Aktuality

červenec 2006

11. července - 28. srpna 2006 - Výstava v Praze: Lodní lístek do ráje

Výstava, která byla loni prezentována v Památníku Terezín, se na letošní léto přesouvá do Galerie S.V.U Mánes - Diamant ve Spálené ulici v Praze a Galerie Milenium (Tržiště 5) v Praze I. Pro připomenutí: kurátorka výstavy Jelena Makarová ukazuje díla Židů, kteří se narodili v Čechách a ve čtyřicátých letech utekli do Palestiny: Peretze Bédy Mayera a Fritze Haendela. Na kresbách, dřevořezech a karikaturách jsou zachyceny zejména jejich dojmy a vzpomínky na útěk z válečné Evropy lodí až na ostrov Mauricius, kde byli oba uvězněni.

20. července 2006 - Představení v Praze: Hear our Voice

Dílo známých skladatelů Jonathana Dovea a Matthewa Kinga, vzniklo na základě libreta Tertii Sefton-Greenové, do něhož autorka začlenila básně, deníky a dopisy napsané dětmi v období šoa (holocaustu). Celé dílo bylo vytvořeno na základě workshopů s mladými lidmi. Vrcholí jím unikátní hudebně-vzdělávací projekt uskutečněný ve třech zemích, který nastínil novou metodu vyučování o šoa prostřednictvím umění. Nový film režisérky Marty Hrubé dokumentuje práci se studenty v Praze a vytváří pozadí vystoupení. Pražské premiéře budou předcházet vystoupení ve Fürth Stadttheater v Norimberku a v Bloomsbury Theatre v Londýně.

červenec 2006 - Muzeum holocaustu ve Washingtonu: Katalog organizací shromažďujících výpovědi svědků holocaustu

Pracovníci Muzea holocaustu ve Washingtonu vytvořili a pro veřejnost zpřístupnili on-line databázi organizací po celém světě, které se zabývají shromažďováním svědeckých výpovědí lidí přeživších holocaust. Informace o každé z více než 125 organizací zahrnuje nejen kontakty, ale také data o dané organizaci nebo podrobnosti o konkrétní sbírce záznamů. Vyhledávat lze podle klíčových slov, k dispozici je také seznam organizací podle místa působení nebo abecední seznam.

23. - 29. července 2006 - Týden židovské kultury Holešov

Další ročník tradičního letního festivalu v Holešově, který pořádá občanské sdružení Olam - Společnost Judaica, přinese kromě mnoha koncertů , přednášek a besed také projekce filmů s tematikou holocaustu. Podrobný program na stránkách sdružení Olam nebo ICEJ v sekci aktuality.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.