Zaznamenali jsme v tisku

listopad 2001

1. listopadu 2001

Pavel Máša nás prostřednictvím svého článku uveřejněného v Lidových novinách seznámil s událostmi, které si v Moskvě vyžádaly dva mrtvé a desítky zraněných: ...pogrom stovek mladých extremistů namířený proti přistěhovalcům z Kavkazu. Útok na moskevské tržistě vedli členové extremistické organizace Ruská národní jednota, v jejíž redakci byly zabaveny desítky exemplářů knihy Mein Kampf. Článek se jmenuje. V Moskvě řádily stovky neonacistů.

3. listopadu 2001

V sobotní příloze MF Dnes Kultura zpovídal Vladimír Kára izraelského spisovatele Natana Šachama, jemuž právě vychází v českém překladu román Rosendorfovo kvarteto. Román vypráví příběh čtyř členů smyčcového kvarteta a jednoho spisovatele, kteří odjeli v roce 1936 z Německa do Palestiny. Recenze knihy vyjde v deníku v příštích dnech.

5. listopadu 2001

Autor Šoa nasnímal vyprávění o sobiborské vzpouře - tak se jmenuje článek týdeníku Respekt.

6. listopadu 2001

O rozsudku obvodního soudu pro Prahu 7, který vyměřil vydavateli knihy Mein Kampf Michalu Zítkovi tři roky s podmínkou a pokutu dva miliony korun informovaly naše sdělovací prostředky (LN 6. 11. 2001: Podmínečný trest za Mein Kampf, MF Dnes 6.11.: Za Mein Kampf tříletá podmínka).

7. listopadu 2001

V návaznosti na odsouzení vydavatele Zítka přinesla MF Dnes článek Slovenský Mein Kampf vyšetří česká policie. Slovenskou verzi knihy totiž v Bratislavě vydali dva čeští podnikatelé.

9. listopadu 2001

Krátkou zprávu s titulkemÚdajný nacistický zločinec Kalejs zemřel uveřejnily Lidové noviny. Konrad Kalejs podle ní zemřel 8. 11. 2001 večer v pečovatelském domě v Melbourne v Austrálii. Osmdesátiosmiletý muž trpěl Alzheimerovou chorobou a obvinění z válečných zločinů popíral.

14. listopadu 2001

Raději o SS než o holocaustu? s podtitulem Novick, Finkelstein a památka zavražděných nazval svůj článek Štěpán Steiger, uveřejněný v Literáráních novinách. Reaguje v něm na diskusi, jež rozpoutal svou recenzí knihy Holocaust v americkém životě, jež vyšla v LitN číslo 37. Tentokrát se také zabývá dílem P. Novicka, ale hlavně knihou -N. G. Finkelsteina Průmysl holocastu. Jak je využíváno utrpení.

15. listopadu 2001

V kulturní příloze Lidových novin najdeme recenzi Aleše Hamana. Autor hodnotí knihu Jana Drábka Po uši v protektorátu, v níž více či méně zajímavě líčí osudy svého otce - Jaroslava Drábka - , který byl takřka zázrakem zachráněn z Osvětimi a po válce byl hlavním žalobcem v procesu s K. H. Frankem.

Na následující straně Lidových novin zpovídá Darina Křivánková architekta Ondřeje Nekvasila, který získal cenu Emmy za spolupráci na americkém filmu Anna Franková a ptá se, jak a proč byl na pražském nábřeží vystavěna replika válečného Amsterodamu?

20. listopadu 2001

O právě zakončeném čtyřdenním semináři pro učitele základních i středních škol, který se konal v Terezíně, přinesla článek Učitelé se dozvěděli, jak vykládat o holocaustu MF Dnes.

21. listopadu 2001

MF Dnes informovala o tom, že ve dnech 22. až 24. listopadu proběhne v Unhošti zahajovací setkání pořadatelů mezinárodního vzdělávacího projektu Facing History and Ourselves s českými historiky, učiteli a psychology. Žáky a učitele oslovuje tématy jako holocaust, rasismus, předsudky, antisemitismus a pomáhá jim stát se informovanými občany. Přináší metody, jak tato závaná témata studentům citlivě a zajímavou formou přiblížit především ve výuce dějepisu a občanské výchovy, poznamenal Petr Vinš z občanského sdruení AISIS, která v Česku projekt organizuje.

23. listopadu 2001

V deníkuPrávo uveřejnil svůj článek Zítra jedeme, synu, transportem (jenž s mírnými obměnami vyšel 21. 11. 2001 v Literárních novinách číslo 47 - Strašné šedesáté výročí) Petr Weber, předseda Židovské obce v Brně. Připomíná v něm osudy brněnských Židů, kteří právě před šedesáti lety nastupovali do transportů. V Brně v této souvislosti proběhne na konci listopadu čtyřdenní vzpomínkový program.

MF Dnes informovala o snaze polských nacionalistických aktivistů zakázat právě vydaný světoznámý komiks Maus, v němž kreslíř Art Spieglmann popisuje osudy svých rodičů za holocaustu. Poláci jsou v komiksu jako svině nejen zobrazeni, ale rovněž se tak chovají, rozhořčili se autoři trestního oznámení.

24. listopadu 2001

V sobotní příloze Lidových novin Orientace vyšla recenze Jaroslava Šebka na knihu Pierra Bleta o politice Vatikánu za druhé světové války. Recenzi doplňujeJ. Šebek krátkým uvedením do problematiky. Článek má název Vatikán a Židé s podtitulem Bádání o roli Pia XII. během druhé světové války ztěžuje nepřístupnost archivů.

28. listopadu 2001

Rozhovor s Martinem Šmokem nazvaný Tisíce filmů a pár minut se Spielbergem přinesla v souvislosti s uvedením filmu Peklo na zemi Českou televizí MF Dnes. Rozsáhlý článek uveřejnily také Lidové noviny (Hovoří ti, kteří přežili).

MF Dnes informovala o tom, že se v Olomouci uskutečnila mezinárodní konference Literatura pod hákovým křížem: Literatura z Čech a Moravy z let 1938 - 1945. Článek se jmenuje Bude se mluvit o pronacistické literatuře.

29. listopadu 2001

Lidové noviny přinesly zprávu o tom, že na budově brněnského nádraží bude až do neděle vyvěšen transparent, který má připomínat, že před šedesáti lety odtud vyjel první transport brněnských Židů do Terezína. Akci zorganizovalo sdružení Mládež pro interkulturní porozumění.

30. listopadu 2001

MF Dnes krátce informovala o odvolání místopředsedy německé organizace Svaz vyhnanců Paula Latusseka, který prohlašoval, že v Osvětimi zahynulo pouze dokázaných 930 000 lidí. (Lži o Osvětimi stály místo šéfa vyhnanců).

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.