Zaznamenali jsme v tisku

červen 2006

23. června 2006 - MF Dnes, Dženo.cz: Zdravotníci oslavují, pavlačový dům zmizí

Přesto, že jsou tzv. romská ghetta v českých a moravských městech stále více kritizována z řad nevládních organizací i státních úřadů, radnice města Vsetína hodlá vystěhovat další skupinu Romů do obytného komplexu za město.

27. června 2006- ČTK, Romea.cz: Vláda chce dát čtyři miliony na kampaň proti rasismu, projedná ji

Částka na letošní kampaň by měla být stejně vysoká jako v minulých dvou letech, konkrétní podobu již sedmého ročníku projektu, který bojuje proti projevům rasismu a xenofobie u nás, projedná vláda ve středu.

28. června 2006 - Rovnost - Brněnský deník: Na kontroverzní výstavu o Romech Brno nepřispěje

V brněnském sídle ombutsmna bude instalována výstava Romský holocaust, která byla poprvé veřejnosti představena v sídle Evropského parlamentu, později také v Senátu ČR. Organizátoři žádali brněnské zastupitelstvo o symbolický příspěvek deseti tisíc korun. Důvodem pro zamítnutí žádosti je fakt, že k vyobrazení holocaustu Romů v Evropě je připojena jako příklad perzekuce z dnešní doby výstavba zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem. To zastupitel za ODS Robert Kotzian, který na svých osobních stránkách v rubrice Co mi v politice nejvíce vadí jako druhý bod uvádí multikulturalismus, považuje za zneužití tragické historické události.

28. června 2006 - České noviny: Německo uspořádá kampaň proti rasismu

Před každým ze čtvrtfinálových zápasů na mistrovství světa ve fotbale, které se budou konat v Berlíně, Hamburku, Frankfurtu a Gelsenkirchenu, přečtou kapitáni nastupujících mužstev poselství vyjadřující odpor proti rasismu a xenofobii. Mistrovství světa je vynikající program proti xenofobii a pro integraci, řekl německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble a zároveň vyzdvihl, že se nenaplnily zprávy o tom, že němečtí neonacisté chtějí MS zneužít k tomu, aby se zviditelnili.

30. června 2006 - SME: FAZ: V slovenskej vláde budú antisemiti

Přehled ohlasů na slovenské povolební dění v různých německých novinách přinesl deník SME: S najsilnejším odporom sa - podľa denníka [Süddeutsche Zeitung]- stretáva skutočnosť, že súčasťou novej vlády bude SNS, ktorej vodca Ján Slota vynikol opakovane vulgárnymi výpadmi proti Maďarom, Rómom a židom.

30. června 2006 - Právo: Krajský projekt střediska humanitních věd oživí město Terezín

Během několika následujících let by v Terezíně mělo vzniknout Středisko humanitních studií se zaměřením na studia dějin holocaustu ve městě Terezín. Záměrem představitelů kraje Ústí nad Labem je vybudovat v bývalém koncentračním táboře centrum výzkumu a studia holocaustu jako obdobu muzeí ve Washingtonu nebo Jeruzalémě, jsou pro zatím zapojeny Památník Terezín, město Terezín, Asociace židovských obcí USA a nadnárodní společnost Ernst&Young.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.