Zaznamenali jsme v tisku

listopad 2010

1. listopadu 2010 - iDnes: Článek na webu holokaust nezpochybnil, rozhodl podruhé soud

Vladimír Stwora byl loni v prosinci osvobozen od devítiměsíčního podmíněného trestu za popírání holocaustu. Rozhodnutí však bylo krajským soudem zrušeno, což vedlo k novému projednávání. Jeho výsledkem je druhé osvobození v plném rozsahu. Stwora byl souzen za zveřejnění článku Holocaust a jeho čtyřmilionová varianta na svém serveru Zvědavec, který se profiluje hlavně protiglobalizační a antisetmiskou ideologií. Samotný článek pak obsahuje řadu tradičních antisemitských výpadů zapadajících do rámce světového židovského spiknutí prostřednictvím holocaustu, které dokládá manipulací s počty zavražděných během holocaustu na základě údajů otevřené internetové Wikipedie.

23. listopadu 2010 - E15: Vojtěch Jasný: Nestojím o umělý horor. Holokaust je horor, válka je horor, vše ostatní jsou prkotiny

O svém záměru natočit film z prostředí židovského ghetta v Terezíně informoval český režisér žijící v Americe časopis E15 a na začátku rozhovoru s Annou Vackovou říká: Tatínek mi zemřel v Osvětimi, a tak jsem se začal připravovat na to, že udělám film o Terezíně. Chci to udělat jinak, mladí lidé o holokaustu nic nevědí, nemají důvod o tom přemýšlet, když jim v koncentračním táboře nezahynul nikdo blízký.

28. listopadu 2010 - České noviny: Pianistka z Terezína Herzová-Sommerová oslavila 107. narozeniny

Pravděpodobně nejstarší žijící pamětnice holocaustu Alice Herzová-Sommerová byla ve svých čtyřiceti letech deportována z Prahy do Terezína se svým šestiletým synem a manželem. Jako nadaná klavíristka působila již před válkou, v Terezíně se aktivně zapojila do nacisty tolerovaného kulturního života. Po osvobození žila v Izraeli a později se odstěhovala do Velké Británie.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.