Zaznamenali jsme v tisku

září 2007

4. září 2007 - Spiegel Online: German Artist Commemorates Black Holocaust Victim

Od roku 1997 dláždí Günter Demming berlínské chodníky mosaznými kostkami na památku obětí nacistického režimu. Nyní by se měl takového památníku dočkat také Mahjub bin Adam Mohamed, který se stal vojákem německé armády v africké Tanzánii a později se přestěhoval do Berlína. Zde hrál v několika německých filmech, ale v roce 1941 byl zatčen, obviněn z překročení zákazu styků mezi rasami a uvězněn v koncentračním táboře Sachsenhausen, kde v listopadu 1944 zemřel.

15. září 2007 - Star-Telegram.com: Holocaust Torahs find new life at synagogues

Členové židovské náboženské kongregace Bejt-El v texaském Fort Worthu se teprve nedávno dozvěděli o původu Tóry, kterou již čtyřicet let užívají. Jde o jednu ze svatých knih zabavených během druhé světové války nacisty ze synagogy v české Uhříněvsi. Příběh Tóry spolu s historií židovské komunity v české obci nyní představují veřejnosti prostřednictví dokumentární výstavy.

17. září 2007 - Jewish Telegraphic Agency: Holocaust denier's sentence upheld

Německý spolkový soud zamítl odvolání Ernsta Zuendela proti rozsudku Mannheimského soudu a potvrdil jeho pětiletý trest odnětí svobody za popírání holocaustu. Soudce Ulrich Meinerzhagen prohlásil, že odsouzený je extrémní antisemita a přesvědčený nacista, který usiluje o očištění jména Adolfa Hitlera.

17. září 2007 - Antidiskriminace.romea.cz: Švýcarští lidovci vyvolali rozruch xenofobním volebním plakátem

Na červeném poli označeném švýcarským křížem stojí tři ovce, z nichž jedna vykopává zadníma nohama čtvrtou - černou - ven na bílou část plochy. Kresba doplněná heslem Vytvořit bezpečnost (Sicherheit schaffen) propaguje Švýcarskou lidovou stranu, v jejímž programu je snaha o zastavení přistěhovalectví a deportace nežádoucích cizinců. Politické uskupení, které má v zemi značnou podporu, sklidilo za svou nejnovější kampaň kritiku nejen místních organizací zabývajícími se lidskými právy, ale také židovské obcí a zástupců OSN.

23. září 2007 - Jewish Telegraphic Agency: Holocaust in Spain conference set

Účastníci mezinárodní konference, kterou organizuje Památník holocaustu Jad Vašem, se budou v Jeruzalémě vůbec poprvé zabývat problematikou holocaustu ve španělsky mluvících zemích.

24. září 2007 - Citizen-Times: Anne Frank exhibit seeks to expose causes of Holocaust

V Ashevillu v americké Severní Karolině je pro veřejnost přístupná putovní výstava Anne Frank: A History for today, která stejně jako desítky dalších po celém světě včetně tuzemské výstavy Anna Franková: Odkaz pro současnost pochází z dílny Domu Anne Frankové v Amsterdamu. V Ashevillu se na ní podílelo Center for Diversity Education a dalšími místními organizacemi. Až do 9. listopadu budou moci zájemci navštívit nejen expozici autentických dokumentů, fotografií a textů o světoznámé autorce a jejím deníku, ale také přednášky, hudební představení a další tematické akce.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.