Zaznamenali jsme v tisku

listopad 2003

1. listopadu 2003 - Lidové noviny: Německo má nový antisemitský skandál

Poslanec německého parlamentu za křesťanské demokraty prohlásil, že Židé mohou být označeni za národ pachatelů stejně jako Němci, neboť se podíleli na masakrech při bolševické revoluci v roce 1917 v Rusku.

  • Viz též:

  • Právo 4.11.2003: Poslancův antisemitismus pobouřil Němce

3. listopadu 2003 - MF Dnes: Pohádka Brundibár má v USA i knižní podobu

Dětskou operu Hanse Krásy Brundibár, která byla nejvíce reprízovaným představením v terezínském ghettu, převedl do knižní podoby dramatik Tony Kushner a výtvarnou fantazii jí vtiskl Maurice Sendak. Sendak je dobře známý i u nás imaginativní knížkou Tam, kde žijí divočiny (česky 1994). Knihu vydalo nakladatelství Hyperion Press.

4. listopadu 2003 - MF Dnes: Vandalové poničili židovský hřbitov

V pátek večer poničili na židovském hřbitově v Turnově neznámí pachatelé šest náhrobků, které byly 100 až 200 let staré. Způsobená škoda byla odhadnuta na dvacet tisíc korun.

5. listopadu 2003 - MF Dnes: Slavná synagoga se zkrášluje

Interiér plzeňské Velké synagogy, postavené roku 1893 nedaleko středu města, bude pro návštěvníky pohodlnější. Židovská obec v Plzni zakoupí masivní lavice s polstrováním.

7. listopadu 2003 - Právo: Válečné Finsko poslalo do říše tisíce lidí na smrt

Finská historička Elina Sanaová vydala novou knihu Odsunutí, ve které zveřejňuje nová fakta o podílu Finska na holocaustu: Dosud bylo známo pouze 27 případů, kdy Finové vydali Židy a uprchlíky na jistou smrt do hitlerovského Německa. (...) obětí bylo nejméně několik tisíc, mezi nimi tři tisíce válečných zajatců Rudé armády a neupřesněný počet Židů a komunistů, kteří před Hitlerem uprchli ze střední Evropy. Více informací např. zde (anglicky).

8. listopadu 2003 - Právo: Neznámé pozadí Křišťálové noci

Miroslav Šiška věnoval svůj článek výročí antisemitského útoku na židovské obyvatele Německé říše: Právě křišťálovou nocí zahájili systematické vybíjení Židů a Grynszpanův vražedný čin se stal nejdražším atentátem historie. Naplnila se bezcitná slova, která si 10. listopadu zapsal do svého deníku říšský ministr propagandy Joseph Goebbels: 'V Berlíně je v plamenech pět synagog, potom patnáct. Zuřivost lidu je nyní plně podnícena. Bravo! Bravo! Synagogy nyní žhnou jako gigantické pece. Jediný mrtvý muž přijde Židy draho. Naši milí Židé si příště rozmyslí střílet po německém diplomatovi.'

8. listopadu 2003 - Rovnost - jihomoravský den: Holocaust - šest milionů židovských obětí

Článek Petra Webera shrnuje základní fakta o průběhu holocaustu a uzavírá: Před osmdesáti lety se nad 'Mým bojem' rakouského kaprála Schickelgrubera, naškrábaném v pevnostním vězení bavorského Landsbergu, mohl vzdělanec jen útrpně usmívat. Z omylu procitl pozdě a za nepředstavitelnou cenu. Chceme platit znovu?

10. listopadu 2003 - Lidové noviny: Výzkumný pobyt v Terezíně

V sobotní příloze Orientace najdeme recenzi na Adlerův Terezín 1941-1945, ve které autor Jan Děkanovský cituje německého spisovatele Waltera Jense: Často jsem si kladl otázku, jak se Adlerovi podařilo - jako jedinému! - zachytit židovskou existenci v období nacionálního socialismu, a to nejen její fakticitu, ale i atmosféru, a nejen charakteristikou daného, ale i vystižením smyslu. V každém případě můžeme již z první části terezínské monografie vytušit, jak obdivuhodně rozsáhlé, a přitom celistvé a koncepční dílo H. G. Adler napsal.

10. listopadu 2003 - Lidové noviny: V Mnichově vznikne nová synagoga

Na Jakubském náměstí v Mnichově byl položen základní kámen nové stavby, která by od roku 2006 měla sloužit jako společenské středisko židovské obce s knihovnou, školou a předškolním zařízením. Druhá největší synagoga v Německu byla srovnána se zemí už v červnu roku 1938.

10. listopadu 2003 - Britské listy: O Romech a skinheadech

6. a 7. listopadu tohoto roku proběhla konference o marginálních menšinách a Stanislav Holubec shrnuje ve svém článku dvě nejzajímavější témata - přednášku psychologa Viktora Sekyta o Romech a Ondřeje Cakla o neonacistech: Dnešní diskuse o marginálních menšinách ukazují především, že je zapotřebí zvýšené solidarity při řešení problému lidí na okraji společnosti. Solidarity, která na počátku prospěje obdarovanému, ale nakonec prospěje nám všem.

11. listopadu 2003 - Právo: Chytili vandaly přímo při činu

V Krupce na Teplicku poničili dva osmnáctiletí mladíci památník obětem pochodu smrti: Na páchání trestné činnosti policii nikdo neupozornil, hlídka zrovna jela náhodou kolem.

11. listopadu 2003 - MF Dnes: Vandal ničil židovské náhrobky

V den výročí pogromu zvaného Křišťálová noc povalil neznámý vandal 15 náhrobků židovských dívek v Trutnově. Podobný čin se stal již před pěti lety, pachatelé byli dopadeni a odsouzeni převážně k podmínečným trestům: 'Jsem z toho zdrcen. Domníval jsem se, že takové věci se už u nás opakovat nebudou. (...) Projevy rasismu a netolerance považuji za velmi nebezpečné,' uvedl starosta města Ivan Adamec.

  • Viz též:

  • Právo: Další pogrom na pomníčky Židovek

13. listopadu 2003 - MF Dnes: Rasismus vymýtí vzdělání, věří potomek židovské komunity

Vilém Färber, syn posledního člena kdysi velké židovské komunity v Kroměříži, vzpomíná na svého nedávno zesnulého otce Františka a odpovídá na otázky týkající se současného antisemitismu: Někteří lidé znají Židy jen z vyprávění. Podle nich to byli lichváři a krčmáři, kteří prodejem alkoholu vykořisťovali chudé. S tímto předsudkem se pak dívají na Židy stále.

13. listopadu 2003 - SME: Nemecko postaví pomník homosexuálom, kterí zahynuli počas holocaustu

Výbor pro kulturu německého parlamentu rozhodl o postavení národního památníku obětem nacistické perzekuce, kteří trpěli kvůli své odlišné sexuální orientaci: Zatiaľ ešte nie rozhodnuté, ktorí architekti sa budú podieľať na návrhu dizajnu a tvorbe monumentu.

14. listopadu 2003 - MF Dnes: Konec sporu o památník holocaustu

Německá chemička Degussa, jejíž dceřinná společnost vyráběla za druhé světové války Cyklon B, zajistí impregnaci betonových kvádrů památníku holocaustu v Berlíně proti spreyerům. Rozhodlo tak kuratorium nadace, která památník buduje.

14. listopadu 2003 - Právo: Německé divadlo připravuje hru nacistického autora

Ostrou kritiku si vysloužil režisér divadla v Erlangenu Marc Pommering, když se rozhodl nastudovat hru Vlci od Hanse Rehrberga. Autor patřil mezi přední dramatiky Třetí říše: 'Možná doufáte, že bude možné hru inscenovat v protinacistickém duchu, proč potom ale rovnou nehrajete třeba Goebbelse, který za sebou zanechal také několik divadelních kusů', napsal ředitelce divadla spisovatel Gerhard Zwerenz.

15. listopadu 2003 - SME: Hákový kríž namiesto hviezdy

Svůj pohled na vztah izraelské politiky a současného antisemitismu zakončuje Alain Finkelkraut slovy: Ale že sa k tomuto násiliu pridá násilie tohto diskurzu, ktorý nám hovorí: 'Buď sa dištancujete od Izraela, alebo ste nacisti a budete znášať následky,' to sa nedá zniesť. Dvadsiate prvé storočie nám práve prišíva na hruď hákový kríž namiesto hviezdy.

19. listopadu 2003 - SME: Podľa vedcov rasizmus škodí inteligencii

Vědci z Princetonské univerzity zkoumali vliv rasových předsudků na schopnosti myšlení a zjistili, že: ľudia, ktorí považujú černochov za menejcenných, musia svoj mozog zjavne viac namáhať, ak sa chcú správať aspoň spoločensky prijateľným spôsobom.

19. listopadu 2003 - Právo: Zvěčnili památku Richarda Federa

V obřadní síni židovského hřbitova v Brně-Židenicích byla slavnostně odhalena pamětní deska, připomínající někdejšího vrchního zemského rabína Richarda Federa. Autorem reliéfního portrétu rabína je akademický sochař Nikos Armutidis.

19. listopadu 2003 - Deník Jablonecka: Židé z Jablonce většinou odešli

Na příběhu rodiny Ledererových přibližuje regionální deník osudy jablonecké židovské komunity: 'Zachránili se ti, co odešli ven. Ti, co tady zůstali, v 90 % zahynuli,' vzpomíná na tragické události Karel Lederer. V koncentračních táborech zemřeli jeho rodiče a dvě sestry.

21. listopadu 2003 - MF Dnes: Vypalte synagogy! křičeli. Policie neslyšela

Na koncertě hudební skupiny, která vystoupila v hospodě ve Vehlovicích u Mělníka, se sešla smetánka českých neonacistů. Na videozáznamu, který pořídil Ondřej Cakl z hnutí Tolerance, je zřetelně slyšet refrén jedné písně: Vypalte synagogy, vyhlaďte ghetta. Přítomní policisté prý nic takového neslyšeli, a proto nezasáhli.

22. listopadu 2003 - MF Dnes: Kdo a proč nenávidí Židy

Ve své úvaze na téma rostoucího antisemitismu v Evropě dochází Jiří Pehe k závěru: Jisté však je, že pokud bude většina Evropanů označovat za hlavního viníka konfliktu Izrael a chápat teroristické útoky islámských militantů jen jako jakousi formu národněosvobozeneckého boje, bude její podíl na možném vyřešení krize mizivý. Navíc se zvyšuje nebezpečí, že bude mezinárodní terorismus slavit ještě nejedno vítězství, a to i na evropské půdě.

25. listopadu 2003 - MF Dnes: Krnovští radní zatím odmítají převzít synagogu

Chátrající synagoga v Krnově, o jejíž záchranu se již několik let snaží občasné sdruženíKrnovská synagoga, se zřejmě opět nedočká potřebné finanční dotace od města: Není to tak, že by si město nepřálo záchranu cenné památky. Radě města se ale návrh smlouvy zatím zdál jen málo konkrétní. Přístupů k záchraně je více," omezil se na stručnou odpověď místostarosta Krnova Ladislav Sekanina.

25. listopadu 2003 - MF Dnes: Video se skinheady je pro policii důkazem

Až několik dní po koncertu skinheadských skupin ve Vehlovicích u Mělníka začala policie stíhat neznámého pachatele, když uznala jako důkaz, že hudebníci provolávali rasistická hesla, videozáznam pořízený Ondřejem Caklem. Ačkoli bylo v místě konání koncertu nasazeno speciální policejní komando, jeho příslušníci tvrdili, že nic neslyšeli a proto nezasáhli.

28. listopadu 2003 - MF Dnes: Příběh Bradyových zaujal i Hollywood

Publikace Jaromíra Černého o židovské komunitě v Novém Městě na Moravě zpracovává také příběh rodiny Bradyových. Na besedu s Jiřím Bradym přišlo nečekané množství lidí: 'Zájem předčil očekávání, na besedu přišlo na tři sta lidí, kteří doplňovali vzpomínky Jiřího Bradyho, přinesli sami další materiály, ' líčí Černý. O osudech sestry Jiřího Bradyho vyšla nedávno kniha Hanin kufřík (viz. Nové knihy - srpen).

  • Viz též:

  • MF Dnes: Detektivní čtení o cestě kufříku židovské dívenky z Nového Města

28. listopadu 2003 - Lidové noviny: Jak chutná lidské maso

Rozsáhlý rozhovor se spisovatelem Arnoštem Lustigem vedla v pátečním magazínu LN Alena Plavcová. Lustig v něm říká: Mravnost je základ, na kterým stojí lidská existence. Jinak bychom byli zvířata a já bych sněd tvoje děti, protože jsou malý a slabý. Nacisti chtěli zničit morálku. (...) Musíš být mravná dneska, nestačí, žes byla včera. A nestačí, žes byla dneska, musíš být mravná i zítra. Nedá se to našetřit.

29. listopadu 2003 - Právo: Nacisté v Tibetu své nadlidi nenašli

O vědecké expedici, která se v letech 1938-1939 vydala z nacistického Německa do Tibetu, aby pátrala a vědecky dokázala existenci válečnického národa Árijců, napsal pro sobotní noviny Rostislav Matulík:Za sídlo mytických árijců byla podle sanskrtu vytipována enkláva od severní Indie po Tibet. Vedením výpravy byl pověřen specialista na tibetskou ornitologii Ernst Schäffer, fanatický lovec, (...) Hubené vědecké výsledky výpravy za nacistické okupace Evropy způsobily, že Ahnenerbe přestal být úsměvným spolkem pseudovědců. Místo toho se organizace se sídlem v Mnichově proměnila ve vraždící nástroj, experimentující s vězni z blízkého Dachau.

29. listopadu 2003 - MF Dnes: Libercem šli skini s pochodněmi

Několik desítek příslušníků hnutí skinheads prošlo za doprovodu dvou set policistů v pátek večer městem. Připomněli si svého kolegu, který zemřel při autonehodě: Skinheadi působili spíše sklíčeným dojmem a odmítali odpovídat na jakékoli otázky.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.