Zaznamenali jsme v tisku

říjen 2005

1. října 2005 - Právo: Synagogu otloukají vandalové

Už k jedenáctému poškození exteriéru bývalé synagogy, která dnes slouží kulturním účelům, došlo v Krnově. Představitelé zdejšího sdružení na obnovu krnovských židovských památek takové jednání nechápou a myslí se, že spíše než o antisemitské útoky jde o vandalství zdejších fotbalových fanoušků.

4. října 2005 - Dženo.cz: Zpráva o roli IOM při odškodňování Romů za holokaust

Kritiku romských organizací si vysloužila Mezinárodní organizace pro migraci, která se v minulých letech zabývala odškodňováním romských obětí holocaustu a nucených prací pro Třetí říši: sestavování zprávy ukázalo, že IOM zatajuje informace, který musí být veřejně k dispozici, nedostatečně informoval cílové skupiny o možnosti získat pomoc z různých programů a počínal si netransparentním způsobem při výběru partnerských organizací pro Humanitární a sociální programy (HSP). Pod krátkou informací na stránkách Dženo.cz je možné si celou zprávu nebo její shrnutí stáhnout (ve formátu doc).

8. října 2005 - Ústecký deník: Učitelé odjedou do Izraele na poznávání holocaustu

Skupina 25 českých pedagogů se v listopadu zúčastní semináře, který se v památníku holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě koná pravidelně a jehož náplní je vzdělávání o holocaustu. Vybraní učitelé prošli čtyřmi semináři v Památníku Terezín a sami se ve svých školách tímto tématem zabývají.

8. října 2005 - Právo: Pátrají po osudech hradeckých Židů

Skupina studentek královehradeckého Gymnázia B. Němcové se před časem pustila do pátrání po židovských občanech svého města. V rámci projektu se dívky vydaly do Terezína, pátrají v archivech a dalších institucích. Výsledkem jejich práce by měla být publikace.

10. října 2005 - Lidové noviny: Jak psát o českých Židech?

Kritika historika Dietera Schallnera postihuje najednou tři české nedávno vydané knihy, které se z různých pohledů zabývají problematikou historie a současnosti židovské komunity v Čechách: Židovské památky Čech Blanky Rozkošné a Pavla Jakubce,Třebíč. Osudy židovských domů (1724-1850) od Rudolfa Fišera aČeši, Němci, Židé? Národní identita Židů v Čechách 1918-1938 Kateřiny Čapkové. Poslední jmenované je věnována největší část textu.

10. října 2005 - Respekt: Náš spoluobčan Šaňo Mach

Krátký komentář se věnuje postavě z dějin slovenského holocaustu - hlavního velitele Hlinkových gard a od roku 1940 ministra vnitra Alexandera Macha. Od počátku prosazoval a zasloužil se o vydání mnoha protižidovských opatření, později nařídil deportace slovenských Židů do nacistických koncentračních táborů. Po válce byl odsouzen ke třiceti letům vězení, v šedesátých letech byl propuštěn a do roku 1980 poklidně dožil v Bratislavě.

13. října 2005 - Právo: USA se omluvily maďarským Židům za lup ze zlatého vlaku

Cennosti, které nacisté koncem války odváželi z okupovaného Maďarska, patřily Židům odtransportovaným do koncentračních táborů. V Salcburku vlak zadržela americká armáda a po válce odmítla jeho obsah vydat maďarské židovské obci. Maďarští Židé žijící dnes v Miami podali na USA trestní oznámení a soud nyní jejich nárok uznal.

18. října 2005 - A2: Otisky prstů a dlaní

V novém kulturním týdeníku A2 najdeme rozhovor Jana Machonina se slovenským historikem Jánem Mlynárikem, autorem nedávno vydané knihy Dějiny Židů na Slovensku (viz Nové knihy - květen 2005). Své knize, která vyvolala značně rozporuplné reakce, také část rozhovoru věnuje: Byl to pochopitelně skandál. Já jsem si nebral žádné servítky a obvinil jsem velkou část slovenského národa z rozkradení židovského majetku, což se mnohým nelíbilo a nelíbí dodnes.

24. října 2005 - Česká televize: Co všechno si můžou dovolit vyznavači Adolfa Hitlera?

Reportáž Lukáše Landy odvysílaná v publicistickém pořadu Reportéři ČT se zaměřila na neonacistický koncert, který nedávno proběhl v obce Křtětice (viz článek v Roš chodeš 10/2005). Příslušníci policie koncert, na němž se hajlovalo, provolávala se rasistická hesla a texty písní vystupujících kapel byly prokazatelně (podle videozáznamu České televize) rasistické a antisemitské, pouze monitorovala a nijak nezasáhla. Přepis reportáže na stránkách sdružení Dženo.cz.

24. října 2005 - SME: Topoľčany sa ospravednili Židom

Představitelé města Topoľčany se oficiálně omluvili místním Židům za pogrom, který stál v říjnu 1945 život 48 židovských obyvatel města: 'Sme si vedomí viny, ktorá je na všetkých Topoľčancoch. Prosím vás, v mene svojom, mestského zastupiteľstva a občanov mesta o odpustenie,' povedal primátor mesta Pavol Segeš. O pogromu byl také natočen dokumentární snímek Miluj blížneho svojho, který provázely kontroverzní reakce (viz článek v Roš chodeš 07/2004).

25. října 2005 - BBC Czech: Známá černošská aktivistka Rosa Parksová zemřela

Průkopnice boje za lidská práva, která v padesátých letech zahájila protest proti rasové segregaci černých a bílých ve Spojených státech, zemřela ve věku 92 let. Jako první ženě se jí dostalo pocty, aby její ostatky byly před pohřbení vystaveny v rotundě pod kupolí Kapitolu ve Washingtonu. Její památce se přišly poklonit tisíce lidí.

29. října 2005 - Naše Valašsko: Půdorys synagogy mohou označit třeba obrázky

Z podnětu obyvatelky Valašského Meziříčí, která dnes žije na Novém Zélandu, se představitelé města rozhodli, že na místě bývalé synagogy bude vyznačen její půdorys. O konkrétní podobě již druhé připomínky meziříčských Židů (loni byl odhalen památník obětem holocaustu na břehu řeky Bečvy) se stále diskutuje. Synagoga stávala ve Vodní ulici.

31. října 2005 - SME: Čiernokošiliari strašili v mestách

Slovenská extrémně pravicová strana Národná pospolitosť svolala do čtyř měst demonstrace, v jednom z nich - Černovej - policie zadržela jejího Vůdce. Na demonstraci v Modré se objevila antisemitská hesla jako například: Radšej drahší od Slováka ako lacný od Žida. Jak uvádějí Lidové noviny z 1. listopadu 2005, požádal generální prokurátor SR D. Trnka slovenský Nejvyšší soud, aby Národní pospolitost zakázal.

31. října 2005 - Právo: Hořící barikády zastavily pochod neonacistů

V německém Göttingenu demonstrovalo asi 300 neonacistů, proti nimž se vzedmula vlna odporu z řad obyčejných lidí, kterých bylo kolem 5000, i z řad levicových aktivistů, kteří průvodu postavili do cesty barikády. Asi 60 z nich bylo zraněno po ostrých srážkách s policisty, odpůrcům neonacismu se však podařilo pochodu skinheadů městem zabránit.

31. října 2005 - Literární noviny č. 44: Pochod smrti

Pan Václav Neuwirth vzpomíná na rok 1945, kdy byl spolu s ostatními vězni vyhnán z koncentračního tábora Flossenbürg do Dachau: Na večeři jsme dostali deset deka chleba, která si vězeň musel držet oběma rukama, aby mu ho někdo třeba od úst neukradl, což nebyla zvláštnost. Voda se nabírala jen v potůčcích nebo v kolejové cestě. Viděl jsem, jak se starý vězeň šel napít k potoku asi deset metrů od silnice (...). Jak byl v pokleku, byl zastřelen a spadl do potoka.

31. října 2005 - MF Dnes: Nacistický 'doktor Smrt' je prý 20 let ve Španělsku

Aribert Heim, který byl v roce 1962 v Německu obviněn z několik vražd vězňů v nacistickém koncentračním táboře Mauthausen, se údajně skrývá ve Španělsku. V Buchenwaldu prováděl pseudolékařské pokusy na vězních, při nichž jim píchal benzínové injekce.

říjen 2005 - Romano voďi č. 10: Philomena Franz (1922)

Portrét sintské spisovatelky z Německa, která byla s celou svou rodinou vězněna v Osvětimi-Birkenau, napsal Petr Lhotka. Philomena Franzová přežila holocaust spolu s bratrem jako jediná z rodiny. V osmdesátých letech vydala svou autobiografii, v níž líčí své osudy během války, je také autorkou knih o životě Sintů v Německu a romských pohádek. Navštěvovala také školy, kde přednášela o svém osudu.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.