Zaznamenali jsme v tisku

červenec 2010

9. července 2010 - CNN: Graphic account of Anne Frank story set for debut

Spisovatel Sid Jacobson a výtvarník Ernie Colón jsou autory nového zpracování slavného deníku Anny Frankové. Autoři převedli záznamy 13 leté dívky, ukrývající se se svou rodinou před nacistickýcm pronásledováním, do formy obrazového románu - komixu. Projekt inicioval amsterdamský Anne Frank Huise a kromě angličtiny a holanštiny by měl být přeložen do němčiny, italštiny, francoužtiny a španělštiny.

10. července 2010 - Českobudějovický deník: Tvrdě proti neonacistům

Gerd Honsik byl loni v dubnu odsouzen za popírání holocaustu k pěti letům vězení. Později mu soud trest zmírnil na čtyři roky. Soud, který začne 20. července, se bude zabývat žalobou ze stejných trestných činů a to jeho publikace popírající holocaust.

10. července 2010 - Ha'aretz: Jewish artist defends YouTube video 'Dancing Auschwitz'

Velice netradiční perfomanci na téma holocaustu vytvořila australská umělkyně Jane Korman. Natočila krátký videoklip, v němž její děti a otec, přeživší holocaustu, tančí za doprovodu písně I will survive na různým místech - bývalých nacistických koncentrančích táborů na území dnešního Polska, Německa a také v Terezíně. Reakce, zvláště z řad přeživších holocaustu, jsou spíše negativní ve smyslu znevažování památky obětí. Umělkyně i její otec však argumentují tím, že tancem oslavují dar přežití, kterého se jim dostalo, a díky němuž mohli dát oběti holocaustu život dalším generacím.

28. července 2010 - SME: Hackeri vymazali obete koncentračného tábora Buchenwald

Internetové stránky památníku bývalého koncentračního tábora v Budenwaldu si vybrali ke svému útoku krajně pravicoví hackeři. Na hlavní stranu umístili neonacistické symboly a hesla, ale hlavně vymazali databázi vězňů tohoto tábora, která byla zveřejněna teprve před několika měsíci (viz Aktuality - duben 2010). Databáze je již opět plně funkční.

29. července 2010 - Rozhlas: Obviněný Samuel Kunz se k nacistům přidal jako zajatec

Díky shromažďování materiálů a podkladů k žalobě na nacistického dozorce Johna Demjanjuka se podařilo objevit nacistického zločince, který nebyl známý ani Centru Simona Wiesenthala, které jej však nyní umístilo na třetí místo svého seznamu nejhledanějších nacistických zločinců. Žil pod vlastní identitou nedaleko Bonnu a vzhledem k tomu, že nezastával během druhé světové války žádnou významnou funkci, unikl zájmu vyšetřovatelů. Nyní 88 letý Kunz přešel jako etnický Němec a příslušník Rudé armády do řad nacistů v zajateckém táboře, později sloužil ve vyhlazovacím táboře Belzec. Zde měl podle dosavadních zjištění podílet na zavraždění téměř 430 000 lidí, které posílal do plynových komor, osobně pak zastřelil deset osob.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.