Nové knihy

únor 2008

únor 2008 - Knižní novinka: T. Buergenthal: Bez štěstí nepřežiješ

Thomas Buergenthal se narodil roku 1934 na Slovensku, dětství prožil v v ghettu v Kielcích a koncentračních táborech Osvětim a Sachsenhausen. Po emigraci do Spojených států vystudoval mezinárodní právo a působil na řadě prestižních universit. Byl také členem Mezinárodního soudního tribunálu pro válečné zločiny v Haagu a Výboru pro lidská práva při OSN. Ve svých vzpomínkách líčí každodenní život v nacistických koncentračních táborech z pohledu desetiletého chlapce.

  • Buergenthal, Thomas. Bez štěstí nepřežiješ. Unikátní svědectví chlapce, který přežil šílenství holocaustu. Brno: Jota, 2008. 203 s.

.

únor 2008 - Knižní novinka: P. Salner: Mozaika židovskej Bratislavy

Vzpomínky Petera Salnera přibližují atmosféru meziválečné slovenské metropole, v níž společně žili křesťané a židé, Slováci a Židé. Mnohé kamínky do mozaiky poskytli pamětníci, kteří přežili holocaust. Většina ze židovských obyvatel Bratislavy během druhé světové války zahynula.

  • Mozaika židovskej Bratislavy. Bratislava: Albert Marenčin - PT, 2008. 200 s.

.

únor 2008 - Knižní novinka: M. Frankl: "Emancipace od Židů". Český antisemitismus na konci 19. století

Autor ve své knize líčí vznik, vývoj a projevy moderního antisemitismu v české společnosti na konci 19. století a zasazuje je do kontextu vzestupu evropských antisemitských hnutí. Nepřeceňuje přitom národnostní konflikt mezi Čechy a Němci v českých zemích, věnuje se i vývoji katolického či křesťansko-sociálního antisemitismu a sleduje, jak vývoj českého antisemitismu souvisel s formulováním protiliberálních a později protisocialistických společenských a hospodářských teorií a jak byly tyto teorie integrovány do programu či propagandy českých politických stran.

  • Frankl, Michal. "Emancipace od Židů". Český antisemitismus na konci 19. století. Praha, Litomyšl: Paseka, 2007. 403 s.

.

únor 2008 - Knižní novinka: R. Bondy: Drobné útěchy

Novou knihou Ruth Bondyové je soubor vážných i vtipných postřehů, úvah a zamyšlení o manželství, stárnutí či feminismu, strastech i slastech tvorby nebo o tom, jak si zachovat duševní zdraví v zemi, kde jsou součástí každodenní reality teroristické útoky.

  • Bondyová, Ruth. Drobné útěchy. Praha: Argo, 2008. 155 s.

únor 2008 - Knižní novinka: J. Burka: Malovat a přežít

Nová publikace Památníku Terezín je věnována malíři a grafikovi Janu Burkovi (narozen 1924), který byl v terezínském ghettu vězněn. Jeho vzpomínky přispívají k poznání života v terezínském ghettu a skutečného charakteru konečného řešení židovské otázky. Zároveň jsou však i uctěním památky těch jeho spoluvězňů, kteří se nedožili osvobození.

  • Burka, Jan. Malovat a přežít. Památník Terezín, 2008. 334 s.

.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.