Zaznamenali jsme v tisku

prosinec 2006

4. prosince 2006 - SME: Nové fakty o postoji Vatikánu k holokaustu židov

Izraelská badatelka Dona Poratová zjistila z málo známých dokumentů, že vatikánský emisař Giuseppe Roncalli, pozdější papež Jan XXIII., kritizoval během druhé světové války politiku Pia XII. Zprávu o vyvražďování Židů v Osvětimi, tzv. osvětimský protokol, předal Vatikánu již v červnu 1944, tedy o čtyři měsíce dříve než bylo oficiálně uváděno.

9. prosince 2006 - Boleslavský deník: Do Izraele se vydala i dívka z Boleslavi

Díky Programu pro mládež Cena vévody z Edinburghu v ČR se skupina vybraných studentů středních škol dostala na desetidenní pobyt do Izraele, jehož náplní bylo seznámit se s pamětníky holocaustu a pořídit s nimi rozhovory pro Český rozhlas.

9. prosince 2006 - MF Dnes: Příběh neskutečný jako život sám

Arthur Kirsch je známým hercem v předválečném Berlíně. Po nástupu nacistů k moci musí jeviště opustit. V tyrolském převleku se dostává do divadla v Rakousku a postupně, jako prototyp Arijce a antisemity, se stává hvězdou rakouského jeviště. To je základní příběh nově inscenované hry v brněnském Městském divadle. Jejím autorem je Felix Mitterer, který se inspiroval skutečným příběhem židovského herce Lea Reusse.

11. prosince 2006 - BBC News: Iran defends Holocaust conference

Ve dnech 10. a 11. prosince se v Íránu koná ohlášená konference o holocaustu - dvoudenní setkání téměř sedmdesáti delegátů z třiceti zemí světa, mezi nimiž je např. revizionista Robert Faurisson nebo David Duke, bývalý šéf Ku Klux Klanu, ale také několik ortodoxních rabínů.

19. prosince 2006 - MF Dnes: Badatel mapuje historii Židů

Bývalý archivář Ladislav Vilímek nezahálí ani v důchodu. Již pět let pracuje na Vilímkově seznamu - soupisu všech židovských obyvatel Jihlavy od konce 18. století do holocaustu. Sbírku dvaceti tisíc jmen, která doposud shromáždil, nyní prezentuje ve Spojených státech, kde je chce nabídnout Centru Simona Wiesenthala.

20. prosince 2006 - ČTK: Senát odmítl popírání holokaustu, vyzval k odsouzení i ostatní

Návrh usnesení, které reaguje na konferenci o holocaustu konanou v Íránu, podal předseda senátu Přemysl Sobotka. Popírání holokaustu [...] je podporou antisemitismu, odporuje historickým faktům a vede ve svém důsledku k vládě lži, k popírání práva člověka na důstojný život, a tudíž nastolení diktatur a totalitních režimů, uvádí se mj. v dokumentu.

21. prosince 2006 - Hospodářské noviny: Vznikl hudební klip o šoa

Autory písně a videoklipu Neodvedu pochopit jsou členové hudební formace Tchendos. Zatím se bude promítat na školách, autoři však věří, že o klip, který využívá výpovědi pamětnice holocaustu, projeví zájem média. Projekt podpořila Nadace Židovského muzea v Praze a Národní filmový archiv.

21. prosince 2006 - Hospodářské noviny: Britský popírač holocaustu je na svobodě. Podmínečně

Zbývající dva roky trestu podmíněně a okamžitě opustit Rakousko, tak rozhodl nejvyšší zemský soud ve Vídni v odvolacím řízení s Davidem Irvingem. Polehčující okolností soud shledal, že se trestného činu, za který byl odsouzen, dopustil již před sedmnácti lety.

24. prosince 2006 - Aktualne.cz: Cesta z ghetta učí, jak přežít

Michaela Hirtová a Jiří Mikoláš, pracovníci organizace Člověk v tísni, vytvořili deskovou společenskou hru určenou pro žáky a studenty českých škol. Cílem hráče je dostat svou čtyřčlennou rodinu ven z ghetta, kde již delší dobu žijí. S postupem hry se však situace rodiny značně komplikuje - sociální dávky dochází, každý naráží na každodenní realitu nemožnosti sehnat práci, jednat s úřady nebo zaplatit nájem. "Nikdy mě nenapadlo, že ti lidé mají tak málo peněz, že je odmítnou z práce jen proto, že jsou Rom. Nebo třeba taková banální věc, že mají vlastní pocity, že jsou ze své situace deprimováni," uvedla po hře studentka čtvrtého ročníku plzeňského gymnázia.

28. prosince 2006 - Šumperský a Jesenický deník: Střecha ukrývala poklad

Zdevastovaná klasicistní synagoga v Lošticích se konečně dočkala opravy střechy. Během prací našli dělníci za trámy dvě staré hebrejské knihy, obě ve velmi špatném stavu. Po dokončení nové střechy by měla být opravena celá budova, která bude sloužit pro kulturní akce.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.