Zaznamenali jsme v tisku

květen 2003

3. května 2003 - Lidové noviny: Dánské sýry pro wehrmacht

Článek skandinavistky Heleny Březinové se věnuje tématu válečné minulosti Dánska a vyrovnávání se s ní v současnosti: Teprve v poslední době začali Dánové debatovat o válečné spolupráci své země s nacistickým Německem. Skutečný šok však vyvolalo zjištění, že dánské úřady nechaly po válce zemřít více než třináct tisíc německých civilních uprchlíků.

5. května 2003 - Econnect: V Brně si připomněli oběti holocaustu

Památku šesti milionů obětí holocaustu za druhé světové války i výročí 60 let od povstání ve varšavském ghettu si v neděli připomnělo zhruba 250 účastníků shromáždění v brněnské synagoze v ulici Skořepka, informuje zpravodajství neziskového serveru Econnect. Tryzny se také zúčastnil zemský rabín K. E. Sidon a izraelský velvyslanec v ČR Arthur Avnon.

  • Viz též:

  • MF Dnes - Tryzna uctila válečné oběti holocaustu

  • Právo - Vzpomínka v synagoze

5. května 2003 - Respekt: V ghettu ta cesta začala

V rozhovoru, který s Markem Edelmanem vedl Matěj Stránský, říká poslední žijící velitel povstání ve varšavském ghettu: Je důležité ukazovat lidem, jak to dopadne, když se pohrdá člověkem, když se člověk stane objektem politiky a nenávisti.

5. května 2003 - Respekt: Spravedlnost pro mrtvého muže

Příběh ženy, která dnes usiluje o navrácení majetku, který byl jejímu otci, označenému za německého kolaboranta, po návratu z koncentračního tábora zkonfiskován, přináší Jana Neumannová: Mysleli si, že se nevrátíme z koncentráku a nebudeme se moct bránit. Takže náš majetek rozdělili lidem v obci.

6. května 2003 - MF Dnes: Balonky připomněly oběti nacismu

U příležitosti 58. výročí osvobození koncentračního tábora Mauthausen vypustili žáci rakouských škol na 80 bílých balonků, které k nebi nesly dopisy s příběhy rakouských Židů zavražděných za války. Vypuštěním balonků bílé barvy (...) vyvrcholil několikaměsíční projekt A Letter To The Stars (Dopis ke hvězdám), v jehož rámci zhruba patnáct tisíc žáků ve věku od 13 do 19 let pátralo v archivech a knihovnách a zpracovalo osudy asi osmdesáti tisíc rakouských obětí holocaustu.

7. května 2003 - MF Dnes: Wagner: Moje jméno je prokletí

Zajímavý rozhovor s pravnukem skladatele Richarda Wagnera uveřejnila u příležitosti jeho návštěvy České republiky MF Dnes: Moje babička Winifred ještě v roce 1975 zcela veřejně obhajovala Hitlera. Dnes už by naštěstí i v Německu byla souzena.

  • Viz též:

  • Právo - 9. 5. 2003: Wagnerův pravnuk kritizuje skladatele za silný antisemitismus

7. května 2003 - Maskil č. 8

Osmé vydání časopisu, který vydává Židovská liberální komunita v Praze, přináší rozhovor s herečkou Hanou Frejkovou, která účinkuje v představení Ať žije život sestaveného z terezínských kabaretů. Ve stejném čísle najdeme také zamyšlení nad vývojem přístupu izraelské společnosti k holocaustu: Jom ha-šoa (ve ha-gvura?) a článek o válečné historii Maďarska: Cena života.

10. května 2003 - České noviny: Phoenix otevírá na Telčsku stezky židovského malíře Nágla

Občanské sdružení Phoenix vybudovalo v okolí obce Kostelní Myslová na Jihlavsku naučnou stezku Františka Mořice Nágla, který zemřel v Osvětimi. Na naučné stezce se návštěvníci prostřednictvím informačních tabulí seznámí s tvorbou a životem malíře i historií obce.

10. května 2003 - MF Dnes: Lustigova kaddiš a Šmídovy rudé gardy v Čekání Divadla Dagmar

Karlovarské divadlo připravilo pro své diváky premiéru hry, která se skládá ze dvou monodramat: Modlitby pro Kateřinu Horowitzovou od A. Lustiga a povídky Ta, která se vrací od Z. Šmída. V těchto dnech, kdy Oscarem oceněný film Romana Polanského Pianista střídmě a vlastně bez komentáře vrací na pořad dne téma holocaustu, (...) znovu vynikají vysoké literární kvality a vnitřní pravdivost slavné novely Arnošta Lustiga.

12. května 2003 - České noviny: Jeden z třešťských Židů, kteří přežili holocaust, se vrátil domů

Na sto Židů pocházejících z Třeště bylo zavražděno v koncentračních táborech. Josef Münch, který za války sloužil v československé armádě, se do rodného města vrátil až po své smrti. Otcovy ostatky přivezl na místní hřbitov jeho syn.

  • Viz též:

  • MF Dnes - 13. 5. 2003: Svědek holocaustu spočine v Třešti

12. května 2003 - Týden: Trpká pouť Nikolaje Leboviče do Evropy

Článek Ivana Motýla vypráví příběh bývalého osvětimského vězně, který letos přijel z Izraele do České republiky pátrat po hrobu svého bratra. Ten bojoval v řadách československé armády a padl na samém konci války v bojích u Ostravy.

15. května 2003 - MF Dnes: Synagogy v kraji ožívají kulturními pořady

Článek o nadějné budoucnosti židovských památek na Plzeňsku - v Radnicích, Kdyni a Kasejovicích - napsala Petra Kosová.

16. května 2003 - MF Dnes: V terezínském muzeu je výstava polských grafiků

V Muzeu ghetta je otevřena nová expozice. K vidění tu jsou grafiky a obrazy polských autorů Dawida a Felixe Tuzcyńských. Obě expozice se tematicky vztahují k problematice holocaustu.

16. května 2003 - Právo: Představí vzácné památky z ghetta

K památce turnovských Židů se vrací Muzeum Českého ráje, které do města přivezlo v rámci výstavy Židovské památky v Čechách předměty připomínající minulost židovského ghetta v Turnově. Výstava je otevřena do 15. června.

16. května 2003 - Právo: Dačice uctí v neděli holocaust Židů

U příležitosti odhalení pamětní desky v Dačicích připomnělo Právo krátce historii židovského osídlení obce: Represálie vyvrcholily transporty do táborů. Prvních pět Židů nastoupilo 18. května 1942 do transportu Třebíč-Terezín. Dalších 25 židovských občanů odjelo 19. května 1942 do Třebíče, kde nastoupili o několik dní později do transportu Třebíč-Terezín.

17. května 2003 - MF Dnes: Školáci napsali knihu o holocaustu

16 žáků sedmé třídy Základní školy Zámecká v Litomyšli sepsalo historii členů rodiny Štolcových, kteří měli před válkou ve městě obuvnickou firmu a později byli nacisty odvlečeni do Osvětimi. Jejich zájem neskončil s posledním řádkem knihy: Po téměř roce bádání o židovské komunitě přišly děti s tím, že chtějí dát do pořádku židovský hřbitov v Litomyšli.

19. května 2003 - České noviny: Klaus: Na události v Terezíně nesmějí zapomenout mladí lidé

Kdyby se toto skutečně mělo stát, teprve pak by se dalo říci, že byla tragédie terezínských obětí definitivně dokonána, řekl ve svém projevu na vzpomínkové tryzně, která se na Národním hřbitově v Terezíně konala minulou neděli.

  • Viz též:

  • MF Dnes - Vzpomínka na oběti holocaustu

  • Právo - Na Terezín se nesmí zapomenout

20. května 2003 - České noviny: Pětice policistů čelí podezření z rasového útoku na Romy

V noci z 12. na 13. května po oslavě narozenin v restauraci v Popovicích u Jičína vtrhlo pět opilých policistů z Prahy do bytu romské rodiny a za rasistických výkřiků zbili paní Danišovou, jejího sedmnáctiletého syna a těhotnou dceru.

  • Viz též:

  • MF Dnes 22.5.2003: Vy černý svině! řvali na nás policajti

  • Právo 21.5.2003: Policisté napadli Romy

24. května 2003 - Právo: Z knihkupce vládcem protektorátu

Pro sobotní přílohu Právo napsal Miroslav Šiška na základě nové knihy D. Tomáška a M. Moulise : K. H. Frank (viz Nové knihy - květen) portrét bývalého vyššího vůdce SS a policie.

26. května 2003 - Týden: Odškodnění jako závod s časem

Odpověď na otázku Proč lidé, kteří otročili v koncentračních táborech nebo byli nuceně nasazeni na práci v říši, čekají tak dlouho? hledá ve svém článku Alexander Lukeš a krátce přibližuje osudy některých vězňů nacistických táborů, mimojiné Oldřicha Stránského, Roberta Bartka a Evy Benešové.

26. května 2003 - Literární noviny: Absurdita jako přirozenost

Recenzi Kertészova Člověka bez osudu uveřejnila v Literárních novinách č. 22 Veronika Forková: Dokážeme si představit, že v sedmdesátých letech muselo být zveřejnění takového textu událostí, (...) dnes bohužel - vzhledem k realitě - absurdita (...) jako téma nezní neotřele, spíš naopak

27. května 2003 - MF Dnes: Hodonín má opět židovský hřbitov

Vloni na podzim začala rekonstrukce ohradní zdi židovského pohřebiště, které bylo od roku 1941 na příkaz nacistů přenesené na komunální hodonínský hřbitov. Od konce války se zde uskutečnilo zhruba padesát pohřbů. Jen dvacet hrobů má však náhrobky. Původní hřbitov byl ještě v sedmdesátých letech zcela zrušený a proměněný na park Gabriely Preissové, přiblížil neblahou historii architekt Jaroslav Klenovský.

  • Viz též:

  • Právo 28.5.2003 - Hodonínský židovský hřbitov je už důstojným místem odpočinku

29. května 2003 - Právo: Havlíčkobrodská radnice chce darovat hřbitov židovské obci

Na zdejším hřbitově jsou pohřbeni židovští uprchlíci z Polska, Ukrajiny a dnešního severního Rumunska, kteří byli na počátku první světové války umístěni v táboře u Havlíčkova Brodu a podlehli tyfu. Hřbitov je jediný svého druhu u nás. Loni náhrobky poničili neznámí vandalové, sprejem na ně nastříkali rasisticky motivované nápisy a symboly.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.