Zaznamenali jsme v tisku

září 2010

14. září 2010 - Romea: Koncentrák v Letech a romský holokaust

Informační server Romea podává podrobnou zprávu o změnách, které prodělalo pietní místo obětem romského holocaustu v místě bývalého koncentračního tábora pro české Romy v Letech u Písku. Skromný pomník a informační tabuli nahradil nový památník, přírodní amfiteátr a dvě repliky ubikací s instalovanou expozicí k historii tábora.

14. září 2010 - Sme.korzar: Košičania sa skladajú na pamätník holokaustu

Cílem úsilí občanské iniciativy v Košicích je vybrat finanční prostředky na vybudování důstojného památníku obětem holocaustu. Nejpříhodnějším místem pro tento účel by mělo být prostranství před bývalou synagogou. Z města a okolí bylo v roce 1944 odvlečeno do nacistických koncentračních táborů na čtrnáct tisíc židovských obyvatel.

20. září 2010 - iHned: Švédské volby vyhrála pravice, ale nejvíce oslavují extremisté

Strana Švédští demokraté, která usiluje o radikální omezení přistěhovalctví a ve své předvolební kampani upozorňovala na nevýhody přijímání imigrantů, získala 20 mandátů v celkem 349 členném parlamentu. Na úspěch pravicových stran, který je v zemi po více než 60 letech vlády sociálních demokratů velkým zlomem, spontánně reagovaly tisíce obyvatel, kteří se sešli na demonstracích v několika městech.

21. září 2010 - iHned: Popírač holocaustu zorganizoval zájezd do Polska. S vlastním výkladem historie

Známý pseudohistorik David Irving zorganizoval nezapomenutelnou cestu skutečných historiků, jak výpravu označuje ve svých propagačních materiálech, na území bývalého Generálního gouvernementu. V itineráři má pak zájezd destinace bývalých nacistických koncentračních táborů Treblinka, zřejmě Osvětim, ghetta ve Varšavě a Hitlerova stanoviště ve východním Polsku známého jako Vlčí doupě, v nichž bude účastníkům podávat svůj vlastní odborný výklad o jejich historii. Na cestě budou výpravu, která vyvolala odmítavé reakce řady polských i mezinárodních organizací, monitorovat polská tajná služba tak pracovníci Institutu národní paměti.

22. září 2010 - The Independent: Primo Levi's Auschwitz survivor 'Pikolo' dies

Nebyl to vorarbeiter, byl to jenom Jean z našeho komanda zvaný Pikolo, alsaský student. Přestože mu bylo už čtyřiadvacet let, byl nejmladší häftling z chemického komanda. Proto na něho padla funkce pikola neboli poslíčka a písaře... Těmito slovy uvádí Primo Levi do své prvotiny Je-li toto člověk postavu Pikola, věrného druha na cestě vězněním v koncentračním táboře Osvětim. Jeho skutečné jméno bylo Jean Samuel, po celý život žil v ústraní a na žádosti o besedu nebo rozhovor odpovídal: Přečtěte si Leviho knihu. Zemřel ve Strassburgu 6. září 2010.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.