Aktuality

srpen 2006

15. srpna - 1. října 2006 - Výstava v Praze: Přežili peklo

Fotografka Jana Noseková s pomocí památníku Bejt Terezín vyhledala na čtyřicet pamětníků holocaustu, kteří po válce odešli z Československa do Palestiny. Jejich fotografie a příběhy vystavuje nyní v Komorní galerii Josefa Sudka v Praze na Újezdě. Zároveň s výstavou vychází v nakladatelství Druhé město také stejnojmenná kniha.

15. srpna 2006 - Nové internetové stránky Židovské obce v Liberci

Na nových přehlednějších a modernějších webových stránkách ŽO Liberec je možné jednoduše najít historii i současnost židovské komunity, přehled přednášek, které se na obci pravidelně konají a mnoho dalších informací. Texty o historii, památkách regionu a současnosti obce jsou k dispozici v češtině, němčině a angličtině.

17. srpna - 1. října 2006 - Výstava v Praze: Bestii navzdory

Výstava s podtitulem Židovské muzeum v Praze 1906-1940 přibližuje historii této instituce během období konce habsburské monarchie, vzniku samostatné republiky až po začátek a první léta nacistické okupace a existence Protektorátu Čechy a Morava. Přístupná pro veřejnost je v Galerii Roberta Guttmanna, U staré školy 3, denně kromě soboty a židovských svátků od 9 do 18 hodin.

20. srpna 2006 - Pietní akt k uctění památky obětí koncentračního tábora v Hodoníně u Kunštátu

Na návsi obce Hodonín u Kunštátu se od 11 hodin koná tradiční shromáždění, při němž si zúčastnění připomenou památku moravských mužů, žen a dětí romského původu vězněných během druhé světové války v nedalekém táboře. Muzeum romské kultury v Brně, které připomínku pořádá, vypravuje od budovy muzea, Bratislavská 67, autobus. Místo v něm je nutno si rezervovat na telefonním čísle 545 581 206 nebo na e-mailové adrese media@rommuz.cz.

srpen 2006 - Jad Vašem: Databáze seznamů obětí holocaustu

Na internetových stránkách jeruzalémského památníku holocaustu je k dispozici databáze naskenovaných seznamů, které obsahují jména a ostatní údaje o osobách postižených nacistickou rasovou perzekucí. Z největší části jsou zde záznamy o Židech z východní Evropy.

srpen 2006 - On-line výstava Muzea holocaustu ve Washingtonu: Life After the Holocaust

Co našli lidé, kteří se po osvobození vraceli z koncentračních a vyhlazovacích táborů, z úkrytů a pochodů smrti do svých domovů? Jak vypadal jejich další život? Na tyto a mnohé další otázky se pomocí audio záznamů výpovědí přeživších, fotografií a dalších dokumentů snaží odpovědět nová on-line výstava Život po holocaustu.

28. srpna 2006 - Hagalil.com: Společenství lodžského ghetta

Německý server Hagalil.com informuje o nové knize napsané původně jako disertační práce, v níž se její autorka Andrea Löw věnuje problematice lodžského ghetta ze vnitř. Jak napovídá podtitul publikace Životní podmínky, vnímání sebe sama a chování, zaměřuje se mladá historička na vnitřní život ghetta, všednodenní chod i sociologické fenomény společenství jeho nedobrovolných obyvatel. Zároveň klade důraz na příběhy jednotlivých osob a říká: Obyvatele ghetta již nevnímáme jako bezejmennou masu obětí vedenou ve statistikách, ale jako skupinu jednotlivců, z nichž každý má svůj jedinečný osud a omezený prostor k jednání, který specificky využívá.

  • Löw, Andrea. Juden im Getto Litzmannstadt. Lebensbedingungen, Selbstwahrnehmung, Verhalten. Göttingen: Wallstein Verlag, 2006. 584 s.

.

Klíčová slova

Druhé město

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.