Aktuality

září 2007

6. - 29. září 2007 - Výstava v Praze: Zaniklý svět původních českých Romů a Sintů

Dokumentární výstava znázorňuje staleté dějiny a osobitou kulturu původních Romů a Sintů v českých zemích, holocaust a jejich zánik. Významnou součást výstavy tvoří unikátní předválečné fotografie z rodinných archivů. Zvláštní místo zaujímá dění v nacistickém koncentračním táboře Lety u Písku. Tvůrci expozice jsou členové Výboru pro odškodnění romského holocaustu, záštitu převzali prezident ČR a primátor hl. m. Prahy. Výstava bude přístupná v prostorách galerijní kavárny Veletržního paláce v Praze.

9. září 2007 - Vzpomínkový koncert a výstava v Kolíně

Již po sedmé se v kolínské synagoze koná koncert k uctění památky židovských obyvatel Kolína, kteří byli zavražděni během druhé světové války v nacistických koncentračních táborech. Letos jsou na programu skladby Jana Dismase Zelenky a Georga Friedricha Händela. Začátek v 16 hodin. Součástí koncertu bude také vernisáž výstavy Anna Franková: Odkaz pro současnost, která bude v kolínské synagoze přístupná veřejnosti do listopadu 2007.

11. září - 15. října 2007 - Výstava v Praze: Umění stát vzpřímeně / The Art of Remaining Upright

V souboru barevných koláží (kopie dokumentů, fotografie) a olejů zpracovává výtvarnice Jana Zimmer žijící v USA příběh svých českých rodičů za 2. světové války. Výstava je přístupná v prostorách Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze každý všední den od 10 do 16 (v pátek do 15) hodin.

11. září 2007 - Přednáška v Praze: Divadlo v Terezíně, I. část

Brundibár a Císař Atlantidy jsou nejznámější představení napsaná v Terezínském ghettu. Textů, které nahlížejí na život v Terezíně s humorem a citem, je ovšem mnohem víc. První ze dvou besed s americkou badatelkou Lisou Peschel, v níž s herci-kolegy uvádí ukázky z několika českých textů: kabaretu, rozhlasové a loutkové hry, historického dramatu. Program s podtitulem Původní české divadelní texty na jevišti začíná od 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15. Vstupné 20 Kč

září 2007 - Fotografické album on-line: Auschwitz through the lens of the SS: Photos of Nazi leadership at the camp

V lednu letošního roku obdrželo Muzeum holocaustu ve Washingtonu unikátní soubor fotografií pořízených v roce 1944 ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Birkenau. Pracovníkům muzea se podařilo zjistit, že autorem snímků je SS-Obersturmführer Karl Höcker, který během roku 1944 fotografoval příslušníky SS v Birkenau při nejrůznějších příležitostech - odpočinku na horské chatě, slavnostním otevírání táborového lazaretu apod. Na stránkách muzea je možné si celé album prohlédnout.

24. a 25. září 2007 - Divadelní představení v Praze: Hlas Anne Frankové

Hlas Anne se dotýká strastí i radostí třináctileté holčičky, donucené se ukrývat ve skrýši zadního traktu domu. Avšak v hlase deníku nezaznívá pouze Anne, ale veškeré problémy skrývaných - těch kteří přežili i nepřežili. Život Anne nekončí na poslední stránce, ale v koncentračním táboře. Představení inspirované deníkem Anny Frankové začíná vždy ve 20 hodin v klubu Roxy - NoD, Dlouhá 33, Praha 1. Více informací na stránkách ROXY.

září 2007 - Infobulletin Nadačního fondu obětem holocaustu 3/2007

V aktuálním čísle informačního věstníku najdeme rozhovor o romském holocaustu s ředitelkou obecně prospěšné společnosti Živá paměť a koordinátorkou projektu Zmizelí Romové a Romové dnes Violou Jakschovou a další informace. Bulletin je k dispozici zde (ve formátu PDF).

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.