Aktuality

květen 2004

13. května 2004 - Výstava: Vedem

V Muzeu ghetta v Terezíně bude otevřena výstava dokumentující úlohu časopisu Vedem, který vydávali chlapci z terezínského ghetta, v kulturním a společenském životě nejmladších vězňů.

16. května 2004 - Terezínská tryzna

Na Národním hřbitově v Terezíně se jako každý rok koná pietní akce připomínající památku obětí nacistické okupace vězněných v Terezíně. Letos pronese hlavní projev předseda Parlamentu ČR Lubomír Zaorálek, po židovské a křesťanské modlitbě zazní část z Verdiho Requiem. Od 13 hodin bude v prostoru Kavalír IV. - Žižkovy kasárny uveden tanečně hudební projekt podle hry V. E. Frankla - Gabriel Lion v režii a choreografii Martina Dvořáka v rámci festivalu Česká taneční platforma.

květen 2004 - Soutěž pro školy a mládežnické skupiny: Frieden für Europa - Europa für den Frieden (Svoboda pro Evropu - Evropa pro svobodu)

Fond Připomínka, odpovědnost, budoucnost a spolek MitOst e.V. vyhlásily soutěž projektů (školní časopisy, reportáže, interview, divadelní hry atd.) na téma jaká ponaučení pro nás plynou z druhé světové války, jaké myšlenky, jaká hnutí a jaké instituce hrály důležitou roli v boji za mír v Evropě a jaké úkoly před námi stojí dnes, abychom zajistili mír. Uzávěrka soutěže je 30. června 2004. Více informací na www.frieden-fuer-europa.de (také česky).

27. května 2004 - Prezentace sborníku Genocida Romů v době 2. světové války

V rámci festivalu romské kultury Khamoro 2004 se ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze uskuteční od 16 hodin prezentace nové knihy o romském holocaustu.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.