Šíření osvětimské lži do českých škol

Před několika dny začali čeští učitelé na adresu své školy dostávat poštou brožury nazvané Osvětim: fakta versus fikce s podtitulem Nové a utajované poznatky o holocaustu. Zásilky jsou doprovozeny dopisem podepsaným Pavlem Fabianem, který se prohlašuje za ředitele Národně vzdělávacího institutu, pod záminkou svobody slova obhajuje popírání holocaustu a mj. tvrdí, že lež o holocaustu byla vymyšlena pro vylákání reparací ze strany Německa ve prospěch Izraele. Šíření této zásilky bezpochyby také souvisí s nedávnou demonstrací českých neonacistů před německým velvyslanectvím v Praze, kteří 28. října protestovali proti zatčení a souzení Ernsta Zündela, jednoho z nejznámějších současných popíračů holocaustu.

Publikace na první pohled vypadá seriózně a je vzorovým příkladem současného popírání holocaustu, které se pod záminkou svobody slova a předstíráním seriózního vědeckého výzkumu snaží zpochybnit existenci plynových komor a skutečnost, že během druhé světové války došlo k masovému vyhlazování Židů. Autor bezohledně manipuluje fakty, a tak se například dozvídáme, že smrtící plyn cyklon B byl v Osvětimi používán pouze k desinfekci, tedy k uchování lidského života, ne k jeho ničení. Pravdu o dějinách druhé světové války prý falšuje světové židovské spiknutí, které manipuluje světovým veřejným míněním a ovládá velmoci. Ve skutečnosti slouží propagování osvětimské lži k propagaci antisemitského a rasistického světonázoru extrémní pravice. Autorovi této brožury a českým neonacistům, kteří ji rozesílají, nejde jen o historii a její výklad, ale o přebudování světa podle jejich extrémistických a rasistických představ.

Tato brožura byla v České republice poprvé distribuována již před několika lety, nepodařilo se však vypátrat pachatele. Její současné šíření na školy považujeme za společensky velmi nebezpečný jev. Názory prezentované v tomto spisku jsou v rozporu s českým právem, a proto by měl každý, kdo tuto zásilku obdrží, ji včetně obálky předat k vyšetření Policii ČR.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.