Aktuality

říjen 2008

10. října 2008 - Praha: Stolpersteine

Mosazné destičky na dlažebních kostkách zapuštěných do chodníků před domy, ve kterých žili lidé před tím než byli odvezeni transporty do nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů či ghett, jsou od nynějška součástí pražských ulic na Starém městě. Praha se tak zapojila do projektu, který vznikl v Německu a jehož autorem je Gunter Demnig. Kameny k zakopnutí, či v české verzi Kameny zmizelých obsahují základní údaje o perzekuované osobě. Více informací na www.stolpersteine.com (německy).

10. října 2008 - Kolín: Slavnostní odhalení pamětních kamenů

Nejen v Praze, ale také v Kolíně, a to díky iniciativě studentů Střední odborné stavební školy, byly do chodníků před odpovídající domy instalovány pamětní kameny, které budou připomínat obyvatele Kolína zavražděné během holocaustu. Slavnostního odhalení na Karlově náměstí se zúčastnil také Gunter Demnig.

říjen 2008 - On-line výstava: Bearing Witness

Nová on-line prezentace zveřejněná na stránkách památníku Jad Vašem v Jeruzalémě nabízí pohled na dějiny holocaustu prostřednictvím předmětů z depozitáře památníku. Každý exponát měl svého majitele, který měl rodinu, přátele a svůj vlastní příběh poznamenaný nacistickou perzekucí během druhé světové války.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.