Zaznamenali jsme v tisku

leden 2004

3. ledna 2004 - SME: Vedenie Svetového židovského kongresu obviňuje EK z antisemitizmu

Predseda Svetového židovského kongresu (WJC) Edgar M. Bronfman a predseda Európskeho židovského kongresu (EJC) Cobi Benatoff v článku, ktorý uverejnia prestížne britské noviny Financial Times v pondelok, tvrdia, že Európska komísia podporuje antisemitizmus zverejnením výsledkov sporného výskumu, podľa ktorého je Izrael krajinou najviac ohrozujúcou svetový mier.

5. ledna 2004 - Romano voďi: Skini vyhrožovali Romům zabitím

Krátce po začátku nového roku v raních hodinách 1. ledna 2004 vyhrožovali dva mladíci Romům před jejich domem v Bojkovicích u Uherského Hradiště. Do sněhu pak namalovali dva hákové kříže.

5. ledna 2004 - Lidové noviny: Švýcaři amnestují své 'válečné zločince'

Amnestie se týká lidí, kteří za války pomáhali židovským uprchlíkům při ukrývání nebo při přechodu hranic do země. Zákon ale odsouzeným příliš nepomůže - většina z nich již totiž nežije a pro ty, kteří jsou dosud naživu, se s žádnou kompenzací nepočítá. Počet lidí, kteří byli za války uvězněni nebo odsouzeni k peněžitým pokutám, není znám.

leden 2004 - Zpravodaj Židovského muzea v Praze č. 4/2003

V posledním čísle zpravodaje najdeme článek o znovuotevření Pinkasovy synagogy a její rekonstrukci, dále o výstavě Znovunalezené tváře a zprávu o odhalení pamětní desky JUDr. Josefa Poláka - významného historika umění, který v letech 1942-1944 působil v Židovském ústředním muzeu v Praze.

9. ledna 2004 - Právo: Historie školy v Hodolanech má i smutnou kapitolu

Historik Josef Bartoš připravil článek o budově základní školy v Hálkově ulici a její úloze za druhé světové války: Nejsmutnější úděl tuto školu potkal v roce 1942, kdy byla shromažďovacím střediskem pro židovské obyvatelstvo z celé střední Moravy, které potom bylo odváženo z nádraží do Terezína. Vedle historie pěti transportů do Terezína zmiňuje také osud Otty Wolfa.

12. ledna 2004 - Týden: Pevnost, ghetto, kampus

Starosta Terezína Jan Horníček hodlá proměnit bývalý koncentrační tábor v univerzitní město: Naším cílem je vybudovat v místě bývalé vojenské pevnosti opět pevnost, tentokrát pevnost vzdělanosti, píše se v propagačním letáku.

12. ledna 2004 - MF Dnes: Výstava v Berouně připomíná holocaust

V souvislosti se Dnem holocaustu 27. ledna, který byl jako významný den schválen sněmovnou, byla v Berouně otevřena výstava Zmizelí sousedé: Výstavu tvoří devět plakátů, které jsou kopií informačních panelů, jež vznikly výběrem nejlepších studentských prací obsahujících výsledky jejich bádání v určité oblasti České republiky. Výstava je v městské knihovně otevřena do konce ledna.

13. ledna 2004 - Lidové noviny: Nepatetická zpověď svědka holocaustu

V recenzi knihy Rudolfa Rodena Paměť naruby (viz Nové knihy - červenec 2003) oceňuje Jan Jícha hlavně konkrétnost a autentičnost autorových vzpomínek: Vybral si drobečkovou metodu, staví z dobře poznaných malých součástek, které o hlubinách duše sdělují to podstatné: konkrétní a prožitou pravdu. Válečných reminiscencí není mnoho, ale o to více dokážou zapůsobit jako dobře načasovaný varovný výstřel.

20. ledna 2004 - MF Dnes: V Mnichově zatčen muž viněný z válečných vražd na Slovensku

Ladislav Nižňanský byl podle svědků hlavním organizátorem masakru u slovenských obcí Ostrý Grúň, Kašiná a Kľak: Jako velitel slovenské části speciálního německo-slovenského komanda k boji s partyzány Edelweiss se v lednu a únoru 1945 podílel podle prokuratury na zavraždění 146 osob (z toho 70 žen a 51 dětí) v obcích Ostrý Grúň a Kľak a 18 Židů (z toho osmi žen a šesti dětí) v Kšinné. Podle prokuratury Nižňanský po jejich vypátrání sestavil popravčí četu a dal rozkaz je postřílet. Po válce Nižňanský uprchl do Německa a v roce 1962 byl v nepřítomnosti na Slovensku odsouzen k trestu smrti. V současnosti je ve vyšetřovací vazbě.

  • Viz též:

  • Lidové noviny 21. 1. 2004 - S. Motl: Tajemný Ladislav Nižňanský, nacistický válečný zločinec

23. ledna 2004 - MF Dnes: Kapely urážejí Židy, ale policie je nechává hrát

Ačkoli ve svých textech brněnská hudební skupina Ogmias otevřeně prohlašuje mj., že Židé jsou poslední svatou špínou, která má skončit v transportech, a netají se svou nenávistí také vůči homosexuálům, policie její koncerty nemůže zakázat: 'Postupují velmi promyšleně. Hrají typ nacionalistického black metalu. V textech jsou poměrně opatrní, takže je nelze postihovat,' řekl politolog Miroslav Mareš, který je odborníkem na pravicový extremismus.

24. ledna 2004 - Právo: Oprava hranické synagogy

Po deseti letech, kdy byla provedena náročná obnova synagogy v Hranicích, se projevila nekvalitně provedená práce stavební firmy, která mezitím zkrachovala. V budově, kde probíhají výstavy předních českých výtvarníků, vlhnou zdi a objevují se plísně. Oprava bude podle odhadů stát asi milion korun.

leden 2004 - Infoservis: Holocaust - vyhlazení českých Romů

Na pronásledování během druhé světové války vzpomíná paní Gizela Sendreiová: Němci nás brali jako zvířata. Postavili nás na dvůr do řady a mlátili pendrekama, bylo jim jedno, jestli do hlavy či do břicha.

26. ledna 2004 - Novinky.cz: Spojenci mohli zbrzdit transport Židů do Osvětimi

Letecké snímky pořízené spojenci nad vyhlazovacím táborem Osvětim, které do digitální podoby převedli vědci z univerzity v Keele a které jsou přístupné na placeném serveru www.evidenceincamera.co.uk, ukazují zřetelně sloupy stoupajícího kouře z osvětimských krematorií. Fotografie tedy potvrzují, že existence i poloha krematorií byla spojencům známá. Podle německého deníku Bild mohli nacisté díky pasivitě spojenců od dubna 1944 nerušeně přepravit do Osvětimi 437 tisíc maďarských Židů, z nichž většina pak nalezla v největším vyhlazovacím táboře smrt.

27. ledna 2004 - MF Dnes: Osvětim jako symbol i výzva

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát shrnuje ve svém článku okolnosti schvalování 27. ledna jako významného dne v našem kalendáři i postoje většinové společnosti k projevům rasové nenávisti: (...) hovoříme-li o holocaustu téměř 60 let po válce, mluvíme i o současnosti. Hanobení památky zavražděných, zpochybňování holocaustu, s tím spjatý extremismus, nárůst antisemitismu a protiromský, stále agresivnější rasismus jsou u části české společnost, zejména mladé, faktem.

28. ledna 2004 - Lidové noviny: Soud zpřísnil Michalu Zítkovi trest za vydání knihy Mein Kampf

Když se vydavatel Zítko loni v srpnu po několikáté odvolal proti podmínečnému trestu a peněžité pokutě, jistě nečekal, že mu městský soud v dalším řízení trest zpřísní, a to na tři roky vězení s odkladem na pět lět (bez pokuty):'Budu se bránit všemi dostupnými prostředky,' prohlásil podle ČTK. Vydavatel se hodlá obrátit na Nejvyšší soud, případně na mezinárodní tribunál pro lidská práva ve Štrasburgu.

29. ledna 2004 - Právo: Oběti pokusů na lidech promluvily

Výpovědi lidí, kteří byli za druhé světové války v koncentračních táborech mučeni a týráni v zájmu vědy jsou přístupné na stránkách Jewish Claims Conference: JCC spravuje fond, z něhož chce symbolicky odškodnit nalezených 1778 dosud žijících obětí nacistických medicínských experimentů ze 33 zemí. Každému z nich vyplatí po 5400 dolarech (146 tisíc korun).

30. ledna 2004 - MF Dnes: Vznikne pomník obětí holocaustu

Památník židovským obětem holocaustu, které pocházely z Valašského Meziříčí, postaví město letos na jaře na místě bývalé synagogy: 'Předpokládáme, že pomník slavnostně odhalíme 14. září, kdy uplyne 62 let od židovského transportu do Terezína a odtud do koncentračních táborů v Osvětimi a Treblince,' uvedl historik a radní Ladislav Baletka.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.