Zaznamenali jsme v tisku

únor 2008

4. února 2008 - Literární noviny: Jiří Čunek a plzeňská antropologie

Když na lednové programové konferenci KDU-ČSL přednášel její předseda Jiří Čunek o nevýhodách rodinných struktur v romské komunitě, vycházel podle vlastních slov z odborných studií několika českých vědců, zvláště antropologů Tomáše Hirta a Marka Jakoubka. Saša Uhlová, která s nimi na několika projektech spolupracovala, nyní uveřejnila text, v němž ozřejmuje proč se stanovisek plzeňských antropologů Jiří Čunek chopil a jak by bylo prospěšné s nimi nadále pracovat.

4. února 2008 - Lidové noviny: Radikálové projdou Plzní 1. března

Podle verdiktu plzeňského soudu byl pochod neonacistů Plzní, nahlášený na 18. ledna 2008, zakázán protiprávně, a proto je možné akci uskutečnit v náhradním termínu. Za ten si podle oznámení Václava Bureše zvolili 1. březen 2008.

9. února 2008 - Telegraph.uk: Le Pen found guilty of Holocaust denial

Předseda a zakladatel francouzské krajně pravicové strany Národní fronta Jean-Marie Le Pen byl shledán vinným z popírání diskriminace a perzekuce francouzských obyvatel během druhé světové války. Le Pen v rozhovoru pro pravicový časopis Rivarol v roce 2005 prohlásil, že nacistická okupace Francie nebyla nějak zvlášť nelidská. Proti tříměsíčnímu podmíněnému trestu a pokutě 10 000 Euro se podle svého právníka odvolá.

9. února 2008 - Deník: Neonacisté před Synagogu mohou, Židé ne

Představitelé městské části Plzeň 3 nepovolili plzeňské židovské obci uspořádat před Velkou synagogou shromáždění, které mělo vyjádřit nesouhlas s povoleným pochodem příznivců krajní pravice 1. března. Ten je náhradou za zakázanou demonstraci 19. ledna 2008. Židovské organizace jsou rozhodnutím pobouřeny a vyzývají veřejnost k vyjádření protestu i přes zákaz radnice.

11. února 2008 - Reuters: Moreau shines in film on family's Holocaust trauma

Na právě probíhajícím filmovém festivalu v Berlíně byl představen snímek Plus Tard Tu Comprendras (Later) izraelského režiséra Amose Gitaie. Děj filmu je zasazen do roku 1987, během nějž soudní proces s nacistickým zločincem Klausem Barbiem spouští odhalování utajovaných traumat holocaustu v jedné rodině.

15. února 2008 - ČTK: Plzeňská radnice podává kvůli pochodu neonacistů kasační stížnost

Návrh na zrušení rozhodnutí krajského soudu, který rozhodl o možnosti uskutečnit pochod neonacistů místo 18. ledna 2008 v náhradním termínu, podali k Nejvyššímu správnímu soudu úředníci města Plzně. Soud může zrušit původní rozhodnutí, ale není jisté, zdali rozhodnutí padne do 1. března, na kdy byl stanoven nový termín pochodu.

16. února 2008 - The New York Times: By Making Holocaust Personal to Pupils, Sarkozy Stirs Anger

Francouzský president Nicolas Sarkozy vyvolal vlnu diskusí svým návrhem nové metody výuky dějepisu: žáci francouzských škol ve věku deseti let by měli dějiny druhé světové války studovat na příběhu konkrétní oběti holocaustu. Každý žák nebo žákyně by dostal za úkol nastudovat životní příběh jednoho svého vrstevníka, který byl kvůli svému původu pronásledován nacistickým režimem. Nápad se setkal s nadšeným přijetím (část historiků, židovské obce) i s hysterickým varováním před psychickým narušením dětí (psychologové, filosofové, Simone Veil, přeživší holocaust a čestná předsedkyně Nadace pro připomínání holocaustu).

18. února 2008 - Aktualne.cz: Nacistická Bestie z Bolzana jde do vězení. V 84 letech

Michael Seifert od června 1944 do dubna 1945 působil jako dozorce v bolzanském táboře a k vězňům, Židům, italským odpůrcům režimu i dezertérům německé armády se choval velice krutě. Od roku 1951 žil v Kanadě a teprve nyní byl vydán italské spravedlnosti. Vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu bude pravděpodobně odsouzen k domácímu vězení.

23. února 2008 - iDnes: Burger nikdy nevěřil, že tajnou tiskárnu přežije

Autor předlohy k německo-rakouskému filmu Ďáblova dílna, který získal letošní ocenění Oscar za nejlepší neanglicky mluvící film, poskytl před svým odjezdem na slavnostní ceremoniál rozhovor serveru iDnes.

únor 2008 - Romano Voďi, č. 1-2 2008: Magistrát chce vědět o všech přednáškách o holocaustu na školách

V souvislosti s nedávnou besedou na Obchodní akademii Heroldovy sady v Praze, které se kromě dvou pamětnic holocaustu zúčastnili také zástupci Národní strany, oznámila náměstkyně pražského primátora Marie Kousalíková záměr získat o podobných akcích podrobné informace od ředitelů pražských škol.

25. února 2008 - National Post: Israel follows Ottawa boycott of anti-racism forum

Kanadský deník otiskl zprávu o vyjádření izraelské ministryně zahraničí Tzipi Livni, která vyjádřila souhlas s kanadským bojkotem plánované konference OSN proti rasismu Durban II, která se má konat příští rok. Livni tak učinila při zahájení Mezinárodní konference proti antisemitismu v Jeruzalémě. Navíc ve výboru pro plánování konference je zastoupen Irán a předsedá mu Libye. Mezinárodní konferenci proti rasismu, která se v jihoafrickém Durbanu konala v září 2001, a zvrátila se v kritiku Izraele ze strany arabských zemí, označila za parodii, která se nesmí opakovat.

25. února 2008 - Respekt: Strach ze střetů

Aktuální situaci kolem demonstrací plánovaných na 1. března v Plzni, z nichž neonacistická je představiteli radnice městské části Plzeň 3 povolena a ty, které svolávají odpůrci projevů rasismu a neonacismu, jsou zakázané, shrnuje Silvie Lauder v rubrice Z kraje. Kasační stížnost proti rozhodnutí radnice Plzně 3 byla Nejvyšším správním soudem zamítnuta (viz ČTK Plzeň už nebude bránit neonacistům v pochodu). Zřejmě poslední nadějí na zvrat je žaloba podaná Židovskou obcí Plzeň na rozhodnutí radnice.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.