Zaznamenali jsme v tisku

červen 2005

9. července 2005 - Rasismus.sk: V Gemeri vandali poškodili pamätník holokaustu

Nedávno odhalený památník obětem holocaustu v Rimavské Sobotě, který neznámí vandalové postříkali sprejem a vyryli do něj hanlivé nápisy jako například Holocaust je výmysl, nebyl jedinou poničenou židovskou stavbou v regionu. Několik náhrobků na židovském hřbitově v Rimavskej Seči bylo vyvráceno a povaleno.

11. července 2005 - New York Daily News: A measure of the Holocaust

Divadelní hru dramatika Antonyho Shera Primo, která zpracovává životní příběh Primo Leviho, hodnotil kritik Howard Kissel. Ve hře pro jednoho herce je utrpení vězňů v Osvětimi symbolizováno vězeňskými dřeváky jako nástrojem mučení a symbolem pomyslné tenké hranice mezi životem a smrtí.

14. července 2005 - SME: V Bratislave zavanul čierny dych nedávnej histórie

Nová slovenská extrémně pravicová strana představila na tiskové konferenci v Bratislavě svůj program, v němž se otevřeně hlásí k odkazu Slovenského štátu, hlásá nutnost očistit slovenský národ od Maďarů a Židů: Vodca [jak si říká předseda strany Marián Kotbela] Židom odporučil, aby sa nestarali do záležitostí Slovákov, Izrael označil za najväčší koncentračný tábor v dejinách a odcitoval niekoľko antisemitských výrokov z minulosti.

17. července 2005 - Romea.cz: Do Olomouce přijelo na koncert 200 skinů

V pronajatém sále na okraji města poslouchaly skinheadské skupiny na dvě desítky příznivců pravicového extremismu z Čech, Slovenska a Polska. Policie neshledala důvod k zásahu přes to, že aktivisté ze sdružení Tolerance natočili videozáznam se siluetami hajlujících lidí. Ve stejnou dobu se však konal ještě jeden neonacistický koncert v Libavském Údolí na Sokolovsku, který policie kolem půlnoci ukončila. Ze sálu se kromě hesel v textu poslední ze šesti kapel několikrát ozvalo i 'sieg heil'. [...] Ukrajinský zpěvák je v cele předběžného zadržení, je třeba přizvat znalce k překladu a posouzení textů. Máme na to osmačtyřicet hodin, řekl podle velitel policejního zásahu Jiří Matouš.

19. července 2005 - SME: Pred 80 rokmi vyšiel prvýkrát Mein Kampf Adolfa Hitlera

Kulaté výročí vydání Hitlerova spisku připomíná Zuzana Mandysová ve slovenském deníku: Z literárneho hľadiska je Mein Kampf celkom bezvýznamným dielom. Dodnes čitateľov i pri bežnom pohľade prekvapí zbytočná rozvláčnosť a nesúvislosť textu, mnohé opakovanie a autorovo nevycibrené vyjadrovanie.

červenec 2005 - Zpravodaj Židovského muzea v Praze 2005/02

V aktuálním vydání svého zpravodaje informuje Židovské muzeum o výstavě Od té doby věřím na osud..., o akci Remembering Terezín, jejímž hlavním cílem bylo seznámit s problematikou holocaustu obyvatele filipínské Manily, o přednáškách ve Vzdělávacím a kulturním centru a dalších akcích.

28. července 2005 - Rasismus.sk: Základná faktografia o holocauste Rómov na Slovensku v rokoch 1939 - 1945

Článek Zuzany Kumanové uveřejněný na stránkách slovenské Roma Press Agency stručně shrnuje průběh romského holocaustu na Slovensku. Příčiny, proč je tato část slovenských dějin stále opomíjena, vysvětluje autorka hned na začátku: Perzekúcie, ktorým boli Rómovia počas druhej svetovej vojny vystavení, sa po oslobodení bagatelizovali. Mnohé zločiny neboli vyšetrené a vinníci zostali nepotrestaní. Aj v samotnej rómskej populácii prevládal názor, že na utrpenie a porobu treba rýchlo zabudnúť.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.