Nové knihy

říjen 2010

říjen 2010 - Knižní novinka: Ch. Rajchman: Útěk z Treblinky

Vzpomínky Chila Meyera Rajchmana na druhou světovou válku, kterou prožil jako polský Žid ve Varšavském ghettu a později ve vyhlazovacím táboře Treblinka. Během povstání v roce 1943 se mu podařilo z tábora utéct a zachránit se. Po válce odešel do Urugvaje, ale zúčastnil se několika soudních procesů s příslušníky SS jako svědek.

  • Rajchman, Chil. Útěk z Treblinky. Líbeznice: Víkend, 2010. 156 s.

.

říjen 2010 - Knižní novinka: B. Cherish: Můj táta, velitel Osvětimi

Barbara Cherish svého otce Arthura Liebehenschela znala pouze z jediné fotografie, která se jí zachovala. Až ve svých 47 letech se rozhodla zjistit podrobnosti o životě muže v uniformě nacistické SS a o svém pátrání, během kterého vyhledala archivní dokumenty, zápisy z tzv. osvětimského procesu, při němž byl její otec souzen, setkala se nejen s milenkou svého otce, ale také s vězni Osvětimi, kteří si jejího otce pamatovali, vydala podrobnou zprávu.

  • Cherish, Barbara U. Můj táta, velitel Osvětimi. Líbeznice: Víkend, 2010. 376 s.

.

říjen 2010 - Knižní novinka: J. Osterloh: Nacionálně socialistické pronásledování Židů v říšské župě

Kniha mladého německého historika Jőrga Osterloha detailním způsobem zpracovává doposud neznámou problematiku pronásledování židovského obyvatelstva české i německé národnosti v bývalých pohraničních oblastech Československa v období, kdy byla tato území násilně přičleněna k třetí říši. Osterloh analyzuje jak uplatňování konečného řešení v župě Sudety, tak každodenní chování německého obyvatelstva vůči Židům,včetně postojů a chování Židů samotných.

  • Osterloh, Jürgen. Nacionálně socialistické pronásledování Židů v říšské župě. Sudety 1938–1945. Praha: Argo, 2010. 776 s.

.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.