Aktuality

březen 2007

7. března 2007 - Pietní akt a vernisáž výstavy v Brně: 64. výročí transportu Romů z Brna do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau a Holocaust Romů na Slovensku 1939-1945

Pietní akt se v přednáškovém sále Muzea romské kultury, Bratislavská 67, koná od 15 hodin. Následovat bude vernisáž nové výstavy o pronásledování Romů během druhé světové války na Slovensku.

8. března 2007 - Tryzna za rodinný tábor

Každoroční připomínku obětí vyvraždění tzv. terezínského rodinného tábora v Osvětimi, kterou nacisté provedli v noci ze 7. na 8. března, pořádá Terezínská iniciativa od 10 hodin v prostorách Pinkasovy synagogy v Praze.

12. března 2007 - Přednáška v Praze: Od diskriminace ke genocidě, 1. část

Přednáška na pomezí filatelie a historie Heinze Wewera z Hochschule der Künste Berlin, Německo, začíná v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Anglicky s tlumočením do češtiny. (2. část se bude konat 18. 4. 2007)

březen 2007 - Parkers Institute: Nabídka dvou stipendií

Parkes Institute na univerzitě v britském Southamptonu, který se věnuje židovské historii a kultuře, vypisuje pro zájemce z východní Evropy včetně České republiky výběrové řízení na dvě stipendia pro magisterské studium. Uzávěrka pro podání přihlášek je 30. dubna 2007. Podrobné informace a podmínky na stránkách Parkes Institute.

21. března 2007 - Brno, Liberec, Praha, Olomouc, Ostrava, Strakonice, Ústí nad Labem: Mezinárodní den pro odstranění rasismu

Součástí informační kampaně, jejímž cílem je upozornit na projevy rasové diskriminace v České republice, bude nejen rozdávání oranžových stužek a informačních materiálů v ulicích českých a moravských měst, ale také večerní koncert v pražském klubu Abaton. Hlavním pořadateli akce je Multikulturní centrum v Praze, na jehož internetových stránkách jsou k dispozici další informace.

25. března 2007 - Putovní výstava na Slovensku: Vagón

Netradičně pojali pracovníci Muzea Slovenského národního povstání výstavu k 65. výročí prvních transportů slovenských Židů do koncentračních a vyhlazovacích táborů nacistické Třetí říše. Expozice je umístěna ve dvou vozech, tzv. dobytčácích, kterými byli Židé přepravováni: v prvním bude informativní expozice mapující dějiny židovského i romského holocaustu na Slovensku a příběhy několik konkrétních osob, ve druhém pak bude jen prázdný prostor a několik figurín. Aby návštěvníci mohli prožít autenticitu, budú vo vozni uzatvorení, pri stlmenom svetle, aby sa sprostredkoval individuálny pocit. Poprvé bude vlak instalován 25. března v Popradě, odkud byl vypraven první transport tisíce mladých žen ze Slovenska do Osvětimi. Organizátoři chtějí příští rok přijet i do České republiky, posledním stanovištěm by měl být Terezín. Více informací, včetně harmonogramu putování vlaku, na www.vlaky.net.

29. března 2007 - Přednáška v Praze: Slovensko za Druhé republiky

Přednáška PhDr. Valeriána Bystrického, DrSc. z Historického ústavu Slovenské akademie věd začíná v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.