Aktuality

listopad 2007

1. listopadu 2007 - Beseda v Praze: Projevy neonacismu u nás a legislativní a represivní možnosti jejich omezení

V sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze budou od 18 hodin debatovat PhDr. Kateřina Jacques (poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR), JUDr. Pavel Kučera (místopředseda Nejvyššího soudu), plk. Bc. Jiří Ráž (vedoucí Odboru terorismu a extrémismu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Policie ČR), Mgr. Klára Kalibová (občanské sdružení Tolerance a občanská společnost). Moderuje Petr Brod.

5. listopadu 2007 - Člověk v tísni - Varianty: Vzdělávací projekt Dovedu to pochopit?

Na novém CD-ROMu vytvořeném v rámci hudebně-vzdělávacího projektu je videoklip Nedovedu pochopit hudební formace The Tchendos, modelový seminář, doprovodné texty pro pedagogy a seznam doporučené literatury. Pilotní CD by měli čeští pedagogové využít k uspořádání diskusního semináře na téma holocaustu, antisemitismu a současných projevů neonacismu. Dalšími výstupy projektu by měly být DVD a publikace, které se budou věnovat dalším tématům - životu v ghettu, migraci, náboženské toleranci a nesnášenlivosti v hudbě.

8. listopadu 2007 - Odhalení pomníku na místě bývalé synagogy ve Dvoře Králové

Památník ve tvaru židovské hvězdy, která je jedním cípem zabodnuta do země, navrhl sochař Ota Černý. Půl druhého metru vysoká plastika stojí na místě, kde od roku 1891 stála novorománská synagoga. Budova přečkala druhou světovou válku, na přelomu let 1965 a 1966 však musela ustoupit nové silnici.

21. listopadu 2007 - Beseda v Praze: Výuka o holocaustu v Čechách a v okolních zemích

Diskuse, která se koná od 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, se zúčastní Miloš Pojar (zmocněnec ministerstva zahraničí pro české předsednictví v Mezinárodním výboru o holocaustu), Martin Šmok (filmový režisér a scénárista), Marie Zahradníková (lektorka pro otázky antisemitismu a šoa ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze). Moderuje Petr Brod.

23. listopadu 2007 - Sbírkový koncert v Brně: Návrat Ernsta Brnu

Na židovském hřbitově v brněnské městské části je pochováno 807 osob židovského původu, které zemřeli před začátkem masových deportací do nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů. Více než 340 hrobů dodnes nemá svůj náhrobní kámen. Cílem projektu Židovské obce v Brně je získat finanční prostředky a všem těmto lidem vrátit jméno a důstojně připomenout jejich památku. Pro tento účel byl také uspořádán benefiční koncert skladeb brněnského hudebníka Heinricha Wilhelma Ernsta v Mozartově sále divadla Reduta. Více informací např. na stránkách brněnského magazínu Metropolitan.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.