Zaznamenali jsme v tisku

říjen 2006

5. října 2006 - ČTK, Romea.cz: Podle šéfa německých Romů je diskriminace v ČR vážný problém

Předseda Ústřední rady německých Romů a Sinti Romani Rose při svém vystoupení v OSN zaměřil na význam připomínání obětí holocaustu z řad evropských Romů a Sinti. Aby se do veřejného povědomí dostalo více informací o romském holocaustu, navrhují zástupci Rady začlenění Romů mezi oběti nacismu, které se připomínají 27. ledna. K té příležitosti bude také v lednu 2007 v sídle OSN instalována výstava o pronásledování Romů nacisty během druhé světové války.

6. října 2006 - iHned.cz: Nacisté vyráběli mýdlo z lidského tuku

K tomuto závěru dospěli odborníci polského Ústavu paměti národa po čtyřech letech bádání a porovnání vzorků mýdla nalezeného v Polsku v roce 1945 s exemplářem, který posloužil jako předmět doličný proti Spannerovi v norimberském procesu a nyní se nalézá v archivech haagského tribunálu.

7. října 2006 - Právo: Dětské kostry dosvědčují nacistickou eutanazii

V Mendenu v Severním Porýní-Vestfálsku byl objeven masový hrob, ve kterém bylo pohřbeno 51 těl, z toho 22 dětí. Podle odborníků z Úřadu pro vyšetřování zločinů nacismu v Dortmundu se jedná o pozůstatky tělesně postižených, kteří se stali obětmi nacistického programu eutanázie, neboť se hřbitovem těsně sousedí nemocnice, kterou od roku 1943 vedl Karl Brandt, šéf procesu vyvražďování tělesně a mentálně postižených lidí.

13. října 2006 - SME: Obetiam holokaustu odhalili spomienkovú tabuľu

Pamětní desku, připomínající oběti holocaustu z trstenského regionu, odhalili představitelé města na budově bývalé synagogy v Trstenej. Iniciátorem je Mojmír Krajči, učitel místního gymnázia, na kterém byla před časem instalována putovní výstava Anna Franková - Odkaz pro současnost.

12. října 2006 - SME: V Sarajeve bude konferencia o holokauste

27. října začíná tří denní konference zaměřující se na problematiku nacistického pronásledování Židů z Albánie, Bosny, Chorvatska, Rumunska, Srbska a Slovinska. Konference se zúčastní také hosté z USA, Velké Británie, Německa a Izraele.

14. října 2006 - Lidové noviny: Protikladná poučení z nacistické genocidy

Politolog Pavel Barša v sobotních Lidových novinách recenzoval několik knih, které nabízejí kritický pohled na připomínání holocaustu a kladou si otázku, zda paměť holocaustu v kontextu izraelsko-palestinského konfliktu ve skutečnosti není překážkou usmíření.

14. října 2006 - MF Dnes: Od dnešního světa se nelze oddělit

V souvislosti s nedávno udělenou cenou nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 polskému sociologovi Zikmuntu Baumanovi rozmlouval s autorem knihy Modernita a holocaust Jan Jandourek. K rozhovoru připojil také krátký portrét této významné osobnosti s názvem Od tuhého marxisty k interpretovi postmodernity.

16. října 2006 - ČTK, Romea.cz: Na 2000 neonacistů z celé Evropy přijelo na koncert do Belgie

Podle belgického ministra vnitra Patricka Dewaela bylo setkání neonacistů možné díky špatnému zákonu, který zakazuje projevy rasismu a xenofobie jednotlivcům, nikoli skupinám. Zpráva informuje také o dalších neonacistických demonstracích v Německu - v Norimberku si příznivci krajní pravice připomněli 60. výročí vynesení rozsudku v norimberském procesu.

18. října 2006 - Právo: Postaví muzeum holocaustu

V Ruském pavilónu starého veletržního paláce v Lipsku bude vybudováno muzeum holocaustu. Podle členů nadace muzea by expozice měla mapovat také ostatní akty genocidy, ke kterým ve světě v minulosti došlo. Přesný koncept muzea bude zveřejněn příští rok na podzim.

20. října 2006 - Právo: Střecha synagogy bude opravena

Na novou střechu synagogy v Lošticích přispěl půlmilionovou dotací Česko-německý fond budoucnosti, dalších 300 000 korun do rekonstrukce vložilo město. V opravené budově by se měly konat kulturní akce, koncerty a výstavy.

21. října 2006 - iDnes.cz: Ve volbách kandidují lidé z prostředí neonacistů

Několik jmen osob, které jsou spojeny s krajní pravicí a neonacistickými organizacemi, se objevilo na kandidátkách politického hnutí Právo a Spravedlnost. Například v Praze kandidoval Petr Fryč, dříve aktivní člen organizace Blood and Honour a spolupořadatel pochodu židovským městem v lednu 2003. Dalším je Patrik Vondrák, pořadatel letošní zářijové demonstrace před izraelským velvyslanectvím. (Podle zjištění redakce holocaust.cz se ani jeden z nich do zastupitelstva Hlavního města Prahy nedostal. Právo a Spravedlnost získala celkem šest mandátů na radnicích obcí Loket - dva mandáty, Březová, Dolní Poustevna, Hranice na Moravě a Přáslavice - po jednom mandátu.)

24. října 2006 - Hradecký deník: Zničili židovský hřbitov

Žamberský židovský hřbitov,na kterém se pochovávalo od 17. století, byl o víkendu poničen vandaly. Povalili a rozbili na padesát náhrobků a celková škoda podle předběžných odhadů sahá do stovek tisíc korun.

28. října 2006 - Moje noviny: Haiderova strana chce omluvu

Izraelský televizní kanál Channel 2 odvysílal reportáž, ve které jeden z Izraelců označil rakouské město Klagenfurt za baštu neonacistů. Tajemník Haiderovy strany Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Gerald Grosz požaduje oficiální omluvu od izraelské vlády. Haiderova strana BZÖ se odštěpila od Strany svobodných (FPÖ) a je známa svým extremismem a antisemitismem.

29. října 2006 - ČTK, Romea.cz: V Česku funguje bezplatná linka pomoci pro oběti diskriminace

Telefonní linku 800 220 800 uvedli v provoz a budou spravovat sdružení Romea a Liga lidských práv. V pracovní dny od 9 do 17 hodin na ní mohou volat lidé, kteří se setkali s nerovným zacházením kvůli rase, národnosti, pohlaví, zdravotnímu stavu, věku nebo vyznání. Mimo tyto hodiny může klient zanechat vzkaz na záznamníku a pracovníci se na zanechané číslo ozvou zpět. Připravují se také internetové stránky.

29. října 2006 - SME: V Komárne dnes sprístupnili zrekonštruovanú synagógu

Tzv. Malá synagoga ve Štúrově ulici byla po tříleté opravě slavnostně zpřístupněna při příležitosti 110. výročí svého otevření 11. listopadu 1896. Až do druhé světové války sloužila náboženským účelům, patřil k ní také Menház - útulek židovské obce v Komárně. Nyní bude synagoga využívána k náboženským účelům šedesáti členy židovské náboženské obce. Na jedné z vnějších stěn budovy je umístěna pamětní deska komárenským obětem holocaustu.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.