Zaznamenali jsme v tisku

červenec 2006

1. července 2006 - Noviny Havlíčkobrodska: Osud židovské rodiny putuje do USA

Jedinečnou příležitost mají studenti obchodní akademie v Chotěboři: výsledky jejich práce na projektu Zmizelí sousedé budou v rámci tamější výstavy prezentovány v Los Angeles, kam se skupina studentů se svým učitelem Petrem Adamem také podívá. V příštím roce by výstava měla být instalována v Evropském parlamentu v Bruselu.

3. července 2006 - Ha'arec: Vatican to release secret archives from Pius XI papacy (Vatikán otevře tajné archivy z doby pontifikátu Pia XI)

Od 18. září 2006 budou mít odborníci a badatelé možnost nahlédnout do vatikánských dokumentů, které se týkají období mezi světovými válkami - od února 1922 do února 1939, do něhož spadá působení papeže Pia XI. Do středu zájmu se tak zřejmě dostane papežská encyklika Humani Generis Unitatas (Jednota lidské rasy), v níž Pius XI odsoudil vzrůstající rasismus a nacionalismus v Německu. Text nebyl nikdy uveřejněn, protože papež zemřel před jeho plánovaným vydáním.

3. července 2006 - Deníky Bohemia: Prchl před Hitlerem i komunisty

Internetový server Moje noviny uveřejnil jeden z posledních rozhovorů s nedávno zesnulým spisovatelem Viktorem Fischlem. O tom, jak pomáhal Židům z Protektorátu dostat se do Anglie, říká: Ne všichni lidé, kteří byli na listině a dostali vízum, pak tuhle možnost opravdu využili. Měli k tomu různé důvody. Některým řekli, že musejí zůstat v protektorátu, protože bude potřeba organizovat život Židů. Jiní měli třeba moc velký nábytek, který si nemohli vzít s sebou, a bez něj nechtěli odjet. [...] Myslím si, že šedesát až sedmdesát procent z nich ale do Londýna přijelo.

17. července 2006 - Aktualne.cz: Je možné národovectví bez antisemitismu?

Zajímavou událost na polské politické scéně komentuje na zpravodajském serveru polonista Václav Burian: za antisemitismus Poláků během druhé světové války se veřejně omluvil představitel extremní pravice, předseda vládní Ligy polských rodin Roman Giertych. Prohlásil, že v Polsku není pro antisemitismus místa a distancoval se také od bojkotu židovských obchodů nebo omezení počtu studentů na polských vysokých školách.

19. července 2006 - SME: Gobineau, nenápadný otec teórií o rasovej nerovnosti

Slovenský list připomněl 190. výročí narození autora čtyřsvazkového spisu O nerovnosti lidských ras, který se stal základem pro rasová teorie vedoucí až k holocaustu.

21. července 2006 - Lidové noviny: Terezínský skladatel na CD

Druhý ze tří smyčcových kvartetů, který má podtitul Z Opičích hor, Pavla Haase nahrálo kvarteto mladých umělců nesoucí jméno právě tohoto skladatele. Haas v něm ve svých dvaceti šesti letech zpracoval své vzpomínky na Vysočinu. Zemřel o necelých dvacet let později v osvětimské plynové komoře.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.