5. května 2008 - ČTK: Pražský magistrát zakázal pochod pravicových extremistů

Shromáždění osob židovského původu k 60. výročí vzniku státu Izrael se mělo konat v blízkosti izraelského vyslanectví v den výročí vzniku Státu Izrael 14. května. Úředníci pražského magistrátu však prověřili nahlašovatele a jeho zmocněnce, kterými jsou osoby úzce spojené s neonacistickou scénou, a akci zakázali.

6. května 2008 - Lidové noviny: Arcibiskupovy soukromé oslavy

Trnavský arcibiskup Ján Sokol se s národem opět podělil o svou náklonnost k prezidentovi Slovenského státu Jozefu Tisovi. V den 61. výročí Tisovy popravy odsloužil za prezidenta, který spolupracoval s německým nacistickým režimem a nechal odvézt slovenské Židy do koncentračních táborů, zádušní mši. Jedním ze zúčastněných byl také historik Milan S. Ďurica.

12. května 2008 - The New York Times: Irena Sendler, Lifeline to Young Jews, Is Dead at 98

Irena Sendlerová, zdravotní sestra, která z varšavského ghetta zachránila dva a půl tisíce dětí (viz Děti Ireny Sendlerové - článek z Roš chodeš 4/2007), zemřela ve Varšavě ve věku 98 let.

23. května 2008 - Reuters: New books, film find hidden hero of Holocaust

Zmiňovaným hrdinou je kontroverzní postava dějin holocaustu Rudolf Rezso Kasztner, jeden z vyjednavačů s nacisty během deportací maďarských Židů do koncentračních a vyhlazovacích táborů, kterému se podařilo zachránit na 1700 Židů. Po válce byly jeho činy zpochybněny a bylo označován za kolaboranta s nacisty. O jeho pozoruhodném osudu vyšly dvě knihy a vzniká celovečerní film režisérky Geylen Ross.

24. května 2008 - Respekt: Bodnutí

Kateřina Čopjaková informuje o činu dvaadvacetiletého mladíka, který se ve Strakonicích postavil hajlujícím skinheadům a vyzval je, aby přestali vykřikovat: Židi do plynu. Za to se mu dostalo bodné rány ze zadu do krku, která mu způsobila narušení míchy a ochrnutí poloviny těla.

25. května 2008 - Welt Online: Harter Beton und endlos küssende Männer

V samém centru Berlína, nedaleko Brandemburské brány, stojí první památník připomínající oběti nacistické perzekuce z řad sexuálních menšin. Autory betonového kvádru, v jehož středu je promítán nekonečně se opakující polibek dvou mužů (za dva roky jej vystřídá polibek dvou žen), jsou Michael Elmgreen a Ingar Dragset.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.