Aktuality

leden 2003

6. ledna 2003

V Galerii Novomětská radnice, Karlovo náměstí 23, se v 17. hodin koná vernisáž výstavy fotografií polských Židů A stále vidím jejich tváře. Na fotografiích zaslaných do soutěže Zachránit před zapomněním jsou zachyceni prostí lidé, kteří se stali oběťmi holocaustu. Výstavu pořádá Americko-polsko-izraelská nadace SHALOM a Polský institut v Praze a je otevřena do 2. února 2003.

9. - 30. ledna 2003

V Jičíně pod názvem Rok vzpomínek na židovské sousedy probíhají připomínkové akce k 60. výročí deportace Židů z Jičínska. Viz program...

11. ledna 2003

Čeští neonacisté hodlali v 17 hod. uspořádat průvod s pochodněmi pražským Židovským městem - údajně na připomenutí památky obětí holocaustu. Zabránit se jim v tom snažili anarchisté i např. členové Židovské liberální unie. Magistrát na poslední pochod plánovaný pochod zakázal, skupina neonacistů však i přesto prošla se zapálenými pochodněmi Prahou - nikoli však skrze Židovské město.

16. ledna 2003

První izraelský kosmonaut si vzal na palubu raketoplánu i kresbu Petra Ginze z terezínského ghetta. Více...

27. ledna 2003

Výročí osvobození Osvětimi Rudou armádou.

31. ledna 2003

Režisér Roman Polanski potvrdil účast na mezinárodním filmovém festivalu FEBIOFEST 2003. Režisér také přislíbil účast na představení jeho filmu PIANISTA, který vyhrál prestižní cenu Zlatá Palma v Cannes 2003. Promítání proběhne 31.1. v 22 hodin. Cena vstupenky je 300,- Kč a výtěžek z akce půjde na pomoc povodněmi postiženému Židovskému muzeu v Praze. V kinech v ČR bude film promítán od 6. února 2003.

Klíčová slova

Roman Polanski

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.