Zaznamenali jsme v tisku

květen 2002

2. května 2002

Ve Velké synagoze v Plzni bude vystavovat své fotografie koncentračních táborů Pavel Dias, informovala MF Dnes (Dias: Tak rozsáhlou výstavu jsem ještě neměl). Fotograf ocenil plzeňský památník holocaustu: Přestože na místě ruiny, která zbyla z bývalé pomocné synagogy, nebyl žádný lágr a ani kameny nejsou dovezené z míst, kde lidé trpěli, podařilo se vytvořit místo, které má ohromnou sílu.

4. května 2002

MF Dnes:V Dachau řádili extremisté - vyvrátili 18 z 24 kamenných památníků a na židovském hřbitově v Landsbergu am Lech u Mnichova poničili několik náhrobních kamenů. ( Také Právo - Extremisté řádili v Dachau.)

6. května 2002

V Literárních novinách č.19 najdeme rozhovor, který s americkým sociologem a autorem knihy Sousedé o událostech v Jedwabnem Janem Tomasem Grossem pořídil v New Yorku Marcel Tomášek. (Je lépe být obětí než pronásledovatelem).

7. května 2002

Článek V Třešti si připomenou deportace Židů najdeme v MF Dnes. Stane se tak v pondělí 13. května u zdejšího památníku holocaustu. Z celkem 107 mužů, žen a dětí, kteří byli deportováni do Třebíče a odtud 18. a 22. května do Terezína, válku přežilo devět, řekl starosta města Vladimír Lysý.

9. května 2002

Většina celorepublikových deníků informovala o slavnostním otevření české a slovenské národní expozice v koncentračním a vyhlazovacím táboře v Osvětimi. (MF Dnes -Premiér Zeman navštívil Osvětim, Super - Zeman zahájil návštěvu Polska.)

10. května 2002

Pro přílohu Víkend Hospodářských novin popsal svůj příběh jeden z bývalých osvětimských vězňů Artur Radvanský pod názvem Potkal jsem Mengeleho.

10. května 2002

Jedním z laureátů ceny za občanskou statečnost při hájení svobod a práv občanů kterou včera poprvé udělil Institut Karla Havlíčka Borovského, se stal Michal Zítko, vydavatel českého překladu knihy Mein Kampf. (Lidové noviny - Cenu za statečnost dostal vydavatel Zítko, anticeny Klaus a Zeman.)

11. května 2002

V Lidových novinách se režisér I. Rajmont vydal za kulturou a navštívil nové nastudování hry A. Goldflama Písek v královohradeckém Klicperově divadle. Vzpomíná, jak silně ho zasáhla jedna z metaforicky pojatých situací: Bylo to velmi neokázalé ztvárnění holocaustu, všichni herci přišli v obyčejných, černých oblecích a vedli běžné řeči. Najednou se jeden z nich začal svlékat a po něm všichni ostatní. Pokračovali ve svých banálních dialozích, až byli všichni nazí. Najednou zmizeli a zůstaly tam po nich jen hromádky šatů. Bylo to strhující a zároveň prosté a diváci zůstali bez dechu, dodává.

11. května 2002

MF Dnes informuje o vývoji v případu vandalů, kteří loni na podzim zdemolovali židovský hřbitov z Praze Uhříněvsi. Dva ze sedmi mladíků (...) půjdou před soud. (...) Hrozí jim vězení na šest měsíců až dva a půl roku.

14. května 2002

České deníky přinesly zprávy o pietní akci v Letech u Písku: Lidové noviny - Památník Romů v Letech hyzdí deska v pomatené angličtině; MF Dnes - V nápisu na pomníku jsou chyby; Blesk - Romové vzpomínali na oběti holocaustu; MF Dnes - Romové mají pomník, ale vepřín jim vadí dál; Hospodářské noviny - Památník v Letech je stále v nedohlednu.

14. května 2002

Šedesáté výročí transportů do Terezína se připomněla obec Třešť na Jihlavsku: Z Třeště vyjeli na cestu smrti 14. května 1942 přes přestupní stanici v terezínském ghettu. Ze 107 mužů, žen a dětí přežilo válku devět. (MF Dnes - Šestsetletou komunitu Židů zničily až válečné transporty)

15. května 2002

O připomínce šedesátého výročí židovských transportů do internačního tábora v Terezíně, která se uskuteční v Telči 22. května 2002, informuje MF Dnes v článku nazvaném Češi, Němci a Židé uctí památku holocaustu.

17. května 2002

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda uložil místopředsedům vlády Ivanu Miklošovi a Pálu Csákymu, aby do konce června vypracovali návrh dohody o odškodnění za majetek obětí holocaustu, zkonfiskovaný za válečného Slovenského státu. Toto rozhodnutí uvítali zástupci Ústředního svazu židovských náboženských obcí v SR, informují Hospodářské noviny v článkuSlovenská vláda spěje k odškodnění za ukradený majetek obětí holocaustu.

17. května 2002

Článek Hitlerova filmařka brání uvádění svých filmů najdeme v Haló novinách: Riefenstahlové vadí komentáře, kterými filmy opatřujeme, považuje za důvod zákazu historik Bernd Soesemann. Nelíbí se jí ani přednášky a diskuse, které se k filmům pořádají a uvádějí je do historických souvislostí.

17. května 2002

O zajímavosti Nymburska, barokním zámku v Dymokurech, do nějž byl za války přestěhován Rasový a osidlovací úřad SS, který měl v praxi uskutečňovat doktrínu o nadřazenosti a méněcennosti jednotlivých ras a konkrétně naplňovat myšlenku krve a půdy pomocí osidlování čistými SS rodinami míst k tomu vybraných na obsazovaném území se dočteme v MF Dnes - Rasový úřad na zámku v Dymokurech.

20. května 2002

Svou reakci na rozhovor s autorem známé knihy SousedéJ. T. Grossem, uveřejněný v Literárních novinách č.19, nazvali Jaroslav Šubrt a Petr Příhoda Výzva ke katarzi, ale i provokace.

20. května 2002

České deníky přinesly zprávy o průběhu tryzny, která se konala v Terezíně u příležitosti pietního aktu na památku obětí fašismu: Lidové noviny - Premiér Zeman o odsunu: Němci si přáli jít domů; MF Dnes - Bushová nečekaně přijela do Terezína; Právo - Bushová se Zemanem uctili oběti Terezína; komentář k tématu MF Dnes 24.5.2002 - Musí Češi oslavovat sami sebe právě v Terezíně?)

22. května 2002

V Brandýse nad Labem byla na židovském hřbitově otevřena stálá expozice věnovaná historii zdejší nemalé židovské obce: Věřili, že budou mít své město (...) nevěřili tomu, že by Němci, kteří měli Kanta a Goetha, mohli dokázat masově vraždit," vzpomíná na loučení se svými židovskými přáteli odcházejícími do transportu brandýský rodák Zdeněk Zalabák. (Právo - Výstava v Brandýse varuje živé).

22. května 2002

V nejbližších dnech by měly být pozůstalým po obětech nacistického násilí vyplaceny první splátky odškodnění za nucené práce nebo jiné formy nacistického násilí., informují Haló noviny v článku Pozůstalým první splátky odškodnění. Dále také Právo - Výplaty pozůstalým obětí nacismu

25. května 2002

Média informovala o výstavě, jež bude otevřena v pondělí 27. května (potrvá do konce roku 2002) v Historickém ústavu Armády ČR u příležitosti 60. výročí atentátu na Reinharda Heydricha (MF Dnes - Atentát na Heydricha - 60 let poté; Lidové noviny - Historici ukážou Heydrichův vůz. Pojednání o atentátu samém přinesly Právo (Proč nebyl atentát odvolán) a Lidové noviny - (Teroristé, nebo hrdinové? v příloze Orientace, zde také recenze J. Dobeše knihy Reinhard Heydrich. Architekt totální moci G. Deschera).

25. května 2002

Právo pod názvem K úplnému zákazu jízdy tramvají zatím nedošlo uveřejnilo ukázky z Deníků 1933-1941 Viktora Klemperera, které budou brzy vydány nakladatelstvím Paseka. Profesor Klemperer podal svědectví o perzekuci Židů za války, kterou přežil v Drážďanech díky své nežidovské manželce. (Viz též Literární noviny č.18/29. 4. 2002, str.14 - Radovan Charvát: Deníky Victora Klemperera, ukázky Nimbus nesrozumitelného.

28. května 2002

Většina deníků informovala o filmu Romana Polanského Pianista, vítězi letošního filmového festivalu v Cannes. Film vypráví příběh mladého polského hudebníka židovského původu, který unikne deportaci do koncentračního tábora a válku přežije v ghettu. (Haló noviny - Zlatá palma Polanskému za Pianistu; Hospodářské noviny - Režisér Roman Polański hledal příběh Pianisty dlouhá léta; MF Dnes 27.5.2002 - V Cannes zvítězil Polanského Pianista).

28. května 2002

Místopředseda německé strany FPD Jürgen Möllemann se veřejnosti svěřil se svými názory na své židovské spoluobčany, kteří si za antisemitismus v Německu mohou sami. Na to v zápětí reagovali představitelé německé politiky. (K tématu viz např. několik článků v Lidových novinách. )

30. května 2002

Ve Valašském Meziříčí bude odhalen památník oběhem holocaustu: Památník bude stát ve Vodní ulici za dnešní novou tržnicí. Položení základního kamene by mělo připomenout šedesát let, které letos uplynou od odjezdu prvního transportu s příslušníky zdejší početné židovské menšiny do terezínského ghetta a poté do koncentračních táborů v Osvětimi a Treblince.. (MF Dnes - Valašské Meziříčí: Vznikne památník obětem holocaustu)

31. května 2002

Karlovarský rabín Samuel Abramson a sokolovský starosta Karel Jakobec včera v Sokolově odhalili pamětní desku věnovanou židovským občanům Falknovska, kteří se stali v letech 1938-1945 oběťmi holocaustu, informovala MF Dnes. Akce zahájila výstavu projektu Zmizelí sousedé, do něhož přispěl svou prací, ve které sepsal zapomenutou historii Židů na Sokolovsku, i patnáctiletý Michal Vessel: Déle než rok trvalo žáku sokolovské třetí základní školy, než z roztroušeného mála dochovaných písemností, dobových fotografií a kreseb posbíral a sepsal šedesát stran historie Židů na Sokolovsku. (MF Dnes - Školák sepsal historii Židů na Sokolovsku).

31. května 2002

Dva ze sedmi mladíků, kteří loni v září poničili náhrobky na židovském hřbitově v Praze-Uhříněvsi a při tom se natáčeli na video, byli odsouzeni k odpracování několika set hodin veřejně prospěšných prací. (MF Dnes - Odpracují si hajlování)

31. května 2002

O rozvířené diskusi nad ještě nevydanou knihou M. Walsera, autora, jenž v roce 1998 vytáhl do boje proti instrumentalizaci holocaustu a proti neustálému, a tudíž často jen formálnímu připomínání hnědé minulosti, se dočteme v MF Dnes v článku nazvaném Smíme kritizovat Židy? Němci se přou o tabu.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.