Nové knihy

srpen 2003

srpen 2003 - Knižní novinka: Heda Margoliová-Kovályová: Na vlastní kůži

Autorka předkládá své životní vzpomínky od 2. světové války až do roku 1968: útěk z koncentračního tábora, posléze život v dusné atmosféře padesátých let a krutý úděl po popravě manžela Rudolfa Margolia, který se stal obětí politických procesů v roce 1952. Kniha vyšla poprvé v r. 1972 v nakladatelství manželů Škvoreckých Sixty Eight Publishers v Torontu, byla přeložena do mnoha jazyků a setkala se se zcela mimořádným ohlasem. V ČR vyšla také v roce 1992 v Československém spisovateli.

  • Margoliová-Kovályová, Heda. Na vlastní kůži (Am eigenen Leib). Praha: Academia, 2003. 222 s.

.

srpen 2003 - Knižní novinka: K. Levine: Hanin kufřík

Pozoruhodný skutečný příběh židovské dívky Hany Bradyové pocházející z Nového Města na Moravě, která zahynula v nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Příběh rodiny Bradyových rekonstruovala paní Išioka, zakladatelka Tokijského centra pro studium holocaustu, ve kterém se v roce 2000 objevil kufřík s nápisem: Hanna Brady, 16.5.1931, sirotek. Úvod k českému vydání napsal Jiří Brady, bratr Hany Bradyové. Kniha je vhodná pro výuku dějin druhé světové války na základních školách.

.
  • Ukázky z knihy na stránkách vydavatele.

  • srpen 2003 - Knižní novinka: Hovory s Primo Levim

    Nejdůležitější rozhovory Prima Leviho, ať už poskytnuté novinám nebo rozhlasu, jsou rozčleněné do pěti tematických oddílů a věnují se jeho životu a práci, pobytu v koncentračním táboře, vztahu k judaismu a politice, ale i mnohem subtilnějším tématům: problému viny a trestu, odpuštění, nenávisti, víry v Boha.

    .
  • Rozhovor s P. Levim v časopise Roš chodeš.

  • Facebook skupina
    Kontakt: education@terezinstudies.cz
    CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

    Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
    Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
    Claims Conference Fond budoucnosti
    Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
    Nux s.r.o.