Zaznamenali jsme v tisku

únor 2005

2. února 2005 - SME: Ako sa spochybňuje holokaust

Článek Milana Hrabovského je příspěvkem do diskuse o plánovaném vypuštění paragrafu o tzv. osvětimské lži z trestního zákoníku, je: Zákon o tzv. osvienčimskej lži má svoje jednoznačné opodstatnenie. Tu sa nechráni Pravda, Demokracia. Tu sa chránia fakty pred bahnom morálneho relativizmu a pred popieraním ukrytým za ilúziu racionálneho skúmania.

3. února 2005 - Deník Litoměřicka: Při výuce o holocaustu učinili studenti gymnázia objev

O tom, jak užitečné je dávat si věci do souvislostí, vypráví článek pracovnic Památníku Terezín. Studenti pražského gymnázia Pod Vyšehradem během své návštěvy Terezína zjistili, že dědeček jedné studentky byl v Terezíně ubytován v heimu, v budově bývalé školy L 417, tam byl rovněž Petr Ginz.

3. února 2005 - Plzeňský deník: Šumava a židovská kultura

Opravená synagoga a Muzeum Šimona Adlera v Hartmanicích na Šumavě se staly vyhledávaným cílem českých i zahraničních turistů. Muzeum se kromě kulturních akcí a výstav věnuje také vzdělávání: Koncem listopadu jsme uspořádali dvoudenní seminář pro učitele základních a středních škol z Plzně, Klatov, Sušice ad. na téma Holocaust a židovská komunita v jihozápadních Čechách.

4. února 2005 - MF Dnes: Lze věřit v Boha po Osvětimi?

Režisérka a spisovatelka Monika Elšíková se zamyslela nad holocaustem a jeho přesahem do současnosti: Psát o šoa, na to jsou všechna slova krátká. Člověk si jen může přát mít tolik odvahy a síly jako onen židovský muž, který poté, co všichni jeho příbuzní zmizeli v plynu, věnoval svůj život péči o opuštěné německé děti.

6. února 2005 - Ha'arec: Two sisters meet after 61 years

Sestry Klara a Hannah pocházejí z Mukačeva, odkud je rodiče na začátku války poslali do Maďarska k příbuzným. Tam se viděly naposledy. Po skončení války a po odchodu do Izraele byly obě přesvědčeny, že nikdo z jejich příbuzných holocaust nepřežil. Dnes se mohly sejít díky iniciativě vnučky paní Hannah a databázi památníku Jad vašem.

7. února 2005 - Literární noviny č. 6: Češi měli štěstí, že jim Němci nedovolili arizovat

Ohlédnutí za letoším Dnem holocaustu a jeho významem připravil na základě rozhovoru s Tomášem Jelínkem Jan Šícha: Chtěli jsme (také) prezentovat, že to, co se v protektorátu stalo Židům, stalo se i Romům. Někteří čeští Židé vzpomínali na to, jak jim z cikánského tábora dali vodu, když dojeli do Osvětimi, a že jim polští Židé žádnou vodu nedali.

11. února 2005 - Hospodářské noviny: Nevím, proč jsem přežila

Když Věra Šlesingerová, která prožila v lodžském ghettu několik měsíců, viděla fotografie prominentů na výstavě H. Rosse v galerii Langhans, byla šokována: V noci mě pronásleduje fotografie chlapečka, který si hraje v uniformě pořádkové policie. Nikdy jsem v ghettu nepotkala podobné lidi, ale jak je vidět, museli tam být.

13. února 2005 - 60. výročí bombardování Drážďan

Od 11. do 14. února se v Drážďanech konalo mezinárodní setkání s názvem 13. Februar - Tag der Errinerung. Tag der Begegnung. Tag der Bildung (13. únor - den připomínky, setkávání a vzdělávání). Účastníci, převážně zástupci nevládních organizací věnujících se vzdělávání a novodobé historii, se v prostorách středověkého opevnění zabývali hlavně prevencí pravicového extremismu. Nad hlavami jim pak v neděli prošel průvod asi 5000 neonacistů, kteří se sjeli z celého Německa uctít památku obětí německého holocaustu. V podvečer je však v drážďanských ulicích vystřídal desetinásobný počet občanů Drážďan a okolí, kteří jasně vyjádřili svůj postoj heslem: Uctíváme důstojně památku obětí bombardování, odmítáme ovšem zneužívání této události a její srovnávání s holocaustem. Mnohokrát také zazněl požadavek zákazu neonacistické strany NPD (organizátora drážďanské neonacistické demonstrace), která se v loňských volbách dostala do saského parlamentu.

14. února 2005 - MF Dnes: Válka viděná přes fotbalový míč

Pohled na holocaust v netradičních souvislostech nabízí kniha Simona Kupera Ajax, Holandsko a válka (BB art, Praha 2004): Obecná představa, že Holanďané byli lepší než ostatní, protože chránili své Židy, začala najednou vyprchávat jako adrenalin po závěrečném hvizdu. Hřiště bylo místem, kde se holokaust setkával s každodenním životem. A fotbalové kluby byly mikrosvětem toho, co se dělo v celé zemi. Dřív než bylo nutné, visel před stadionem Ajaxu Amsterdam nápis Židům vstup zakázán.

14. února 2005 - Literární noviny č. 7: Že jsem předtím cvičila, se mi nesmírně vyplatilo

U příležitosti 60. výročí konce druhé světové války se rozhodla redakce Literárních novin postupně uveřejňovat málo známé a dosud nepublikované materiály týkající se tohoto tématu. Jako první najdeme na straně 11 úryvek ze vzpomínky paní Adolfina Sovová, Csc., která vypráví o svém věznění v Osvětimi.

16. února 2005 - Dženo.cz: Protiromské hry: Olah Action není k sehnání, Zastřel si svého cikána stáhnout jde

Rasistická počítačová hra, která se nedávno objevila na maďarských internetových stránkách, se značně podobá obdobné české hře související s kauzou v Matiční ulici. Na stránky s rasistickým, antisemitským a jiným nenávistným obsahem je možné upozornit na nové e-mailové adrese ministerstva vnitra: mukpvextr@mvcr.cz.

16. února 2005 - SME: Aj ja som sa mohol stať jednou z obetí

K březnovému 63. výročí transportů mladých židovských žen z Popradu, otevřel popradský Dům fotografie výstavu Američana Elliota Rosse Yehudith. Mladý fotograf židovského původu vystavuje černobílé snímky současných žen a ke každé připojuje jeden příběh ženy odvezené do některého z koncentračních táborů. Výstava potrvá do 3. dubna 2005.

21. února 2005 - Nové slovo: Vyvražďovanie Židov ako priemyselné odvetvie

Poslední vydání slovenského společensko-politického týdeníku přináší záznam besedy, kterou redakce uspořádala jako příspěvek do diskuse o zrušení trestnosti tzv. osvětimské lži. Jako hlavní hosté se zúčastnili Prof. Pavol Mešťan, ředitel Múzea židovskej kultúry a Dr. Stanislav Mičev, historik.

21. února 2005 - MF Dnes: Gymnazista pomáhá opravovat židovské hřbitovy

Student třetího ročníku gymnázia v Sokolově Michal Dioszcegi se usilovně věnuje zachování památky židovského obyvatelstva na Karlovarsku. Kromě oprav židovských hřbitovů a návrhů pamětních desek vydal s Kamilem Pikalem průvodce po židovských památkách kraje - Židovské památky Karlovarska.

28. února 2005 - Týden: Poctivá práce věrného Jindřicha

Biografii Heinricha Himmlera z pera amerického historika Richarda Breitmanna (viz Nové knihy - listopad 2004) recenzuje v Týdnu Jiří Peňás: [Himmler] byl fyziognomií věru nikoliv hrdinský typ, ale bystrý a cílevědomý poctivec, který cítil 'morální právo tuto rasu vyhubit', ne však se 'obohatit o jedinou kožešinu, jediné hodinky, jedinou cigaretu' (říjen 1943). Vlastně moralista.

28. února 2005 - Literární noviny č. 9: My a holocaust

Třídílný dokument Holocaust, který odvysílala Česká televize v lednu, podrobně rozebírá historik Toman Brod. V LitN č. 9 najdeme dále také pokračování vzpomínky paní Sovové, která byla z ženské káznice v Jauer převezena do Osvětimi, a recenzi Idy Kriseové na Deník mého bratra - deníkové záznamy Petra Ginze (viz Nové knihy - únor 2005)

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.