Aktuality

leden 2006

Leden 2006 - Výstava v Praze: Kamarádky a kamarádi malé Helgy

Unikátní památník, do kterého malé Helze Weissové-Hoškové kreslili a zapisovali upomínky její přátelé v letech 1939-1943, je vystaven v prostorách Úřadu městské části Praha 8, U Meteoru 6 - foyer Bílého domu, v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin a v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 8 do 15 hodin až do konce ledna. Doprovází ji expozice Boj proti hitlerovskému Německu na poštovních známkách ze sbírky Adolfa Burgera.

leden 2006 - On-line výstava: With Sanctity and With Valour (Se svatostí a odvahou)

Památník holocaustu v Jeruzalémě Jad vašem umístil na své internetové stránky on-line výstavu, jejímž tématem je život ortodoxních Židů před druhou světovou válkou, během holocaustu i po jeho skončení. Komentované dobové fotografie ukazují každodenní život a dodržování tradic judaismu převážně v polských ghettech.

9. - 31. ledna 2006 - Výstava v Olomouci: Totálně nasazeni. Nucená práce pro III. říši 60 let poté

Výstava o českých občanech, který byli během existence Protektorátu Čechy a Morava posláni na otrocké práce do Německa a Rakouska, se přesunula do Olomouce, kde je přístupná v Uměleckém centru Univerzity Palackého, Universitní 3, od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin. Dokumenty a exponáty, které mohou návštěvníci vidět, pocházejí z Národního archivu v Praze, Památníku Terezín a Památníku a muzea Osvětim.

Leden - 20. února 2006 - Výstava v Terezíně: Hitlerův dar Židům

Památník Terezín ve svých prostorách v předsálí Muzea ghetta prezentuje návštěvníkům práce výtvarníků, kteří byli internováni v terezínském koncentračním táboře: E. F. Finkeho, G. Wolfa, N. Trollera, O. Kaufmanna.

19. ledna - 19. března 2006 - Výstava v Praze: Místa utrpení, smrti a hrdinství - vězni z českých zemí v nacistických koncentračních táborech

Putovní výstava, která vznikla ve spolupráci Historické skupiny Osvětim s Památníkem Terezín, mapuje historii a fungování nacistických koncentračních táborů, jimiž prošli čeští Židé. V současné době je instalována v Muzeu policie ČR, Ke Karlovu 1, Praha 2, a pro veřejnost přístupná denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin.

26. ledna 2006 - Přednáška v Praze: Život a dílo architekta Rudolfa Welse (1882-1944)

Přednáška historika architektury Ing. Zdeňka Lukeše začíná v sáleVzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, v 18 hodin. Rudolf Wels byl autorem řady významných staveb na Sokolovsku a Karlovarsku, poté působil v Praze. Zahynul s celou rodinou v Osvětimi. Wels patřil k vynikajícím architektům 20. století, byl rovněž autorem výpravy k filmům Voskovce a Wericha. Napsal komentáře ke vzpomínkám svého otce, které vyšly knižně pod názvem U Bernátů.

Některé akce k Mezinárodnímu dni holocaustu 27. ledna 2006

  • Vzpomínkový večer při příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti se uskuteční 26.ledna 2006 od 19 hodin ve Španělské synagoze v Praze. Herečka Vlasta Chramostová přečte povídku Pan učitel Katz Josefa Škvoreckého, Kocianovo kvarteto přednese Smyčcový kvarteto č.8 Památce obětí fašismu Dmitrije Šostakoviče a Smyčcový kvartet c moll, op.51/1 Johannese Brahmse

  • Beseda s pamětníky holocaustu v Praze: U příležitosti Mezinárodního dne holocaustu se v knihovně Informačního centra OSN, náměstí Kinských 6, Praha 5, koná beseda s paní Zuzanou Podmelovou a panem Pavlem Wernerem, kteří budou vzpomínat na své zážitky během nacistické perzekuce. Pořad, který vznikl ve spolupráci s Vzdělávacím a kulturním centrem Židovského muzea v Praze, začíná v 16. hodin.

  • Slavnostní prezentace knihy Po Židoch Cigáni, 1. díl (viz Nové knihy - prosinec 2005) v Muzeu Romské kultury v Brně se koná 28. ledna 2006 od 15 hodin. Součástí programu bude mimo jiné beseda s pamětníky, kterou bude moderovat PhDr. Jana Horváthová, a promítání dokumentu Adama Geberta Posmrtné obrazy o Mileně Hübschmannové očima jejích spolupracovníků a přátel.

30. ledna 2006 - Přednáška v Praze: Židovský odboj za druhé světové války

Diskusní pořad moderovaný Petrem Brodem, ve kterém vystoupí: ředitelka Institutu Terezínské iniciativy PhDr. Jaroslava Milotová, CSc., Prof. PhDr. Jiří Franěk a členové odboje Bedřich Kopold a MUDr. Gustav Singer začíná v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, v 18. hodin.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.