Zaznamenali jsme v tisku

leden 2008

1. ledna 2008 - ČTK: Čeští skinheadi prý na Slovensku napadli Romy

Ke slovním rasistickým urážkách a posléze fyzickému napadení osmi Romů došlo po skončení starého roku v jihoslovenské obci Krupina. Tři z útočníků byli čeští občané, jeden z nich byl odviněn. K nejtěžším zraněním patřil zlomený nos, tržná rána na čele a zlomená žebra.

6. ledna 2008 - Los Angeles Times: Her Holocaust pardon inspires others

Eva Kor, jedna z dvojčat, na kterých Josef Mengele prováděl své pseudovědecké pokusy, založila v americkém Terre Haute muzeum holocaustu a sdružuje žijící pamětníky Mengeleho pokusů. Když si přečetla dopis jednoho z nacistických lékařů z Osvětimi, v němž jí žádal o odpuštění, rozhodla se nakonec odpustit všem lékařům, kteří se na pokusech podíleli.

19. ledna 2008 - Demonstrace neonacistů v Plzni a Praze

Většina tuzemských deníků reflektovala průběh avizovaných demonstrací neonacistů v Plzni, kde byla primátorem města zakázána, a v Praze na Palackého náměstí. V Plzni se sešlo asi třicet vlastenců, zatímco na pietním shromáždění k uctění památky obětí transportů do Terezína u Plzeňské synagogy se sešlo několik set lidí. V Praze demonstrovalo proti porušování svobody slova přes sto neonacistů. Pro dokreslení přidáváme odkaz na článek a videozáznam z Plzně (Novinky.cz).

19. ledna 2008 - Lidové noviny: Tragický osud sovětského Leara

Pro sobotní přílohu Orientace připravil historik Jan Adamec vzpomínku na významného sovětského divadelníka Salomona Michoelse k 60. výročí jeho úmrtí. Michoels se narodil v Lotyšsku, za druhé světové války byl sovětským režimem vyslán jako prominentní člen tzv. Židovského antifašistického výboru na západ a do USA, kde měl přispět k získání pomoci vyčerpané sovětské ekonomice. Po válce se však Stalinovi znelíbil a za dodnes nevyjasněných okolností v roce 1948 zahynul. Jen o pár let později propukly v Sovětském svazu vykonstruované procesy proti židovským intelektuálům a umělcům.

21. ledna 2008 - Respekt: Polská těžká četba

O reakcích Poláků na novou knihu historika polského původu žijícího v Americe Jana Tomasze Grosse Strach, ve které odkrývá málo známou a tabuizovanou kapitolu polské historie - poválečné pogromy na Židy, píše redaktor polského týdeníku Forum Tomasz Mackowiak. Kniha prý nevyvolala takový rozruch jako Sousedé v roce 2000, neboť polská společnost je o té doby na obviňování z antisemitismu připravena.

  • K tématu též:

  • Aktualne.cz (21.1.2008) - Poláci mají Strach - knihu o poválečném antisemitismu (článek Romana Staňka o pobouřených a odsuzujících reakcích)

21. ledna 2008 - Daily Pricetonian.com: Professor may face charges in Poland

V souvislosti s vydáním své nejnovější knihy v je v Polsku J. T. Gross vyšetřován kvůli možnosti, že porušil polské zákony. V roce 2006 se zástupcům konzervativní Ligy polských rodin podařilo prosadit zákon o veřejném obvinění polského národa z organizování nebo z odpovědnosti za nacistické či komunistické zločiny. V případě, že kancelář státního zástupce shledá dostatek důkazů proti Grossovi, hrozí historikovi až tři roky vězení.

25. ledna 2008 - SME: Neznámi páchatelia nakreslili na synagógu v Komárne hákový kríž

Nejen pietní vzpomínkou byl letos doprovozen Den holocaustu. Na komárenskou synagogu přibyl v den, kdy se po celém světě konaly připomínkové akce, hákový kříž a číslice 88. Po pachatelích pátrá místní policie.

26. ledna 2008 - MF Dnes: Vzdal jí poctu Bundestag

Německý parlament vzdal v den připomínky obětí holocaustu poctu spisovatelce Lence Reinerové, jejíž projev a povídka zazněly na jeho slavnostním zasedání. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu sledovala paní Reinerová celý ceremoniál, kterého se zúčastnil německý prezident Horst Köhler i kancéřka Angela Merkelová, ze svého pražského bytu.

26. ledna 2008 - SME: Tajomstvo môjho života

Jedním z prvních lidí, kteří se díky otevření archivů v Bad Arolsenu dozvěděli pravdu o osudech svých příbuzných během holocaustu, je Moše Bar-Yuda. Narodil se na Slovensku a díky pomoci příbuzných se mu podařilo uprchnout do Palestiny. Z dokumentů se až nyní dozvěděl, kde a kdy zemřel jeho otec.

26. ledna 2008 - Týden: Antisemita na diskuzi ve škole. Téma? Holocaust

Pro studenty Obchodní akademie Heroldovy sady zorganizovala profesorka Pavlíčková diskusi na téma holocaust. Pozvány byly dvě pamětnice, které přežily koncentrační tábory, a také zástupci Národní strany, zejména Jan Skácel, jeden z jejích představitelů a člen nedávno vzniklé Národní gardy. O tom, jak na studenty beseda zapůsobila, vypovídá rozsáhlá diskuse pod článkem.

31. ledna 2008 - Hospodářské noviny: Europoslanci kritizují ČR za vepřín v Letech

Evropský parlament přijal rezoluci o strategii ve vztahu k Romům, ve které vyzývá českou vládu, aby se urychleně zabývala situací kolem velkovýkrmny prasat na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku. Na dokument jako tradičně reagovali někteří čeští politici, zvláště europoslanci za ODS, kteří hlasovali proti přijetí rezoluce, ale také představitelé Jihočeského kraje, kteří navrhují vepřín nebourat a vedle něj postavit důstojný památník, a Výbor pro odškodnění romského holocaustu (VPROH), jehož členové, mnozí pozůstalí po obětech letského tábora, prohlašují, že přesun vepřína je zásadní.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.