Aktuality

květen 2009

8. a 9. května 2009 - Sedlčany: Vzdělávací seminář pro pedagogy Terezínské album ve škole

Institut Terezínské iniciativy pořádá dvoudenní seminář určený pro učitele základních a středních škol, který je seznámí s možnostmi využití Databáze obětí a vzdělávacího serveru holocaust.cz při výuce. Seminář je plně hrazen z prostředků Institutu, pro účastníky je tedy zdarma. Přihlášky na seminář přijímáme do 15. dubna na e-malové adrese: tereza.stepkova@terezinstudies.cz.

12. května 2009 - Brno: Oběť

Divadelní hra mladého tvůrce Ivana Jurečky Oběť, která měla počátkem roku premiéru na divadelní fakultě JAMU, je sondou do života, skutků a mentálních pochodů jednoho z největších zločinců druhé světové války, lékaře Josefa Mengeleho, který působil na rampě koncentračního tábora Osvětim jako anděl smrti. Sólový autorský projekt Ivana Jurečky je také díky režii Pavla Štourače dílem s neobyčejnou silou výpovědi. Představení začíná v 18 hodin v sále brněnské pobočky Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze.

12. května 2009 - Praha: Prezentace knihy Tschechische und slowakische Juden im Widerstand 1938-1945

Prezentace knihy Tschechische und slowakische Juden im Widerstand 1938–1945 (Čeští a slovenští Židé v odboji 1938-1945) vydané nakladatelstvím Metropol v Berlíně bude spojena s besedou s autory - Jiřím Kostou, Jaroslavou Milotovou a Zlaticí Zudovou-Leškovou. Večer, který začíná tradičně v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, moderuje Petr Brod.

14. května - 15. srpna 2009 - Památník Terezín: Franz Peter Kien - Myslím, miluji a nenávidím v barvách, ve tvarech!

Výstavu obrazů, literárních textů a dalších prací všestranně nadaného umělce Františka Petra Kiena, rodáka z Varnsdorfu a vězně koncentračního tábora v Terezíně a Osvětimi, je možné navštívit ve výstavních prostorách VI. dvora Malé pevnosti v Terezíně. Autorkami výstavy jsou Elena a Maria Makarová a Georg Schromm. Spolu s výstavou vychází také kniha E. Makarové a Iry Rabina věnovaná osobnosti F. P. Kiena.

19. května 2009 - Ekolist: Na Petříně byl na počest Wintona otevřen Sad zachránců dětí

Na počest Nicolase Wintona byl na stráních Petřína v Praze v den jeho stých narozenin slavnostně zpřístupněn Sad zachránců dětí. Jabloně a další ovocné stromy budou připomínat statečnost všech lidí, kteří během druhé světové války pomohli zachránit mladé židovské obyvatele Čech a Moravy před holocaustem.

21. května 2009 - Týden: Konečné řešení se vrátilo. Ve volebním klipu nacionalistů

Jako většina českých médií informoval také internetový server Týden o předvolebním klipu Národní strany a jeho cestě na a z obrazovek české veřejnoprávní televize.

25. května 2009 - Praha: Kousek modrého nebe

V rámci letošního ročníku romské kultury Khamoro proběhne také přehlídka dokumentárních filmů holandského režiséra Boba Entropa. Ve snímku s názvem Een stukje blauw in de lucht (Kousek modrého nebe) z roku 2008 jsou zachyceny unikátní výpovědi několika Romů a Sinti, kteří přežili nacistické koncentrační tábory a vůbec poprvé o svých zážitcích hovoří. Snímek získal ocenění na filmovém festivalu ve Skopje. Program začíná v kině Aero v Praze ve 20.30 hodin a po skončení filmu je plánována beseda režiséra filmu s diváky.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.