Zaznamenali jsme v tisku

květen 2007

3. května 2007 - Reflex: Alexandrijská knihovna

V článku Dana Hrubého o slavné egyptské knihovně se mimo jiné dozvíme o aféře kolem vystavení Protokolů sionských mudrců nebo o přesvědčení egyptského badatele al-Bušejrího o tom, že v současném Izraeli je běžně praktikována rituální vražda - vraždění křesťanských dětí kvůli ingredienci do macesů.

3. května 2007 - Děčínský deník: Památník v Terezíně oslaví šedesátku

V květnu 1947 byl založen Památník Terezín. Od té doby prošla instituce, jejímž úkolem je seznamovat širokou veřejnost s dějinami koncentračního tábora, mnoha proměnami. Od prvotního Památníku národního utrpení, který se soustřeďoval pouze na politickou věznici v Male pevnosti, až po Muzeum ghetta, moderní instituce, která plní řadu úkolů: archivní a výzkumná činnost, vzdělávání mládeže, kulturní činnost atd.

3. května 2007 - Právo: Pardubice uctí oběti vyhlazování Židů

A to třídenní konferencí Pardubice pro Izrael, jejímž hlavní pořadatelem je Křesťanské středisko Pardubice. Hlavními hosty budou izraelský spisovatel Johannes Gerloff, izraelská varhanní virtuoska Evelyn Katz a velvyslanec Izraele v ČR Arie Arazi. Kromě besed, přednášek, koncertů dojde v sobotu také na čtení jmen obětí holocaustu z Pardubic a okolí, jejichž strastiplná cesta začala v prosinci 1942 transporty do Terezína.

7. května 2007 - International Herald Tribune: Germany to create first museum to honor citizens who helped hide Jews during Holocaust

Muzeum Tichých hrdinů, lidí, kteří během holocaustu ukrývali své židovské sousedy, by mělo být otevřeno v roce 2008 v centru Berlína v domě, v němž měl dílnu na výrobu smetáků a kartáčů Otto Weidt. Před deportacemi v ní chránil hlavně slepé a hluchoněmé židovské dělníky. Jak říká historik Johannes Tuchel z organizace German Resistance Memorial Center, jen v Berlíně bylo zachráněno na 1700 Židů, na jejichž ukrývání se podílelo 20-30 tisíc berlínských Němců. Údaje o počtech zachráněných Židů v celém Německu nejsou zatím známy.

7. května 2007 - RIA Novosti: Estonia erects monument to Gypsy victims of Nazi executions

Zatímco jeden pomník byl v estonském Talinu odstraněn, jiný byl slavnostně odhalen. Po šest let trvajícím snažení místní romské komunity má ve městě památník 2000 romských obětí holocaustu, které byly spolu s několika tisíci českých, polských a německých Židů brutálně zavražděny během masakru v Kalevi-Lijvě, který provedli příslušníci Einsatzgruppe A v září 1944.

18. května 2007 - GardianUnlimited: Italian University Bars Holocaust Denier

Profesor Moffa, působící na universitě v Teramu, pozval na svůj seminář v rámci magisterských Blízkovýchodních studií dalšího známého revisionistu Roberta Faurissona. Ten byl ve Francii již pětkrát odsouzen za výroky o neexistenci osvětimských plynových komor. Seminář zrušil sám Moffa po tiskové konferenci obou vědců, během níž před budovou protestovali studenti a hrozili fyzickou inzultací.

20. května 2007 - European Jewish Press: Holocaust-denier Irving expelled from Polish book fair

Ve Varšavě se konal mezinárodní knižní veletrh Warsaw International Book Fair. Nakladatelství Focal Point pozvalo na prezentaci knihy jednoho ze svých autorů, odsouzeného popírače holocaustu Davida Irvinga. Známý historik-amatér byl z veletrhu vykázán, při čemž stihl Polsko obvinit z porušování lidských práv.

21. května 2007 - Týden: Dělníky do zotavoven, odbojáře na popraviště

Příloha Speciál aktuálního vydání Týdne je věnována atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Text doplňuje řada fotografií a také svědectví paní Heleny Vovsové, pomocné zahradnice v Heydrichově rezidenci v Panenských Břežanech.

21. května 2007 - Právo, Dzeno.cz: Neonacista v Mostě najel do anarchistů

V sobotu si několik set neonacistů připomnělo smrt svého kolegy Miloše Reha, který byl smrtelně pobodán před osmi lety. Akce byla povolena a hlídána policí, přesto došlo k vážnému incidentu. Jeden z příznivců krajní pravice najel svým autem do hloučku protestujících antifašistů a zranil dvě dívky. Řidič byl zadržen a obviněn z ublížení na zdraví.

23. května 2007 - Tiscali: AI: Romové jsou v ČR dále diskriminováni

Konstatuje to výroční zpráva Amnesty International za rok 2006. Nerovné postavení panuje stále hlavně ve vzdělávání, zdravotní péči, bydlení a zaměstnávání.

24. května 2007 - Aktualne.cz: V Ženevě hořela synagoga. Policie hledá žháře

Největší židovský svatostánek ve městě postavený v roce 1971 byl podle zatím zjištěných indicií zničen úmyslně, neboť oheň se šířil najednou z několika míst. K požáru došlo v brzkých ranních hodinách, kdy v synagoze nikdo nebyl.

28. května 2007 - Brněnský deník: Velkou synagogu zničili nacisté

V rubrice věnované brněnským čtvrtím informuje David Bimka o historii největší brněnské synagogy, novorománské třípatrové budovy postavené v polovině 19. století. Na bohoslužby do ní chodili brněnští Židé až do 16. března 1939, kdy ji zdejší nacisté vypálili a zbořili.

30. května 2007 - Times.uk:Eichmanńs passport found by chynce in Argentina

Pas, na který vycestoval jeden z hlavních organizátorů konečného řešení židovské otázky v Evropě do jižní Ameriky, byl nalezen v soudním spise v Agrentině. Dokument mu na jméno Ricardo Klement vystavil Mezinárodní výbor Červeného kříže v roce 1950.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.