Aktuality

květen 2002

1. května 2002

Česká televize uvádí na ČT 1 ve 20 hodin italský kontroverzní film herce a režiséra R. Benigniho Život je krásný, který se z části odehrává v Osvětimi.

6. května 2002

Česká televize uvádí ve 23 hodin na druhém programu v rámci filmového klubu psychologické drama židovského lékaře z doby nacistické okupace režiséra Brynycha ...a pátý jezdec je smrt.

8. května 2002

Připomínáme si konec druhé světové války v Evropě. V Osvětimi bude slavnostně otevřena nová expozice České republiky.

9. května 2002

První ze dvou dílů kanadského televizního filmu Norimberský proces vysílá ČT1 ve dvacet hodin.

12. května 2002

V rámci knižního veletrhu Svět knihy:

  • Izraelská spisovatelka, novinářka a překladatelka českého původu Ruth Bondyová společně s Jiřím Daníčkem představí knihu Jakob Edelstein, v níž na pozadí příběhu židovského staršíhoterezínského ghetta zachycuje tragický osud českého židovského společenství za druhé světové války. (Malý sál - pravé křídlo; 11.00 - 11.50)

  • Nacisté pod ochranou aneb 10 let pátrání po nepotrestaných zločincích: Videoprojekce dokumentu spojeného s představením knihy Stanislava Motla (za účasti autora) o dramatickém pátrání po některých válečných zločincích, kteří své zločiny páchali na našem území. (Obchodní centrum - střední hala; 16.00 - 17.50)

květen 2002

Pořady Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze:

  • 13. května v 17. hodin: Jakob Edelstein - prezentace knihy česko-izraelské spisovatelky Ruth Bondyové, kterou vydalo nakladatelství Sefer. Za účasti autorky.

  • 14. května v 17 hodin: Promítání polského filmu Osvětim (1948) režisérky Wandy Jakubowské (polsky s českými titulky) z cyklu Židovská tematika ve filmu ve spolupráci s Národním filmovým archivem. Promítací síň PONREPO, Bartolomějská 11, Praha 1. Vstupné pro nečleny 40,- Kč.

  • 20. května v 18. hodin: Americká literatura o a po holocaustu - přednáška dr. Hany Ulmanové (FFUK) z cyklu Americká židovská literatura.

12. května 2002

Na Židovské radnici v Praze se v 11. hodin konal seminář s diskusí Diskriminace Romů - včera a dnes, který pořádá Výbor pro odškodnění romského holocaustu spolu s Nadací Heinricha Bölla.

13. května 2002

Výbor pro odškodnění romského holocaustu spolu s Nadací Heinricha Bolla pořádal pietní akt věnovaný památce romských obětí koncentračního tábora Lety u Písku. Akt se konal od 12,00 hodin v Letech u Písku u pomníku za vepřínem. Po pietním aktu byl na farním hřbitově v nedalekých Mirovicích slavnostně odhalen pomník romským dětem zahynulým v Letech a pamětní deska dětem německých utečenců zahynulým v dubnu 1945.

28. května 2002

Vyšlo první číslo internetového časopisu Studia germania et austriaca (Časopis pro dějiny, kulturu a politiku). Kromě jiného obsahuje článek Miloslava Szabó Politische Religion - Der Mythos des 20. Jahrhunderts Alfred Rosenbergs und seine Leser (Politické náboženství - Mýtus 20. století Alfreda Rosenberga a jeho čtenáři).

Klíčová slova

Ruth Bondyová, Stanislav Motl

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.