Aktuality

listopad 2006

1. listopadu - 15. prosince 2006 - Výstava v Praze:Terezínské ghetto

Fotografie Petra Holubce ze souboru černobílých i barevných snímků vytvořených v letech 2004 - 2005 se zaměřují na prázdné budovy bývalého ghetta, na tichý pohyb v uzavřených a nepřístupných prostorách. Výstava je otevřena v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze od pondělí do čtvrtka od 10 do 16 , v pátek do 15 hodin.

7. listopadu 2006 - Beseda v Praze: Kdo nevyje s Vlkem

Setkání a beseda s pravnukem Richarda Wagnera a prapravnukem Ference Liszta Gottfriedem Wagnerem u příležitosti prvního vydání českého překladu jeho autobiografické knihy Wer mit dem Wolf heult, v níž se distancuje od své rodiny zatížené po několik generací antisemitismem a úzkými kontakty s Adolfem Hitlerem. Anglicky s tlumočením. Začátek tradičně v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze.

9. listopadu 2006 - Beseda v Brně: Prý jsme měli štěstí

Moderovaná beseda s židovskými a romskými pamětníky holocaustu: setkání s lidmi ze dvou nacisty nejvíce pronásledovaných skupin, které se ve svém utrpení vzájemně setkávaly a velmi často si i pomáhaly, bude ukončena diskusí mezi hosty a návštěvníky z řad veřejnosti. Akce se koná v rámci Roku s židovskou kulturou - 100 let Židovského muzea v Praze a za podpory Nadačního fondu obětem holocaustu. Začíná v 16 hodin v přednáškovém sále Muzea romské kultury, Bratislavská 67.

2. listopadu - 3. prosince 2006 - Výstava v Prostějově: Neztratit víru v člověka... Protektorát očima židovských dětí

Putovní výstava a vzdělávací projekt Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze se přestěhovala do Prostějova. Na dvaceti panelech přináší příběhy šesti dětí, které byly za války pro svůj původ perzekuovány. Záměrem projektu je prostřednictvím putovní výstavy přiblížit přitažlivou formou především žákům a studentům základních a středních škol náročné téma holocaustu a zprostředkovat jim seznámení s židovskou menšinou. Expozice bude doprovozena výstavou Pocta dětským obětem holocaustu vzniklé v rámci projektu Zmizelí sousedé. Více na stránkách Židovského muzea...

Výstava je přístupná v Muzeu Prostějovska ve výstavních prostorách Špalíček, Uprkova 18, denně kromě pondělí 9.30 - 12.00 hod. a 13.00 - 17.00 hod. Budova má bezbariérový vstup.

3. - 9. listopadu 2006 - Festival v Trutnově: Devět bran

Festival česko-německo-židovské kultury se letos ve své druhé části přestěhoval do Podkrkonoší. Koncerty klasické i klezmerové hudby, filmové projekce a výstava budou probíhat v Hudební síni B. Martinů, na faře Českobratrské církve evangelické a v Muzeu Podkrkonoší. Program na stránkách spolupořadatele festivalu sdružení Menorah.

9. listopadu 2006 - Beseda v Brně: Kdo nevyje s Vlkem

Setkání a beseda s pravnukem Richarda Wagnera a prapravnukem Ference Liszta Gottfriedem Wagnerem u příležitosti prvního vydání českého překladu jeho autobiografické knihy Wer mit dem Wolf heult, v níž se distancuje od své rodiny zatížené po několik generací antisemitismem a úzkými kontakty s Adolfem Hitlerem. Součástí besedy bude autogramiáda knihy. Anglicky s tlumočením. Začátek v 19 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Brně, Kpt. Jaroše 3.

13. listopadu 2006 - Česká televize: Soumrak bohů

Významný italský režisér Luchino Visconti natočil v 1969 film o rodině německých továrníků v období třicátých let, v němž na pozadí osudů jednotlivých členů roku vykreslil atmosféru nastupujícího nacismu. Česká televize vysílá snímek v rámci Filmového klubu od 21.20 hodin na ČT2.

17. listopadu 2006 - Scénické čtení v Brně: Děvčata z pokoje 28 a Český kabaret v Terezíně

Jevištní úprava dvou děl, která vznikla v terezínském ghettu, bude uvedena od 19 hodin v divadle Reduta. Scénické pásmo Děvčata z pokoje 28 Hannelore Brenner-Wonschickové popisuje osudy tuctu děvčátek, která prošla Terezínem, prostřednictvím jejich vlastního svědectví, promlouvajícího z deníkových zápisků, památníků i dobových dokumentů. Druhý na programu bude nedávno objevený jediný kompletní scénář napsaný v Terezíně na jaře 1944 Felixem Porgesem, Vítězslavem Horpatzkým a Pavlem Weissensteinem.

19. listopadu 2006 - Beseda v Brně: Divadlo v Terezíně a Druhý český kabaret: 'Duchovní vzdor'?

Jak popisují pamětníci terezínské divadlo a jeho působení s odstupem šedesáti let. První ze dvou besed s americkou teatroložkou a bohemistkou Lisou Peschel. Tentokrát o nedávném objevu prozatím jediného kompletního (tedy včetně notové partitury) česky psaného scénáře, který vznikl v Terezíně, jeho rekonstrukci a scénických adaptacích. Beseda začíná v sále brněnské pobočky Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea, Kpt. Jaroše 3, od 15 hodin.

23. listopadu 2006 - Beseda v Praze: Co se skrývá za Lidicemi?

Ukázky z dokumentárních filmů a beseda s režisérem-dokumentaristou a autorem multivizí nové multimediální expozice v Muzeu památníku Lidice Pavlem Štinglem, který se dlouhodobě zabývá využíváním dokumentárních filmů k výuce historie s důrazem na témata holocaustu, 50. let a velkých osudů 20. století, i možnostmi moderních technologií v dnešním muzejnictví. Začátek v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze.

20. listopadu 2006 -On-line prezentace: 60. výročí norimberských procesů

20. listopadu 1945 začaly norimberské procesy. Na internetových stránkách památníku Jad Vašem najdeme obsáhlou prezentaci článků, dokumentů, fotografií a dalších materiálů, které se vztahují k soudním procesům, během nichž byli odsouzeni mnozí z vysokých představitelů nacistického režimu.

26. listopadu - 2006 - Výstava v Brně: Děvčata z pokoje č. 28, L 410, Terezín

Výstava vznikla péčí německé novinářky a reportérky Hannelore Brenner-Wonschick, která na základě osobních vzpomínek žen vězněných v mládí v Terezíně vydala v Německu stejnojmennou knihu, doplněnou dochovanými dokumentárními materiály. Během listopadu by měla kniha vzpomínek vyjít v českém překladu v nakladatelství Barrister & Principal. Výstava se veřejnosti přístupná v brněnském Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea, Kpt. Jaroše 3.

29. listopadu 2006 - Česká televize: Zrozeni z popela

Dokumentární film o Avrahamu Harschalomovi, který odhaluje svým dětem padesát let skrývané tajemství - byl vězněn v Osvětimi, odkud uprchl a skrýval se v Praze. Izraelský snímek vysílá ČT2 v Dokumentárním klubu od 22.10 hod.

  • Repríza:

  • neděle 3.12.2006 ČT2 - 2.20 hod

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.