Aktuality

květen 2005

1. května 2005 - Český rozhlas 3 - Vltava: Atentát na Heydricha

Nový desetidílný rozhlasový dokument o Heydrichovi, který čtyři roky připravoval Miloš Doležal a Michal Šimek, bude stanice Vltava vysílat každou neděli od 16 hodin. První díl se věnuje domácímu odboji: Autorům se podařilo díky žijícím svědkům podrobně zvukově zdokumentovat průběh odpoledne 27. května 1942, kdy byl na Heydricha spáchán atentát.

4. května 2005 - Národní památník na Vítkově Květen 1945 - co řečeno nebylo?

Veřejnou diskusi s odborníky na téma událostí z května 1945, jejich příčin a důsledků, uspořádala Žižkovská radnice. Pozvání do diskuse přijali přední historikové: ředitel Ústavu pro soudobé dějiny PhDr. Oldřich Tůma, odborník na domácí protifašistický odboj PhDr. Petr Koura a PhDr. Jan Gebhart z Historického ústavu Akademie věd, PhDr. Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu a plukovník Miloslav Vácha z brněnské Univerzity obrany, vojenští experti i přímí účastníci květnových bojů, mj. Antonín Sum, osobní tajemník Jana Masaryka, a další.

4. května 2005 - Moravský Krumlov: Pamětní deska obětem holocaustu

Deska, kterou podle návrhu architekta Klenovského vytvořil sochař Nikos Artmutidis, byla odhalena na vstupní bráně židovského hřbitova v Moravském Krumlově. Z města bylo za Protektorátu deportováno 29 židovských občanů.

5. května 2005 - Olomouc: Pamětní desky obětem holocaustu

V židovské části olomouckého hřbitova byly odhaleny čtyři dvoumetrové pamětní desky z černé žuly nesoucí jména všech 1327 židovských občanů města, kteří zemřeli během holocaustu.

5. května 2005 - Osvětim: Pochod živých

Už po osmnácté si lidé připomenou oběti koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim-Birkenau formou pochodu od kmenového tábora Osvětim do Březinky. Letos se očekává čtyřnásobný počet účastníků než v minulých letech.

5. května 2005 - Výstava: Zmizelí sousedé

Vernisáží v 18. 30 hodin v Modřanském biografu, U kina 44, Praha 12, začíná výstava z projektu Zmizelí sousedé - práce žáků a studentů, kteří pátrali po židovských obyvatelích ve svém okolí. Od 20 hodin bude hrát hudební skupina Jagabab.

5. května 2005 - Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození Mauthausenu

Připomínce 60. výročí osvobození koncentračního tábora Mauthausen je věnován v podstatě celý tento rok. Proběhl již seminář na téma vzdělávání o holocaustu, tematické výstavy atd. Na květen jsou naplánovány oficiální pietní akce. Celý program na stránkáchpamátníku Mauthausen - v sekciGedenkjahr 2005 (německy).

5. května 2005 - Památník Terezín: Jom ha-šoa

V krematoriu Židovského hřbitova v Terezíně proběhne tradiční uctění památky obětí holocaustu. Sto jmen z transportních listin přečtou dva bývalí vězni terezínského ghetta - Pavel Werner a Eva Hermannová. Začátek ve 14 hodin.

5. května 2005 - Španělská synagoga: Jom ha-šoa

Židovské muzeum v Praze ve spolupráci s Nadačním fondem obětem holocaustu pořádají ke Dni holocaustu ve Španělské synagoze vzpomínkový večer: Jan Potměšil přečte povídku Pan Profesor od Ivana Klímy a Stamicovo kvarteto zahraje Smyčcové kvartety od Hanse Krásy a Ervína Schulhoffa. Pořadem provází Eva Holubová. Začátek v 19 hodin. Vstup pouze na pozvánky.

6. května - 14. srpna 2005 - Výstava v Terezíně: Osvobození míst utrpení a naděje

V předsálí kina Malé pevnosti v Terezíně bude instalována výstava dokumentující průběh osvobození terezínského ghetta na začátku května 1945 a složitou situaci, která jej bezprostředně následovala: Výstava přibližuje nejprve poslední dny války, poté kulminaci epidemie skvrnitého tyfu v prvních dvou týdnech po osvobození a zejména obětavý zápas židovských zdravotníků, dobrovolníků z České pomocné akce a příslušníků zdravotní služby Rudé armády.

8. května 2005 - Vernisáž výsledků semináře: Kultura paměti

Studenti uměleckých škol z Německa a Česka se po 8 dnů zabývali tématem paměť a jeho současné vnímání, mj. diskutovali s pamětníky o významu pamětních míst pro současnost. V Kulturním centru v Řehlovicích proběhne od 13 hodin prezentace prací studentů, ve kterých vyjádří své myšlenky na dané téma. Viz pozvánka (ve formátu PDF).

9. května 2005 - Kadaň: památník obětem holocaustu

Pískovcový monolit od kadaňského výtvarníka Herberta Kiszy, který nese ve třech jazycích nápis: Láska je silnější než smrt, odhalil spolu s rabínem Karolem Sidonem velvyslanec státu Izrael Artur Avnon.

9. května 2005 - Hodonín: Odhalení památníku židovské synagogy

Novogotická synagoga v Hodoníně byla za války poškozena nacisty a po válce zbořena. U příležitosti 60. výročí osvobození bude na místě, kde stála, odhalena plastika Nikose Armutidise, autorem návrhu je Jaroslav Klenovský:'Na šikmý řez mramorového pilíře vsadí tvůrce bronzovou desku. Na ni vyryje pohled na synagogu tak, jak vypadala v dobách své slávy,' řekla architektka města Regina Kubrická.

9. května - 30. prosince 2005 - Výstava v Terezíně: Lodní lístek do ráje

Výstava, kterou pro Památník Terezín připravila Jelena Makarová, poprvé v Čechách prezentuje díla Židů, kteří se narodili v Čechách a ve čtyřicátých letech utekli do Palestiny: Peretze Bédy Mayera a Fritze Haendela. Na kresbách, dřevořezech a karikaturách jsou zachyceny zejména jejich dojmy a vzpomínky na útěk z válečné Evropy lodí až na ostrov Mauricius, kde byli oba uvězněni. Přístupná bude ve výstavních prostorách IV. dvora Malé pevnosti.

10. května 2005 - Berlínský památník holocaustu

Berlínský památník holocaustu bude 12. května konečně zpřístupněn veřejnosti. O dva dny dříve proběhne slavnostní ceremoniál otevření památníku: s projevem vystoupí například autor památníku, architekt Peter Eisenmann nebo pamětnice holocaustu Sabina van der Linden.

11. - 28. května 2005 - České Budějovice: Výstava Hatikva - Naděje

Výstava přibližující osudy židovského obyvatelstva v českobudějovické oblasti je přístupná ve výstavní síni budějovické radnice ve všední dny od 9. do 17. hodin, v sobotu do 15. hodin. Více informací na stránkách města.

květen 2005 - Výstava: Česká škola 1939-1945

Součástí výstavy k 60. výročí konce druhé světové války v Pedagogickém muzeu J. A. Komenského v Praze (Valdštejnská 20, Praha 1) jsou kresby Helgy Hoškové-Weissové z terezínského ghetta a poválečné doby. Přístupná je do 29. května, denně kromě pondělí: 10.00 - 12.30 a 13.00 - 17.00. Více informací na stránkách muzea.

11. - 31. května 2005 - Varnsdorf: Výstava obrazů Petra Kiena

Studenti Biskupského gymnázia ve Varnsdorfu se zapojili do projektu Zmizelí sousedé a zjistili, že malíř Petr Kien, který byl za války vězněn v Terezíně a zemřel v Osvětimi, chodil do stejné školy jako oni. Nyní jsou jeho obrazy do konce května k vidění v prostorách ČSOB ve Varnsdorfu, Národní 512.

duben - květen 2005 - Oslavy osvobození v českých a moravských městech

Většina měst v České republice připravila k 60. výročí konce druhé světové války slavnostní akce. Přinášíme přehled alespoň těch nejvýznamnějších:

  • Praha: 7. - 8. května 2005 - vojenská přehlídka na Letenské pláni, rekonstrukce bojů z rozhlas a pietní akty na Vinohradské třídě a na Kobyliské střelnici, slavnosti v městských částech...

  • Plzeň: 5. -. 8. května 2005 - vojenské přehlídky, vzpomínkové akce u památníku Díky Ameriko!, koncerty... Více informací na stránkách města Plzeň.

  • Ostrava: 30. dubna 2005 - pietního aktu v Komenského sadech se kromě prezidenta ČR zúčastní také velvyslanci Polska, Ruské federace a Slovenska. Na letišti v Mošnově proběhne rekonstrukce osvobozování města. 28. dubna se na Prokešově náměstí koná slavnostní galakoncert.

  • Podrobný program oslav v Praze, Plzni a Ostravě (ve formátu PDF)

  • Beroun: 8. května 2005 - pietní akt u Pomníku obětem fašistické okupace, výstava fotografií Beroun v květnu 1945 ve vestibulu berounské radnice. Další informace na stránkách města Beroun

  • Pardubice: 7. května 2005 - koncert na Perštýnském náměstí, pietní akty u pomníku Osvobození, setkání s veterány a legionáři v Domě hudby

  • Ústí nad Orlicí: 6. května 2005 - pietní akt u pomníku Bubnujícího legionáře, promítání dokumentárního snímku z válečného města

  • Cheb: 30. dubna 2005 - vzpomínkové akce v 10 hodin u pomníku 97. pěší divize a u obelisku 1. pěší divize US Army, od 9 do 19 hodin výstava dobových vojenských vozidel, ve 13 hodin přelet amerických stíhaček F-16, večer koncert a ohňostroj.

  • Sokolov: 30. dubna 2005- od 9 hodin průjezd kolony historických vojenských vozidel, vzpomínkové akty louka Bohemia za sportovní halou, výstava historické vojenské techniky

  • Český Krumlov: 3. - 8. května 2005: 5. května výstava Paměť národa v městské radnici, 7. května slavnostní program na náměstí Svornosti. Další informace o oslavách v Krumlově a okolí

  • Uherské Hradiště: 30. dubna 2005: zahájení výstavy Uherské Hradiště v boji proti nacismu, pietní akt u Pomníku obětem druhé světové války, večer ohňostroj

  • Vsetín: 4. května 2005 - pietní akt u pomníku osvobození na náměstí Svobody, předání pamětních medailí 31 vsetínským veteránům

13. května 2005 - Přibyslav: pamětní deska obětem holocaustu

Pamětní deska na zdi městské knihovny bude připomínat deset židovských občanů Přibyslavi u Havlíčkova Brodu, kteří byli odvezeni do koncentračních táborů. Deska je dílem akademického sochaře Romana Podrázského.

květen - červenec 2005: Dárcovská SMS: Dejte šanci těm, kteří ji neměli

Nadační fond obětem holocaustu vyhlásil tříměsíční kampaň, ve které mohou lidé poslat DMS v hodnotě 30 korun (faktický příspěvek je 27 Kč) na zkvalitnění sociálních a zdravotních služeb pro seniory - oběti holocaustu. Více informací na stránkách NFOH.

15. května 2005 - Terezínská tryzna

Tradiční pietní akt k uctění obětí nacistické perzekuce se uskuteční v neděli 15. května na Národním hřbitově v Terezíně. Pozvánka na stránkách Památníku Terezín.

18. května 2005 - Česká televize: Do cizí náruče

Britsko-americký dokument o tisících židovských dětí, odvezených dětskými transporty bezprostředně před vypuknutím druhé světové války z Německa do Velké Británie. Film M. J. Harrise získal řadu ocenění, mimo jiné v roce 2001 Oscara za dlouhometrážní dokument. Více informací na stránkách České televize.

22. května 2005 - Česká televize: Ženy a válka

Válka v paměti žen, Vzpomínky na Ravensbrück, O zlém snu... to jsou tři dokumentární filmy, které v rámci komponovaného večera na téma Ženy a druhá světová válka uvede v neděli od 20 hod. ČT2. V prvním snímku budou na měsíce prožité v koncentračních táborech vzpomínat Kateřina Pošová, Doris Donovalová a další. Třetí film je volným zpracováním knihy vzpomínek Evy Evy Erbenové Vyprávěj mámo, jak to bylo (Sefer 1994), která se jako dítě skrývala v západních Čechách. Více informací na stránkách České televize.

květen 2005 - On-line výstava: Silent Wittnes

Interaktivní prezentace příběhu polské dívky, kterou po sedm měsíců ukrývání v rodině ukrajinského policisty provázely vyšívané šaty od její maminky, najdeme na stránkách washingtonského Muzea holocaustu.

26. května 2005 - Přednáška a výstava: Sonja's Legacy - Sonin odkaz

Přednáška dr. Roberta Fischla z USA o osudech jeho sestřenice Soni Fischerové, která zahynula v Osvětimi (česky) začíná v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního střediska ŽM v Praze. Hudebně večer doprovodí žáci ZŠ v Klecanech. 2005. Výstava Soniných maleb bude přístupná v druhém patře Základní školy v Odolené Vodě, Školní ulice 200.

29. května 2005 - Staronová šance - Všichni jsme lidi

Letošní setkání proti antisemitismu, které pořádá Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, se koná v neděli od 14. hdoin ve Valdštejnské zahradě. Mezi pozvanými hosty jsou předseda Senátu Petr Pithart, primátor Prahy Pavel Bém, pamětnice holocaustu Michaela Vidláková a další. Vystoupí hudební skupiny Mišpacha, Rút, Cimbálová muzika Milana Horvátha Brna a kantor Bejt Simcha Michal Fořt. Další informacena www.vsichnijsmelidi.cz.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.