Aktuality

březen 2008

6. března 2009 - Brno: Pietní akt k 66. výročí hromadného transportu protektorátních Romů z Brna a dalších částí Moravy do Osvětimi

Na základě rozkazu Heinricha Himmlera ze 16. prosince 1942 byli všichni cikáni a cikánští míšenci z Německem okupovaných území soustřeďováni v osvětimském táborovém komplexu. 7. března 1943 byli romští muži, ženy a děti z Moravy shromážděni ve stájích jízdního oddílu protektorátní policie v Masné ulici v Brně. Odtud odjeli jako vůbec první Romové z Protektorátu do koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Birkenau. Připomínka této události se koná od 14 hodin ve stálé expozici Muzea romské kultury v Brně.

10. března 2009 - Praha: Prezentace knihy Očima dítěte

Deník, který vydala knižně v nakladatelství Diakonie Vsetín, si Ilse Reiner-Eichnerová psala v roce 1942. Později byla vězněna v Osvětimi a přežila pochod smrti. Prezentace knihy se uskuteční od 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15. Večera se zúčastní autorčiny přítelkyně Helga Hošková a Marta Kottová, hudební doprovod zajistí skupina Mišpacha a večer budou moderovat Petr Brod a Monika Žárská.

15. března 2009 - Plzeň: Neonacistická demonstrace

V den 70. výročí okupace českých zemí nacisty a vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava se v Plzni sešlo na 200 příznivců extrémní pravice, kteří protestovali proti sionismu. Ke střetům s odpůrci - zástupci antifašistických a nevládních organizací, kterých se ve městě sešlo asi 250, nedošlo. Ačkoli pochodující neonacisté provolávali hesla jako USA, Izrael, táhněte do pekel, jako první z transparentů nesli nápis World without zionism s fotografií íránského prezidenta Ahmadínežáda, proběhla demonstrace podle policie podle pravidel a zákonů české republiky. Zadrženy byly čtyři osoby - tři za zakrývání tváře šátkem (jeden z řad neonacistů, dva ze skupiny odpůrců) a jeden účastník neonacistického pochodu za vytetovaný nacistický symbol.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.