Zaznamenali jsme v tisku

květen 2004

7. května 2004 - MF Dnes: Byl jsem určený k likvidaci

Na období svého života strávené v koncentračním táboře Schwarzheide vzpomněli bývalí vězňové u příležitosti výročí konce druhé světové války v České Lípě: 'Byl jsem jedním z osmdesáti vězňů, které poslali do sesterského koncentračního tábora Sachsenhausen na likvidaci. Němcům ale těsně před koncem války došel plyn do plynových komor a nestíhali nás likvidovat,' říká Richard Svoboda, který dnes dělá předsedu Sdružení bývalých vězňů koncentračního tábora Schwarzheide.

8. května 2004 - Lidové noviny: Ve Francii zmařili atentát n a synagogu

Ve Francii byl zmařen pokus o atentát na synagogu. Podomácku vyrobená nálož byla umístěna v zahradě synagogy na pařížském předměstí Villiers-le-Bel. Oznámilo to francouzské ministerstvo vnitra. Jedná se již o 67. antisemitský úrok jen za první čtvrtletí letošního roku ve Francii.

11. května 2004 - iDnes: Goldberg mezi stvořením světa a holocaustem

Pražské Divadlo V Dlouhé nastudovalo novou hru dramatika a režiséra Georga Taberiho Goldbergovské variace, v níž autor paroduje biblické příběhy a nerovný vztah mezi režisérem a jeho pomocníkem: Výsledkem je komplikovaný tvar (...), prokládaný mrazivými narážkami jak na krutost předváděných scén, tak na neméně krutý osud Židů v moderních dějinách.

10. května 2004 - Lidové noviny: Rozbíhá se další vyšetřování kvůli vydání Hitlerových názorů

Senátor Daniel Kroupa podal na vydavatele knihy Bolševismus od Mojžíše po Lenina trestní oznámení: 'Vadí mi, že v situaci, kdy v Evropě všichni slušní politici a kulturní činitelé bojují proti antisemitismu, se na pultech českých knihkupectví objeví kniha, která je ve zjevném rozporu se zákonem,' řekl senátor. Židovská obec v Praze tak učinit nehodlá, podle jejího předsedy T. Jelínka to v podobných případech zatím vždy vedlo jen k popularizaci a zvýšené prodejnosti takových publikací.

10. května 2004 - Infoservis: Černých svědků je vždycky dost

Ve městě Jeseníku, kde došlo v poslední době hned k několika rasovým útokům na místní Romy, živí tyto nálady místní plátek Jesenický týdeník, zvl. jeho šéfredaktor Miroslav Chovanec, v celorepublikovém měřítku pak většina médií: Každý žurnalista informuje jiným stylem a mediálnímu konzumentovi se na mysl dere otázka 'Jak to vlastně bylo, když každý říká něco trochu jiného'. Aby zaujal a 'splnil zpravodajskou povinnost', dává novinář často prostor extremistickým názorům. A nejen od skinheadů, ale i od latentních extremistů z veřejnosti a místních zastupitelů.

14. května 2004 - MF Dnes: Do synagogy se opět vrací život

Novorománská synagoga na pražském Smíchově byla po letech devastace, kdy byla využívána jako skladiště, opravena a kromě depozitáře a archivu Židovského muzea zde bude také specializovaná knižní prodejna a antikvariát, v moderní přístavbě pak knihovna a studovna.

  • Viz též:

  • MF Dnes: Architekt Matula: Konstrukci mohou kdykoli rozebrat

14. května 2004 - MF Dnes: Romové: vepřín v Letech zbouráme

13. května se na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku konal pietní akt, připomínající romské oběti nacistické perzekuce. I po deseti letech, během nichž usilují romské organizace o zpietnění tohoto místa, zde stojí velkokapacitní vepřín: Romové věří, že nejen v Česku, ale i na Slovensku, ve Velké Británii či v jiných zemích seženou do dvou měsíců minimálně deset až dvacet tisíc podpisů Romů a podaří se jim po letech odstranit prasečí farmu a vybudovat památník. Lidé z Letů mají naopak strach, že přijdou o práci ve vepříně. Předchozí den se v Praze konal seminář, jehož se zúčastnili také zástupci romských organizací z Anglie (Peter Mercer), z Rakouska (Rudolf Šarközi) a Španělska (Pedro Aquilera). Hovořili o obecně lepších životních podmínkách Romů ve svých zemích a o ochotě pomoci českým Romům při řešení situace kolem památníku v Letech, zejména v rámci sjednocené Evropy. Celý článek na stránkách sdružení Dženo.

15. května 2004 - Lidové noviny: Pachatelé, nebo oběti?

Recenzi kontroverzní knihy amerického historika Bryana M. Rigga Hitlers jüdische Soldaten (Hitlerovi židovští vojáci), která nedávno vyšla v Německu, napsal pro sobotní přílohu Orientace Čestmír Lang: Riggova práce strhuje nikoli množstvím statistických údajů, ale rekapitulací vybraných individuálních osudů. Šíře motivů, které pamětníci uvádějí pro setrvávání ve wehrmachtu, byla tak komplexní, že je není možno paušalizovat: v některých případech šlo o potlačení tragické reality nebo o sebeklam, jindy o bezradnost. Na druhé straně spektra motivů byla strategie přežití nebo záchrany židovské manželky podle hesla pod svícnem je největší tma.

15. května 2004 - Právo: V Terezíně připravili premiéru baletu

Tanečně-divadelní představení podle hry V. E. Frankla Gabriel Lion v režii Martina Dvořáka uvedla Středoevropská kolonie současného umění v Terezíně (M.E.C.C.A.) v rámci festivalu Česká taneční platforma: Děj na pozadí holocaustu vypráví o dialogu tří světových filozofů Sokrata, Kanta a Spinozy. Smyslem je předvést lidem obraz z pekla a dokázat jim, že člověk dokonce i v pekle může zůstat člověkem. Součástí akce bylo také slavnostní zahájení činnosti Fondu Martina Bubera, jehož posláním je podpora rozvoje vzdělanosti a zlepšování životních podmínek v ČR, zvl. podpora zmíněného projektu M.E.C.C.A..

17. května 2004 - Romea.cz: Připadám si podezřelý, že jsem válku přežil

A. Červeňák z Chebu, který se spolu se svými rodiči skrýval před nacistickým pronásledováním ve slovenských lesích a již několik let žádá o odškodnění, říká v článku převzatém z MF Dnes: Dostal jsem z ministerstva obrany zamítavý dopis s odůvodněním, že jsem v jednom dotazníku uvedl datum návratu 31. prosince 1944 a v druhém 8. května 1945, a že proto nedostanu nic. Jeho zásadní chybou zřejmě bylo, že si v lesním úkrytu nevedl diář.

19. května 2004 - Lidové noviny: Zachránce dětí oslavil 95. narozeniny

Nicolas Winton, kterému se podařilo téměř šedesát let tajit svou zásluhu na záchraně 669 českých dětí židovského původu před nacismem, oslavil své životní jubileum na českém velvyslanectví v Londýně.

20. května 2004 - Právo: Židé zmizeli a Evropa je bez nich prázdná

Rozsáhlý rozhovor se spisovatelem Aharonem Appelfeldem najdeme ve čtvrtečním Právu: Holocaust náleží k takovému druhu zkušenosti, u níž je jedinec nakonec odsouzen k mlčení. I ta nejlepší možná odpověď se zdá být triviální. Pro mě není holocaust jen součástí historie, ale také součástí života mnoha lidí, stejně jako mého vlastního. A nakonec i metaforou pro to minulé století.

21. května 2004 - Lidové noviny: Krnov zažil další rasistický útok

V jiném severomoravském městě - Krnově - došlo k dalšímu rasově motivovanému útoku na tři mladé Romy, dvě dívky a jednoho chlapce: Podle policie šlo jednoznačně o rasově motivovaný incident. Romové dokonce tvrdí, že to byla trestná výprava. 'Přijela dvě auta plná skinheadů a začali je beze svědků mlátit,' řekl předseda krnovské Ligy pro lidská práva Jozef Baláž.

21. května 2004 - MF Dnes: Synagoga bude výjimečně otevřena

V tomtéž městě byla v sobotu zpřístupněna krnovská synagoga, jejíž rekonstrukce však stále není dokončena, stejně jako oprava místního židovského hřbitova: 'Podařilo se nám zorganizovat mezinárodní projekt na záchranu hřbitova, který dostal název v jidiš jazyce Der himl vejnt, což česky znamená Nebe pláče. Připomínáme tak smutnou skutečnost, že hmotné památky, které zbyly po židovské komunitě, se nacházejí v žalostném stavu,' říká předseda sdružení Krnovská synagoga Jan Stejskal. A to zřejmě také vinou zdejších silných neonacistických nálad, neboť minulý týden se synagoga stala terčem vandalů, kteří vyryli do stěn budovy nacistické symboly a rasistická hesla.

22. května 2004 - Právo: Útok na mladé Romky objasněn

Z rasově motivovaného útoku, který se odehrál 20. dubna v Ostravě, jsou zatím obviněni dva ze čtyř podezřelých: 24letá žena a 26letý muž: 'Zpočátku to byly facky, posléze, když mladší z žen upadla na zem, dva z mužů do ní kopali a vykřikovali nacistické pozdravy Sieg Heil. (...) Obviněným hrozí až dva roky vězení,' řekl policejní mluvčí M. Klézl.

24. května 2004 - iLiteratura.cz: Klemperer, Victor: Deníky, Jazyk Třetí říše - LTI, recenze překladu

Tomáš Dimter ve své hromadné recenzi hodnotí všechna Klempererova díla doposud vydaná v češtině: Přes šedesát let téměř denně zaznamenával reflexe a pocity z doby císařství, výmarské republiky, třetí říše i poválečného (východního) Německa. (...) Z osmi tisíc stran zápisků tohoto intelektuála, devátého dítěte rabína Wilhelma Klemperera, ční nejvýrazněji období jeho života v nacistickém Německu.

24. května 2004 - Lidové noviny: Policie zkoumá knihu urážející Romy

Petr Bakalář, autor knihy Tabu v sociálních vědách (viz recenze zde), vydal další vědeckou publikaci s názvem Psychologie Romů. Tvrdí v ní například, že Romové obecně mají o dvacet procent nižší IQ, než je průměr, nebo že romské děti jsou neposlušné, lhavé, žádné tresty ani konání po dobrém nemají nejmenší vliv - jsou neovladatelné a nenapravitelné. Ženy se dopouštějí především podvodů, krádeží, případně prostituce. Tyto osoby jsou imunní vůči jakémukoliv trestu.

25. května 2004 - Ha'arec: A forgotten myth (Zapomenutý mýtus)

Článek izraelského deníku ze zabývá postavou první rabínky v historii judaismu (tajně vysvěcena v roce 1935), historiky opomíjené Reginy Jonas, která byla za války vězněna v terezínském ghettu, kde měla paradoxně nejvíce možností k uplatnění.

květen 2004 - Yad Vashem Magazine, spring 2004

V novém čísle časopisu jeruzalémského památníku holocaustu najdeme kromě jiného článek o plánovaném zprovoznění databáze obětí holocaustu na internetu nebo o 60. výročí transportů maďarských Židů do Osvětimi.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.