyšet již dělostřelbu, došlo k likvidaci Osvětimi. Nás děti chtěli nechat v lágru, my jsme však měly strach tam zůstat a cpaly jsme se na pochod. Na své zážitky vzpomíná místopředseda Terezínské iniciativy ing. Pavel Werner, někdejší Birkenau boy. Začátek v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15.

Klíčová slova

Eva Kuželová, Marta Vančurová

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.