Zaznamenali jsme v tisku

říjen 2001

2. října 2001

Lidové noviny přinesly čtyřstránkovou mimořádnou přílohu Neonacismus, ve které jsou mimo jiné připomenuty rasově motivované vraždy od roku 1990 a také článek o tom, proč pravicoví extrémisté schvalují události z 11. září 2001. USA a NATO jsou totiž podle neonacistů prodlouženou rukou světového spiknutí Židů.

2., 5. října 2001

MF Dnes přinesla informaci o soudním řízení, které je vedeno proti dvěma vysokým funkcionářům bývalého Československa proto, že kryli nacistického válečného zločince Wernera Tuttera. Jaroslav David a Jaroslav Klíma v roce 1966 zrušili Tutterovo stíhání a zabránili jeho vydání německému soudu. Oba svou vinu popírají (viz. též LN 2.10.). [Na starší zprávy MF Dnes nelze přímo odkazovat, ale je možné je vyhledat.]

3. října 2001

V Literárních novinách č. 40 najdeme ukázky z prací dětí, které se zůčastnily soutěže Co mi doma vyprávěli týkající se holocaustu Romů. Článek se jmenuje ...všechny zabili a všechno shořelo a doprovází jej rozhovor s Hanou Frištenskou, jednou z iniciátorek soutěže.

5. - 6. října 2001

Tisk informoval o výzvě izraelského premiéra Ariela Šarona adresované Západu a Spojeným státům. Neobětujte Izrael, jako jste v roce 1938 obětovali v zájmu dočasného pohodlného řešení Československo. Izrael nebude Československo. Nepokoušejte se dohodnout s Araby na náš účet. (LN 6. 10.; MF Dnes 5. 10.)

13. října 2001

Tisk informoval o výsledku soudního řízení v kauze Tutter. Trestní stíhání bylo zastaveno, protože se na něj vztahuje desetiletá promlčecí lhůta, jenž vypršela v prosinci roku 1999. K problému se zároveň vyjádřil v MF Dnes L. Navara ve svém článku České a německé dějiny před odvodním soudem.

13. října 2001

V rubrice Názory uveřejnila MF Dnes také text Leo Pavláta Náboženská tolerance je nedělitelná, který nese výmluvný podtitulNěkteré texty muslimů žijících v České republice obsahují protižidovské výpady.

18. října 2001

Deník MF Dnes přinesl krátkou zprávu o rozsudku nad posledním osvětimským lékařem, Hansem Münchem. Soud uznal 89letého Müncha vinným z podněcování k rasové nenávisti a schvalování zločinů proti lidskosti, ale nevynesl nad ním trest, protože podle lékařů trpí duševní chorobou.

19. října 2001

Tisk informoval o tom, že Sudetoněmecké krajanské sdružení letos udělilo cenu za lidská práva Emílii Schindlerové, manželce Oskara Schindlera, s nímž se podílela na záchraně židovských vězňů za 2. světové války. E. Schindlerová žila po smrti svého manžela v Argentině. Až letos se vrátila do Německa, kde 5. října zemřela.

22. října 2001

Viktor Šlajchrt recenzoval v týdeníku Respekt knihu zmámé historičky D. E. Lipstadtové Popírání holocaustu. Sílící útok na pravdu a paměť., nedávno vydanou nakladatelstvím Paseka.

23. října 2001

Krátká zpráva v Lidových novinách nás informovala o ničivém výbuchu v Kongresové hale v Norimberku, o níž nedávno informoval článek R. Němce Slova z kamene (Respekt 6. 8. 2001).

MF Dnesuveřejnila výsledky průzkumu agentury Opinion window o sympatiích k pravicovým radikálům v článku s výmluvným názvem Každý třetí mladík má rád hnutí skinheads.

25. října 2001

V článku Horší než Dachau, řekl vězeň vypráví pan Bečvář o svém pobytu v nejhorším komunistickém lágru Vojna, jenž srovnává s nacistickým koncentračním táborem Dachau. V něm před tím strávil čtyři roky, v komunistických lágrech celkem pobyl 14 let. (MF Dnes 25. 10. 2001)

31. října 2001

Sdělovací prostředky informovaly o tom, že v Berlíně byla zahájena stavba největšího památníku holocaustu v Německu. Památník je situován do samého středu města, nedaleko Braniborské brány, do tzv. vládní čtvrti. Měl by být dokončen v roce 2004 a bude jej tvořit 2700 různě vysokých kvádrů z betonu. Architekt Peter Eisemann pod toto stélové pole umístil informační středisko o pronásledování Židů. (LN 31. 10. 2001, zpráva BBC (anglicky), stránky památniku - německy, anglicky)

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.