Zaznamenali jsme v tisku

srpen 2002

2. srpna 2002

Wallenbergův osud zůstává stále nejasný informuje v krátké zprávě Právo.

3. srpna 2002

V sobotním Salonu Práva (Zbývala jen naděje) najdeme ukázku z připravované knihy rozhovorů Františka Cingra s Arnoštem Lustigem. Knihu vydává nakladatelství HAK a bude se jmenovat 3x18 (portréty a postřehy).

3. srpna 2002

MF Dnes přináší zprávu o pietním aktu, který se ukutečnil v Osvětimi a připomněl událost, při níž Němečtí vojáci zlikvidovali takzvaný cikánský tábor v Březince v noci z 2. na 3. srpna 1944. V tamních plynových komorách přitom usmrtili 2897 dětí, mužů a žen z celkem zhruba 23 000 Romů vězněných tehdy v táboře. (Romové si v Osvětimi připomněli hrůzy války).

12. srpna 2002

Viktor Šlajchrt v Respektu č. 33 recenzoval Deníky 1933 - 1941 Viktora Klemperera (Paseka 2002) a na konci neopomněl důležitou informaci: Na druhý svazek deníků si čeští čtenáři musí počkat do jara příštího roku, už teď je ale zřejmé, že jde o mimořádné dílo. (Jak dozrávaly plody zla)

12. srpna 2002

V tomtéž vydání týdeníku Respekt najdeme také článek Zbyňka Petráčka zabývající se vztahem Estonska ke své nacistické minulosti - Bez bázně, ale s hanou - Bývalí estonští esesáci chtějí svůj pomník.

Povodně v Čechách

Tématu povodní, které v srpnu zasáhly naše území, jsou věnovány původní články, zprávy a fotografie na holocaust.cz - viz Terezín po povodních, Jména obětí pod vodou.

16. srpna 2002

Dobré zprávy z Přerovska přinesla v MF Dnes Lenka Petrášková: Putování po židovských památkách kraje je čím dál radostnější cesta. Zatímco ještě před deseti lety byly hřbitovy a synagogy v havarijním stavu (...) teď se naopak poměr zchátralých a opravovaných objektů obrátil. A doporučuje navštívit židovské památky v Přerově, Lipníku nad Bečvou, Tovačově, Kojetíně a Hranicích.

30. srpna 2002

V magazínu Hospodářských novin hovořila Naďa Klevisová s muzikologem Davidem Blochem, který probouzí ze zapomnění hudbu terezínského ghetta - Muž, který zvedá hudbu z prachu.

31. srpna 2002

Svůj pohled na knihu Z. Aharoniho a W. Dietla Operace Eichmann. Co se skutečně událo (Themis, Praha 2002) představuje v Lidových novinách v článku nazvaném Zpráva o banalitě únosu Martin Groman. V Právu se 14. 9. 2002 stejnému tématu věnuje Miroslav Šiška v článku Svědectví o operaci Eichmann.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.