Zaznamenali jsme v tisku

únor 2003

1. února 2003

Tragicky skončil historicky první let izraelského astronauta do vesmíru. Illan Ramon spolu s dalšími šesti kolegy zemřel při havárii raketoplánu Columbia, který se zřítil při přistávání na Zemi. V troskách shořel i obrázek Měsíce Petra Ginze, který Ramon vezl do vesmíru. (iDnes- Kresba českého chlapce skončila v plamenech a ostatní internetové zpravodajství)

3. února 2003

Článek Jehudy Lahava týkající se tragédie raketoplánu Columbia a nazvaný Druhé nanebevzetí Petra Ginze najdeme v Lidových novinách: Také kresba Petra Ginze shořela spolu s astronauty v kosmické lodi. Osudy Ilana Ramona a Petra Ginze jako by se definitivně a neoddělitelně spojily.

5. února 2003

Jednu z posledních zachovaných synagog na Šumavě hodlá opravit Michal Klíma. Objekt koupil za 170 000 korun a v budoucnu zde chce vybudovat památník: Pokud se nám podaří objekt opravit, chtěli bychom s pomocí fotografií a nejrůznějších dokumentů ukázat, jak spolu žili Češi, Němci a Židé. Na konci 19. století Židé tvořili v Hartmanicích třináct procent obyvatel, říká Klíma. (MF Dnes - Ze skladu pneumatik bude památník)

6. února 2003

Na stránkách Českých novin najdeme zprávu přejatou z regionálního zpravodajství MF Dnes Další policista stanul před soudem v Chebu za rasismus. Dopravní policista před rokem slovně napadl dva Romy při řízení dopravy: Bratr seděl na místě spolujezdce a protože kouřil, měl pootevřené okno. Policista mu do něj zakřičel rasistické nadávky, vypověděl u soudu svědek incidentu, osmadvacetiletý Roman Čonka. (MF Dnes - Policista stanul před soudem za urážky chebských Romů)

6. února

Rozhovor s režisérem Polanskim vedla v deníku Metro Zuzana Pitrová. Název článku je Filmová vzpomínka na peklo s podtitulem Popírání holocaustu je trpné, tvrdí režisér Roman Polanski. O jeho filmu Pianista, který měl dnes premiéru v českých kinech, píše také M. Procházka v Právu - Ghetto a trauma bolestného dětství. Recenzi od Mirky Spáčilové najdeme ve stejný den v MF Dnes pod názvem Svědectví o přežití a samotě.

6. února 2003

Část přílohy Lidových novin Horizont je věnována Albertu Mayerovi, muži, který pomohl usvědčit Antona Mallotha (Pro někoho nebe, pro někoho peklo).

6. února 2003

Nad knihou vzpomínek Hiterovy režisérky Leni Riefenstahlové se v Právu pozastavil S. M. Blumfeld: Jestliže se Leni, tato živá fosilie, svými 70 let starými filmy jaksi nechtěně strefila do vkusu dnešních feministických i maskulinistických bodybuilderů (a dalších narcisů) pěstujících lehce fašizující kult těla, nelze jí to vyčítat. (Národní umělkyně Leni Riefenstahl - krása politických atletů)

6. února 2003

Krátkou zprávu o zhanobení památníku holocaustu v řecké Soluni přináší MF Dnes: Památník na 50 000 soluňských Židů byl pomalován hákovými kříži. (Řečtí vandalové poničili památník holocaustu)

10. února 2003

Respekt č. 7 přináší článek o Jaroslavu Haidlerovi, který putuje po ČR, vyhledává staré židovské hřbitovy a snaží se zachytit nápisy na poničených náhrobcích: I kdyby se ho podařilo splnit jen z desetiny, bude to světový unikát, který si zaslouží velké úcty, říká (...) historik Jiří Fiedler. (Jaroslav Haidler oživuje paměť zapomenutých pohřebišť )

10. února 2003

Pražská židovská obec odmítá zneužití jména spisovatele Franze Werfela pro politické cíle Němců odsunutých po válce ze střední a východní Evropy, jejichž sporná nadace pro stavbu Centra proti vyhánění chce každoročně udělovat cenu Franze Werfela za lidská práva a proti genocidě, informuje Právo - Pražská židovská obec odmítla pokus odsunutých zneužít Werfela. Centrum de facto klade rovnítko mezi holocaust a jakékoli útěky, vyhánění a přesuny obyvatelstva v souvislosti s válečnými konflikty," uvedl předseda obce Tomáš Jelínek.

12. února 2003

Vydání knihy Petra Bakaláře Tabu v sociálních vědách komentovala MF Dnes v článku Sporná kniha o lidských rasách budí odpor: Fakt, že antisemitská propaganda kritiku Židů zveličovala, by neměl zastírat skutečnost, že mnohdy měla reálný základ," píše například autor Petr Bakalář. Podle informací Deníků Bohemia podal sociolog Tomáš Kamín na autora knihy trestní oznámení. K tématu dále MF Dnes - J. Jandourek: Analýza IQ Židů; Lidové noviny 15.2.2003 - T. Kamín: Bakalářova rasistická tabu, M. Mahler - O lidech, psychoanalýze a hraboších; Právo 13.2.2003 - F. Cinger: Kniha o tabu ve vědě vzbudila negativní ohlas, Týden 17.2.2003 - Pozor na Romy a Židy!.

12. února 2003

Jeden z dokumentárních filmů nominovaných na Oscara Vězeň ráje (Prisoner of Paradise) režiséra Malcolma Clarka je o životě německého herce židovského původu Kurta Gerrona, kterého nacisté přinutili k natočení propagačního filmu o terezínském ghettu, informují České noviny v článku Film navržený na Oscara je o herci vězněném v Terezíně

13. února 2003

O vydání sborníku Antisemitismus na konci minulého tisícročia (Anti-semitismus at the end of the 20th century) Bratislavským Muzeem židovskej kultúry v angličtině informuje Jozef Lysý na stránkách Britských listů v článku Je načase vyhlásiť vojnu vojnám.

17. února 2003

Jiří Peňás v Týdnu recenzuje film Romana Polanského Pianista: Každý, kdo se měl stát obětí nacistického genocidního vyhlazování a přežil, je výjimka a ukazovat právě ji znamená odsunovat stranou statisíce, se kterými bylo naloženo dle pravidel. Příběh Szpilmana je však realistický i přes svou zázračnost. (Robinson mezi hroby)

20. února 2003

Výstava Anna Franková - Odkaz pro současnost doputovala do břeclavské synagogy a spolu s doprovodnou výstavou Terezínské děti bude otevřena do 9. března 2003. (MF Dnes - Dvě výstavy se věnují holocaustu)

20. února 2003

Týdeník Reflex se připojil k diskusi kolem knihy Tabu v sociálních vědách a vybral několik nejkontroverznějších pasáží, které otiskuje spolu s vyjádřením recenzentů, Martina C. Putny a Prof. RNDr. Václava Pačese. (Mají černoši menší IQ než židé?)

21. února 2003

MF Dnes přináší zprávu o osudu inzerátů, které podalo ve třech pobaltských zemích Středisko Simona Wiesenthala. V Litvě a Lotyšsku kampaň za dopadení válečných zločinců probíhá bez problémů, avšak estonský tisk odmítá pod různými záminkami inzeráty zveřejnit. (Estonská média se bojí holocaustu)

22. února 2003

Další ohlasy na vydanou knihu P. Bakaláře Tabu v sociálních vědách najdeme v MF Dnes - J. Jandourek: Tance milovníka čísel a grafů, L. Pavlát: Židovská světovláda a staré stereotypy; Repekt - Bakalářovo tabu; Týden 24.2.2003 - Nezbedný Bakalář.

22. února 2003

Opravit tři hřbitovy - v Sobědruhách, Teplicích a Mostě-Souši - a přestavět svůj seniorský klub by letos chtěla židovská obec v Teplicích, informuje MF Dnes v článku Tepličtí Židé chtějí opravit hřbitovy.

24. února 2003

Jiří Peňás recenzuje v Týdnu paměti Leni Riefenstahlové pod výstižným názvem Legenda o nevinné pomocnici.

24. února 2003

V Respektu č. 9 najdeme recenzi knihy Ta stará ošklivá melodie Ferdinanda Seibta.

24 .února 2003

O snaze občanského sdružení Krnovská synagoga zachránit zdejší chřadnoucí židovskou synagogu a zdevastovaný židovský hřbitov se dočteme v MF Dnes v článku A. Satinského Sdružení bojuje o záchranu synagogy i hřbitova. Další články k tématu: Potomci slaví ve světě úspěchy, Konec lžím! Krnov přece nebyl založen až v roce 1945.

25 .února 2003

Na internetové adrese www.historikerkomission.gv.at byla zveřejněna studie 160 rakouských historiků, právníků a ekonomů o tom, jak se Rakousko vyrovnávalo se svou nacistickou minulostí. Historici se zaměřili na Akci Gildemeester, při které nacisté povzbuzovali bohaté Židy, aby financovali emigraci chudých židovských obyvatel z Hitlerovy říše, informuje Právo (Rakousko s nápravou křivd váhalo).

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.