Nové knihy

červenec 2008

červenec 2008 - Knižní novinka: H. G. Adler: Neviditelná stěna

Artur Landau, hlavní postava románu a přeživší holocaustu, který žije v Anglii, pracuje na svém životním díle, historické práci o své životní zkušenosti. Díky nesdělitelnosti zkušenosti koncentračního tábora naráží na pomyslnou zeď, která jej odděluje od ostatních, a komplikuje mu nejen práci, ale i život. G. H. Adler psal román o svém životním díle (Terezín 1941-1945 - viz Nové knihy - leden 2008) v letech 1954-1961, vydán byl až rok po autorově smrti v roce 1988.

  • Adler, Hans G. Neviditelná stěna. Brno: Barrister a Principal, 2008. 444 s.

.

červenec 2008 - Knižní novinka: J. Čvančara: Někomu život, někomu smrt III. - Československý odboj a nacistická okupační moc 1943-1945

Třetím dílem završuje autor svou dvacetiletou práci, při níž se mu podařilo shromáždit více než čtyři tisíce fotografií a dokumentárního materiálu z období Protektorátu Čechy a Morava ilustrujících jak hrdiny a zrádce velkých dějin, tak příběhy obyčejných obyvatel okupované země. Od vzniku Kuratoria pro výchovu mládeže přes formování zahraničního odboje zakončuje svou knihu líčením rozhodujících bojů na východní frontě a spojeneckým vítězstvím. Nezapomíná však ani na poválečné události jako procesy s válečnými zločinci nebo odsun Němců.

  • Čvančara, Jaroslav. Někomu život, někomu smrt III. - Československý odboj a nacistická okupační moc 1943-1945. Praha: Laguna, 2008. 412 s.

.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.