Aktuality

prosinec 2005

7. prosince 2005 - Přednáška v Praze: Holocaust a plynoucí čas, kdy se stane holocaust pouhou historií

Závěrečná přenáška MUDr. Tomáše Radila z cyklu Etická filosofie holocaustu začíná v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra v Praze, Maiselova 15. Vstupné 10,- Kč.

10. prosince 2005 - Protest proti neonacistickým demonstracím v Praze

Extrémně pravicové organizace Národní odpor a Vlastenecká fronta opět svolávají do Prahy demonstrace - tentokrát rovnou dvě. První shromáždění na podporu v Rakousku zatčeného a z popírání holocaustu obviněného Davida Irvinga se bude konat v sobotu od 13 hodin před velvyslanectvím Rakouské republiky, Viktora Huga 10, Praha 5 - Smíchov. Druhé shromáždění začíná v 15 hodin před Slovenským velvyslanectvím, které sídlí v Dejvicích - Praha 6, Pod Hradbami 1, a jeho cílem je vyjádřit podporu na Slovensku nespravedlivě pronásledované neonacistické straně Slovenská pospolitosť - Národná strana. Obě demonstrace jsou oficiálně nahlášeny na magistrátu a jsou údajně povoleny. Dopis zaslaný primátorovi Města Prahy Pavlu Bémovi Federací židovských obcí v ČR najdete zde (ve formátu PDF).

Vyzýváme všechny, kterým není lhostejné působení neonacistických skupin v České republice, aby přišli svůj názor vyjádřit. Protidemonstrace se konají ve stejnou dobu a na stejných místech jako neonacistická shromáždění.

12. prosince 2005 - Prezentace knihy v Praze: Češi, Němci, Židé? Národní identita Židů v Čechách, 1918-1938

Představení nové knihy Kateřiny Čapkové (viz Nové knihy - říjen 2005) se bude konat v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, od 18. hodin. Úvodní slovo pronese prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc. z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ukázku z díla přečte autorka. Knihu je možné na místě zakoupit.

23. prosince 2005 - Česká televize: Babylon

Dokumentární pořad o autorovi knihy V údolí smrti rabínovi Sinaji Adlerovi z Dobré Vody u Hartmanic uvede ČT2 od 17.40 hodin.

  • Reprízy pořadu:

  • ČT2 24. 12. 2005 - 05.40

  • ČT2 28. 12. 2005 - 23.55

21. prosince 2005 - 28. února 2006: Výstava v Trutnově: Osvětim očima...

Na výstavě jsou k shlédnutí fotografie z bývalého koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim tří autorů: olomouckého fotografa Petra Vejvody, reportéra Krkonošských novin Jiřího Holuba a poslance Robina Böhnische. To vše v prostorách regionální kanceláře posledně jmenovaného v Trutnově: Někoho možná volba ne právě veselého tématu v období vánočních svátků překvapí. Ale pokud je do škol distribuována anonymní publikace, která zpochybňuje hrůzy války a holocaustu, pak nám nezbylo, než nějak reagovat a tuto výstavu připravit, řekl člen sněmovny a reagoval na nedávnou kauzu okolo knihy Osvětim - fakta versus fikce.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.