Zaznamenali jsme v tisku

prosinec 2007

2. prosince 2007 - Jewish Telegraphic Agency: Holocaust denier withdraws apology

Australský revizionista a popírač holocaustu Frederick Toben měl podle rozhodnutí soudu odstranit texty zpochybňující nacistickou perzekuci Židů ze svých webových stránek. Své původní rozhodnutí soudu vyhovět nyní odvolal a problematické články na stránkách ponechá.

3. prosince 2007 - European Jewish Press: Austrian court rejects appeal by Holocaust-denier Honsik

Rakušan Gerd Honsik je autorem knihy Osvobození pro Hitlera, v níž popírá existenci systému plynových komor v nacistických vyhlazovacích táborech. V roce 1992 byl odsouzen za popírání holocaustu, ale vzápětí uprchl do Španělska. Tam pilně tvořil další popíračské publikace. Po patnácti letech byl zatčen, předán zpět do Rakouska a přes odvolání se na špatný zdravotní stav a pokročilý věk odsouzen k osmnácti měsícům vězení nepodmíněně.

9. prosince 2007 - SME: Historik: 'Hajlujúci' cirkevný hodnostár nie je biskup Vojtaššák

Biskup Ján Vojtaššák byl za komunistického režimu perzekuován za své postoje a názory, za což by měl být podle představitelů katolické církve blahořečen. Jeho odkaz však značně kalí působení ve Státní radě Slovenského státu, která je zodpovědná též za protižidovská nařízení. Dobový snímek, ve kterém snad právě biskup Vojtaššák provádí nacistický pozdrav se zdviženou pravicí, se nyní mezi slovenskými historiky těší velkému zájmu.

12. prosince 2007 - ynet.com: Thousands visit Holocaust Victims Assets website

Asi 55 000 osob si před druhou světovou válkou zakoupilo akcie Jewish Colonial Trust, organizace založené Theodorem Herzlem v roce 1899 k získání finančních prostředků pro budoucí stát Izrael, ale později se staly oběťmi nacistického režimu. Na internetových stránkách Společnosti pro lokalizaci a navrácení akcií obětem holocaustu (Company for Location and Restitution of Holocaust Victims Assets) je nyní k dispozici jejich seznam spolu s formulářem žádosti o navrácení majetku oprávněným pozůstalým.

13. prosince 2007 - Týden: 18:27

Úsilí židovských organizací v Řecku vedlo k úspěchu. Konstatin Plevris, řecký krajně pravicový novinář a spisovatel, byl Aténským soudem odsouzen k podmínečnému trestu čtrnácti měsíců za svou knihu Židé: Celá pravda. V ní označuje Židy za podlidi a holocaust za pouhou záminku k vydírání Německa.

14. prosince 2007 - Zpravodajství Plzeň: Studenti gymnázia v Plzni zmapovali osudy 12 Židů z Terezína

Na začátku byl projekt Spolužáci, v jehož rámci skupina studentů gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni vypátrala židovského chlapce, který před druhou světovou válkou navštěvoval jejich školu. Postupně se jim podařilo soustředit dvanáct příběhů, jejichž hrdinové byli vězni koncentračního tábora v Terezíně a bydleli na jednom pokoji. Výsledky své práce publikovali v knize Pokoj 127.

16. prosince 2007 - Romea, ČTK: Policie ukončila sraz skinheadů v Jirkově

Přibližně osmdesát vyznavačů neonacistických a rasistických ideálů se tentokrát sešlo v obci u Chomutova. V sále místní kuželkárny zazněly antisemitské a rasistické písně, a proto hlídkující policisté poté akci ukončili. Několik účastníků koncertu vyslechli, členové účinkujících kapel utekli.

17. prosince 2007 - Radio Praha: Pravicoví extremisté se chystají na pochod Plzní, chtějí se ozbrojit

18. ledna 1942 odjel první transport s židovskými obyvateli Plzně do koncentračního tábora v Terezíně. Na 19. ledna 2008 svolal Václav Bureš do centra města pochod, který má být protestem proti znemožnění průchodu neonacistům pražskou židovskou čtvrtí 10. listopadu 2007. Ty účastníky akce, kteří mají zbrojní pas, vyzývá, aby se na pochod ozbrojili.

17. prosince 2007 - České noviny: Výzkum: Většina mladých má negativní vztah k Romům či vězňům

Necelých 1700 žáků a studentů českých a moravských středních škol odpovídalo na otázky týkající se jejich vztahu k národnostním, sexuálním či sociálním menšinám. Výsledky nejsou nijak povzbudivé. Například: Osmi z deseti mladých vadí drogově závislí a vězni. Tři čtvrtiny žáků a žákyň mají negativní vztah k prostituujícím a Romům. [...] Téměř polovina míní, že by pro ně stát měl zřizovat speciální školy. Třetina by je vykázala mimo Česko.[...] Čtyři z deseti hochů a dívek mají negativní vztah k Východoevropanům, muslimům, Vietnamcům i nezaměstnaným. [...] Necelá pětina netoleruje věřící.

30. prosince 2007 - Jewish Telegraphic Agency: Macedonia's plan to resolve outstanding Holocaust property claims was praised by American Jewish Committee

Makedonská vláda se rozhodla vyhovět přání židovských organizací a uvolní 25 milionů dolarů na dobudování památníku holocaustu v centru Skopje. V něm by měla být expozice věnovaná dějinám židovské komunity, která před druhou světovou válkou čítala více než sedm tisíc osob, a také kulturní a vzdělávací centrum. Dnes žije v zemi jen několik desítek Židů.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.