Zaznamenali jsme v tisku

leden 2007

6. ledna 2007 - Lidové noviny: Zapomenutí cikáni v nás

Pavel Barša opět přispěl do sobotních Lidových novin neotřelou polemikou, tentokrát na téma integrace Romů do většinových společností. Tradiční řešitele této problematiky rozděluje na dva protistojící tábory - pravicové obhájce tržních pravidel, do nichž se Romové musí aktivně zapojit, a levicové zastánce jejich kultury, kteří požadují více tolerance ze strany většiny. Jako nový přístup vidí Barša tezi britského autora Michaela Stewarta, který na olašských Romech oceňuje jejich pohrdání honbou za výkonem a výdělkem - výsledky pokroku naší západní civilizace.

6. ledna 2007 - MF Dnes: Za Tisa bylo dobře, řekl slovenský biskup Sokol

Slovenský arcibiskup Ján Sokol řekl v televizní debatě: Prezidenta Tisa si vážím, velmi vážím, protože si jeho dobu pamatuju jako dítě. Byli jsme velmi chudí, a když byl on, měli jsme se dobře. Nebylo to poprvé, kdy dal najevo své sympatie s prezidentem Slovenského státu. Nedávno například pokřtil knihu historika Ďurici, který Josefa Tisa obhajuje a prosazuje jeho blahořečení Vatikánem. Jako jediný ze slovenských politiků na to spontánně reagoval premiér, viz článek SME (8.1.2007) - Fico: Tiso bol zodpovedný za deportácie.

8. ledna 2007 - SME: Popieranie holokaustu by sa malo trestať v celej EÚ

Představitelé Německa, které se na následující půlrok stalo předsedající zemí Evropské unie, chtějí přesvědčit vlády všech evropských zemí o potřebě uzákonit trestnost popírání holocaustu.

8. ledna 2007 - Jablonecký deník: Projekt hledá pamětníky

Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd ČR připravuje v rámci projektu Zapomenutí hrdinové databázi odpůrců nacismu, kteří jsou dodnes opomíjeni, neboť se nehlásili k české národnosti. Mezi nimi bylo také mnoho Židů, kteří byli po návratu z koncentračních táborů zařazeni mezi odsunuté Němce. Vyzývá proto žijící pamětníky, jejich příbuzné a potomky, aby poskytli své příběhy nebo dokumenty. Bližší informace jsou na stránkách www.zapomenutihrdinove.cz.

8. ledna 2007 - Lidové noviny: V EU vzniká frakce extrémní pravice

Mezi poslanci evropského parlamentu se zřejmě již brzy najde potřebných 19 členů nové poslanecké frakce, která ponese název Identita, suverenita a transparentnost. Mezi poslanci z nově přistupujících zemí Bulharska a Rumunska je několik pravicových extremistů, kteřé otevřeně hlásí nenávist vůči Židům a Romům. Na ně čekali nacionalisticky smýšlející členové parlamentu, v jejichž čele je Bruno Gollnisch obviněný z popírání holocaustu, již několik let.

26. ledna 2007 - Právo: Odhalili pamětní desku obětem holocaustu

V Muzeu Českého lesa v Tachově byla v pátek odhalena první část pamětní desky místním obětem holocaustu. Druhá část ponese jména všech 120 obětí z tohoto regionu. V muzeu je nyní k vidění výstavka o židovských hřbitovech, které již jsou (v Kořenu, Stráži, Stříbře, Pořejově, Tachově, Svojšíně a Chodové Plané) nebo v blízké budoucnosti budou zmapovány a opraveny.

27. ledna 2007 - Právo: Polský umělec šokoval antisemitským plakátem

Umělec užívající pseudonym Peter Fuss vylepil ve městě Koszalin plakáty, na nichž jsou osobnosti polského veřejného života zobrazeny s nápisem: Židi, vypadněte z katolické země!. Policie autora stíhá pro hanobení veřejného činitele, ačkoli ten tvrdí, že jeho záměrem bylo vyvolat veřejnou diskusi o vzrůstajícím antisemitismu a xenofobii v zemi.

27. ledna 2007 - Lidové noviny: OSN přijala rezoluci o holokaustu

Celkem sto tři členové valného shromáždění Organizace spojených národů přijali rezoluci, která odsuzuje jakékoli popírání holocaustu jako historické události. Distancoval se pouze zástupce Íránu.

27. ledna 2007 - Deníky Bohemia a Moravia: Osvětim je atrakce, hlásá Angličan

Měsíc po svém propuštění z rakouské věznice David Irving nezahálí. V rozhovoru pro italskou televizi Sky Tg24 řekl, že V Osvětimi nebyly plynové komory, přinejmenším o tom nejsou důkazy, které by to potvrzovaly.

28. ledna 2007 - European Jewish Press: Holocaust Day marked in Greece

Letos poprvé si 27. ledna připomněli oběti holocaustu v Řecku. Po slavnostním shromáždění v aténské synagoze položil Moses Costantinis, předseda řecké Židovské rady, věnec k pomníku neznámého vojína před budovou parlamentu, neboť v hlavním městě dosud není žádný památník, který by osud padesáti tisíc Židů deportovaných z Řecka do koncentračních táborů připomínal.

29. ledna 2007 - The New York Sun: Auschwitz Survivors Are Honored at Polish Ceremony

V Polsku byli u příležitosti dne holocaustu oceněni lidé, kteří během druhé světové války žili v blízkosti koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim a pomohli jeho vězňům. Celkem bylo oceněno na čtyřicet lidí.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.