Zaznamenali jsme v tisku

prosinec 2001

1. prosince 2001

V Berlíně proběhla největší neonacistická demonstrace od pádu Třetí říše, infomoval rozhlas i televize. Proti znovuotevření výstavy o zločinech wehrmachtu demonstrovalo na 3,5 tisíce pravicových extemistů a členů NPD.

V recenzi knihy Milana Nakonečného Vlajka. K historii a ideologii českého nacionalismu naznačuje Michael Borovička autorovy sympatie vůči prvorepublikovému fašistickému sdružení. (Lidové noviny, Pod vlajkou antisemitismu).

5. prosince 2001

MF Dnes přinesla informaci o smrti Gerharda Riegnera, který v pondělí 3. prosince zemřel v Ženevě a který se stal slavný během 2. světové války díky zprávám, v nichž jako první informoval spojence o nacistickém holocaustu. Článek se jmenuje Muž, kterému nevěřili, že holocaust existuje, zemřel.

Hospodářské noviny přinesly informaci o plánované spolupráci největší maďarské pravicové strany s otevřeně antisemitskou a xenofobní Stranou maďarské spravedlnosti a života. Populista Csurka, dříve poměrně uznávaný spisovatel, označuje za nepřátele Maďarů západní kapitál, globalizaci, Židy a liberály.

6. prosince 2001

4. prosince se v Divadle Na zábradlí konala premiéra hry Balada o vídeňském řízku od maďarského autora George Taboriho, jejíž hlavního hrdinu, Alfonse Jitřenku, provázejí temné vzpomínky na holocaust i hrůzné vize současného rasisimu (MF Dnes, Přízraky krásy Na zábradlí).

7. prosince 2001

V Haló novinách najdeme článek Hnědé souručenství se rozlézá, který informuje o právě vydané knize Tichá pomoc pro hnědé kamarády . Tajná síť starých i nových nacistů . Zpráva zevnitř německých novinářů, kteří se již deset let zabývají organizací Tichá pomoc pro válečné zajatce a internované. Hnědá školitelka, bývalá vůdkyně Svazu německých dívek, Gertrud Herr si libuje: V roce 1945 by se mi ani nesnilo, že to jednou dopadne pro nás tak příznivě a naše publikace jdou na dračku [...] A mladí nacisté si vyprávějí vtipy: Brzy bude líp: už se vyvíjí nový model Opel Azylanta - s výfukem dovnitř. Všichni řičí smíchy...

10. prosince 2001

Dvě knihy - jednu vydanou v Polsku a druhou u nás (Leon Uris: Milá č. 18, nakladatelství Lidové noviny) - týkající se varšavského ghetta recenzoval v týdeníku Respekt Matěj Stránský pod názvem Život v neexistujícím městě.

12. prosince 2001

Článek nazvaný Žid přirovnal Izrael k nacistům najdeme v Haló novinách: Americký spisovatel Norman Finkelstein, jenž je synem Žida, který přežil holocaust, přirovnal v pondělní přednášce v Bejrůtu izraelské akce proti Arabům k perzekucím, které prováděli nacisté za druhé světové války.

15. prosince 2001

Sobotní příloha Civilizace deníku MF Dnes přinesla několik článků zabývajících se soužitím Židů a křesťanů. Jan Jandourek v článku Antijudaismus v teorii a praxi líčí vývoj antisemitismu od počátku křesťanství přes pověru ritulání vraždy až po současné popírání holocaustu. Pavlína Dubská připomíná desáté výročí úmrtí spisovatele I. B. Singera - Pochybnosti víry a lásky - a Karel Hvížďala hovoří s novým předsedou pražské židovské obce Tomášem Jelínkem.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.