Nové knihy

září 2003

září 2003 - Knižní novinka: H. G. Adler: Terezín 1941-1945. Tvář nuceného společenství

Adlerova monografie o dějinách židovského tábora v Terezíně je jedním z nejvýznamnějších a nejdůkladnějších děl o holocaustu a zásadní prací o dějinách terezínského ghetta. Český překlad původního německého díly Theresienstadt 1941-1945 z roku 1955 je rozdělen na tři díly, další dva ponesou názvy Sociologie a Psychologie

.
  • Více informací na stránkách nakladatelství Barrister & Principal.

  • září 2003 - Knižní novinka: K. Taylor: Adresát neznámý

    Poprvé byl román uveřejněn v americkém časopise Story v září 1938 a vyvolal menší senzaci. Dnes se toto drobné dílko ve světě dožívá zasloužené renesance a nového úspěchu. Autorka dokázala v několika málo dopisech přesvědčivě ukázat přerod jednoho z hrdinů, obchodníka s uměním a liberála amerického typu, v nadšeného nacistu. Šokovala čtenáře svou vypravěčskou jasnozřivostí, která byla záhy plně potvrzena krutými událostmi druhé světové války.

    • Taylor, Kressmann. Adresát neznámý. Praha: Academia, 2003. 64 s.

    .

    září 2003 - Knižní novinka: Kdo byl kdo v Říšské župě Sudety 1938 - 1945

    Biografická příručka zaznamenává osoby, které udržovaly a spoluvytvářely nacistický režim a propůjčovaly mu svou konkrétní podobu, a to v oblasti politické, státní, policejně-bezpečnostní, soudní, hospodářské a kulturní. Jejím smyslem není soudit ani ostouzet, ale jen registrovat, věcně představit aktivní nositele a tvůrce nacistického režimu.

    • Biman, Stanislav a Dušková, Sabina. Kdo byl kdo v Říšské župě Sudety 1938 - 1945. Ústí nad Labem: Albis International, 2003, sv. 1 (A - B). 308 s.

    .

    Facebook skupina
    Kontakt: education@terezinstudies.cz
    CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

    Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
    Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
    Claims Conference Fond budoucnosti
    Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
    Nux s.r.o.